Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

GRADONAČELNICI ZA MIR U Biogradu obilježeno 74 godina od atomske bombe na Hirošimu i Nagasaki

08.08.2019. 10:38
GRADONAČELNICI ZA MIR U Biogradu obilježeno 74 godina od atomske bombe na Hirošimu i Nagasaki


Desetu godinu za redom u Biogradu na Moru je obilježena godišnjica eksplozije prve atomske bombe »Little Boy« (Mališan) koju je 6. kolovoza 1945. godine na japansku Hirošimu posijao američki bombarder B-29 zvan »Enola Gay«. Najveći dio grada spaljen je u toplinskom valu u kojemu je temperatura dosezala 4.000 Celzijevih stupnjeva, te usmrtio na desetke tisuća ljudi. Od posljedica bombardiranja poginulo je najmanje 150 tisuća ljudi.
Svijet bez nuklearnog oružja
Tri dana poslije bomba na Nagasaki uzela je 70 tisuća života. Japan se predao šest dana poslije, što je označilo završetak 2. svjetskog rata. SAD se nije nikada ispričao za te napade.
– Prije 74 godine svijet se zauvijek promijenio, kazala Nj. Ekselencija Misako Kaji, veleposlanica Japana u Hrvatskoj, na svečanosti prepunoj emocija na biogradskoj rivi kod spomenika ptici ždralu, japanskom simbolu dugovječnosti i mira, prvom spomeniku izvan Japana.
Njezina ekscelencija Kaji izrazila je zadovoljstvo obilježavanjem obljetnice prve atomske bombe u povijesti bačene na Hirošimu u ovom gradu u srcu Jadrana koje je u ime organizacije »Gradonačelnici za mir« (Mayors for peace) organizirao Grad Biograd na Moru.
– Japan je jedina zemlja na svijetu koja je pretrpjela nuklearni napad u ratovanju. Snažno vjerujemo kako se tragedija iz Hirošime i Nagasakija više ne smije ponoviti. Iz tog razloga, Japan je snažno posvećen zalaganju za »svijet bez nuklearnog oružja«. Japan je odlučan u želji da izgradi most između zemalja u posjedu i bez posjeda nuklearnog oružja, ustrajnom promoviranju dijaloga te provođenju napora koja je postavila međunarodna zajednica, poručila je NJ. E. Misako Kaji.
Japanski orden za promicanje mira
Trenutno, 7 tisuća i 800 gradova članica organizacije »Gradonačelnici za mir« diljem svijeta, uključujući i 34 grada u Hrvatskoj, prenose ovo sjećanje na mlade generacije. Biograd je u funkciji dopredsjednika svjetske organizacije, jedan je od njih.
– Iako smo geografski sada daleko od Hirošime i Nagasakija, zahvaljujući gradonačelniku Ivanu Knezu, imamo dragocjenu prigodu da se sjetimo ove tragedije. Kroz njegove aktivnosti u promicanju mira, gradonačelnik Knez doprinio je promicanju međusobnog razumijevanja između Japana i Hrvatske. U znak priznanja za njegov doprinos, japanski car mu je prošle godine dodijelio Orden izlazećeg sunca sa zlatnim zrakama i rozetom, naglasila je NJ. E. Misako Kaji.
Ivan Knez je drugi čovjek najveće svjetske mirotvorne organizacije Gradonačelnici za mir koja danas okuplja točno 7.785 gradova s oko milijardu ljudi iz 163 zemalja i regije svijeta.
– Na svima nama je velika odgovornost da naraštajima diljem svijeta objasnimo tako veliko zastrašujuće zlo nuklearnog oružja, poručio je Knez.
Pritom je iznio razmišljanje o vremenu koje svi imamo pred nama i tome kako treba iskoristiti svaku sekundu: »U jednoj sekundi možete zagrliti svoju majku, dati poljubac vašem djetetu, primiti baku za ruku, reći nekome hvala i volim te, nasmijati se i biti sretni. Ali nažalost i samo jedna sekunda je dovoljna da to sve nestane«.
Odgovornost na svima
– U jednoj sekundi toplotni val je uništio ljudske živote koji više nisu imali budućnost pred sobom, sve je nestalo u jednoj sekundi. I zato moramo težiti nuklearnom razoružavanju, nitko ne smije imati moć da uništi naš planet Zemlju, poručio je Knez te je zaključio:
– Ponosan sam što smo otvoreni i miroljubiv grad tolerancije, multikulturalnosti i razumijevanja, istaknuo je Knez.
Na svojevrsnoj komemoraciji za žrtve prve atomske bombe japanska veleposlanica Kaji, gradonačelnik Knez, državna tajnica Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Margareta Mađerić, saborski zastupnik Vlatko Kopić, pukovnik Darko Katuša, županijska vijećnica Melanija Ražov Radae, dopredsjednica biogradskog Gradskog vijeća Ivana Stamičar i drugi su kod spomenika ždralu u bazen s laticama cvijeća upalili i pustili lampione kako bi donijeli mir cijelom svijetu. Asocijacija je to na tisuće lampiona koju žitelji Hirošime istog dana spuštaju u rijeku Ota.
Pred velikim brojem nazočnih na Rivi program je vodila Branka Pelicarić s Radio BnM-a, a za pjesmu je bila zadužena klapa Monada.