Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Na zvoniku ostanu bez daha, no ne zbog uspona – nego zbog ljepote

08.08.2018. 14:00
Na zvoniku ostanu bez daha, no ne zbog uspona – nego zbog ljepote


Zadarski zvonik sv. Stošije jedna je od turističkih atrakcija u našem gradu kojega dnevno posjeti na stotine turista. Unatoč visokim temperaturama turistima nije teško popeti se uz 180 stepenica kako bi uživali u prekrasnom panoramskom pogledu na cijeli Zadar i arhipelag.
Pogled sa zvonika puca do kraja Ugljana te gotovo pola Pašmana, a sa sjeverne strane vidi se Velebit s kapom oblaka kako čuva zadarsko zaleđe od bure.
I mi smo se popeli na zvonik te se još jednom podsjetili na prekrasan pogled na grad i okolicu te smo razgovarali s turistima koje smo zatekli na vrhu zvonika. Inače, cijeli zvonik do samog vrha, odnosno do anđela, visok je 56 metara, a vidikovac je na 42 metra visine, što ga čini najvišom građevinom na Poluotoku. Na vrhu zvonika je mjedeni kip anđela na pokretnom postolju, koji je u biti vjetrokaz te gleda u vjetar koji puše. Tako je jučer anđeo širio ruke prema Velebitu kao da ga pozdravlja.
– Drugi put sam u Zadru, ali prvi put sam se popeo na zvonik i moram priznati da je prekrasno. Drago mi je da smo se popeli gore jer je pogled prekrasan i zaista uživamo, rekao nam je Javier iz Španjolske kojega smo zatekli jučer na vrhu zvonika s dvije Poljakinje Ivanom i Igom. I one su prvi put u Zadru te im se jako sviđa i zadovoljne su što su došle.
– Prekrasan vam je grad, more je zaista predivno i čisto i može se u njemu kupati jer je toplo, nije ledeno kao kod nas u Poljskoj, rekla je Ivana.
Jenz iz Dresdena se popeo na zvonik s obitelji te su kratko uživali u pogledu na Zadar.
– Predivan je pogled i jako nam se sviđa, kratko je rekao Jenz.
Inače, u razgovoru sa zaposlenicima doznali smo kako zadarski zvonik najčešće posjećuju turisti iz Njemačke, te slavenskih zemalja – Česi, Slovaci, Poljaci. Osim toga dolaze i Francuzi te Talijani.
– Većini turista nije teško popeti se do vrha te uživati u pogledu na grad. Osim toga nitko ne prigovara niti radi cijene ulaznice od 15 kuna, što mislim da stvarno nije puno. Kad se spuste svi budu oduševljeni i drago im je da su bili, rekao nam je kratko djelatnik zvonika.
Inače, zvonik je otvoren svaki dan od 9 ujutro do 22 sata. Zvonik je građen u 15. i 19. stoljeću i to uglavnom u stilu neoromanike, a dovršio ga je 1894. godine engleski arhitekt i povjesničar umjetnosti Thomas Graham Jackson, koji je izradio tri varijante zvonika, a komisija za zaštitu spomenika u Beču odabrala je onu koja je bila najbliža izgledu zvonika katedrale u Rabu.