Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

OŠ braće Ribar u Posedarju mogla bi nositi ime ratnog heroja Dragana Žunića

08.08.2018. 09:00
OŠ braće Ribar u Posedarju mogla bi nositi ime ratnog heroja Dragana Žunića


Udruga prvi hrvatski redarstvenik Zadarske županije pokrenula je inicijativu za preimenovanje osnovne škole u Posedarju te da ona ubuduće nosi ime po njihovom poginulom suborcu Draganu Žuniću. Za to su već dobili suglasnost župana Božidara Longina, PU zadarske na čijem je čelu Anton Dražina te članova Udruge "Poskoci", a još se čeka privola školskog odbora te Općinskog vijeća Posedarje.
U obrazloženju prijedloga za preimenovanje, koji potpisuje Milan Nimac, predsjednik udruge, navedeno je kako je riječ o istinskom domoljubu i heroju Domovinskog rata koji zaslužuje da mu se i na taj način oda priznanje za junačka djela i žrtvu.


Preimenovanje na dan pogibije
– Ako je nepobitna činjenica da je Domovinski rat temelj hrvatske države, onda je Dragan Žunić sigurno zaglavni kamen u tom temelju. Na taj način oživjet ćemo sjećanje na našeg prijatelja i oteti ga zaboravu. Dragan Žunić dao je sve za Hrvatsku i Zadarsku županiju. Došlo je vrijeme da mu se na prigodan način odužimo, stoji u prijedlogu prijatelja i suboraca Dragana Žunića koji predlažu da se škola preimenuje na 26. obljetnicu njegove pogibije, 16. prosinca 2018. godine. Uz prijedlog za preimenovanje iz Udruge prvi hrvatski redarstvenik Zadarske županije dostavili su i Žunićev životopis koji prenosimo u cijelosti.
– Dragan Žunić rođen je 4. listopada 1965. godine u mjestu Slivnici gdje je završio prva četiri razreda osnovne škole, a potom je od petog do osmog razreda pohađao osnovnu školu u Posedarju. U Ministarstvu unutarnjih poslova Republike Hrvatske zaposlio se 5. kolovoza 1990. godine te se prijavio za tečaj „Prvi hrvatski redarstvenik“ u Zagrebu. Tečaj je prekinut zbog oružane pobune, pa je Dragan Žunić 1. rujna zajedno sa 70 kolega raspoređen u PU zadarsku gdje je stao na prvu crtu obrane. Svega dva mjeseca kasnije Žunić je postao djelatnik SJP „Poskoci“ i sudjelovao u njenom osnivanju, a 1. ožujka 1991. godine raspoređen je na radno mjesto komandira voda Posebne jedinice PU zadarske. Nakon osnivanja policijskih postaja u mjestima Polača, Kruševo i Pridraga imenovan je privremenim zapovjednikom tih postaja te sudjelovao u prvom oraniziranju otpora na tim prostorima.
Obavljajući službu u obrani suvereniteta RH na položajima u mjestu Jasenice, tada prvoj crti bojišnice, tijekom žestokog tenkovskog napada neprijateljske vojske 11. rujna 1991. godine teško je ranjen. Nepuna tri mjeseca nakon ranjavanja, iako se nije potpuno oporavio, Žunić je samovoljno napusto bolnicu Lovran i ponovno se priključio postrojbi SJP s kojom je potom sudjelovao u svim akcijama u kojima je sudjelovala i postrojba. Zbog požrtvovnosti i hrabrosti Žunić je 1. ožujka 1992. godine unaprijeđen i raspoređen na radno mjesto pomoćnika zapovjednika SJP PU zadarske nakon čega je u teškim vremeniskim uvjetima s postrojbom na području Velebita organizirao crtu obrane. U dubinskom izviđanju terena 16. prosinca 1992. godine smrtno je stradao u borbi s neprijateljem.


Odlučuje Općinsko vijeće
Posmrtno je odlikovan Spomenicom Domovinskog rata, Redom Petra Zrinskog i Frana Krste Frakopana, Ogrlicom kneza Domagoja i Spomen značkom, a 30. studenog 2017. godine predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović odlikovala ga je i Redom hrvatskog trolista, napisali su inicijatori, a župan Božidar Longin kazao je kako njihoviu inicijativu podržava, posebice stoga što je i osobno poznavao pojkojnog Dragana Žunića. No prethodno je potrebno, kaže, pripremiti sve što je potrebno da bi se zadovoljila procedura oko preimenovanja. A zakon kaže kako se osnivačka prava uređuju na način utvrđen Zakonom o ustanovama i Zakonom o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi. Jedno od osnivačkih prava je i određivanje naziva javne ustanove. Postupak promjene naziva ima pravni okvir, a također, vrijedno je postići suglasnost i s lokalnom zajednicom. Odluku o uređivanju osnivačkih prava ili promjene naziva ustanove donosi osnivač.
– Nadam se da će naš prijedlog biti prihvaćen. Osobno, mogu reći da se zgražam što pojedine jedinice lokalne uprave i samouprave ne poduzimaju ništa da neke ustanove, ulice i trgovi ne nose imena heroja iz Domovinskog rata, a u isto vrijeme svi se kunu na Domovinski rat i njegove žrtve. Štoviše, neki su skloni čak i osporavati prijedloge kada ih netko pokrene. Tu je nešto, najblaže rečeno, kontradiktorno, poručio je Nimac u ime udruge, odnosno inicijatora.




Preimenovanje ovisi o odluci OV Posedarje
Ivica Klanac, načelnik Općine Posedarje, kazao je kako je primio prijedlog za preimenovanje škole, no da odluku o tome ne može donijeti on sam već Općinsko vijeće. Istaknuo je kako on osobno nema ništa protiv preimenovanja, a ukoliko ne škole u Posedarju, onda područne škole u Slivnici, nekog trga u Posedarju ili ulice.