Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Još nisu isporučena vozila za Sanitetski prijevoz

08.08.2019. 10:46
Još nisu isporučena vozila za Sanitetski prijevoz


Problemi s nedostatkom vozila u Zavodu za hitnu medicinu Zadarske županije, zbog čega svakih malo teško bolesni pacijenti ostanju bez usluge sanitetskog prijevoza, nisu riješeni na način kako su u svibnju najavljivali ravnatelj dr. Predrag Orlović i Stipe Bjeliš, predsjednik Upravnog vijeća Zavoda.
Orlović je u svibnju za Zadarski list izjavio da je proveden natječaj za nabavku 11 novih vozila sanitetskog prijevoza čija se isporuka očekuje u srpnju i rujnu te da će to pridonijeti kvalitetnijoj organizaciji prijevoza bolesnika, posebice onih koji moraju u druge gradove na terapije ili pretrage. Bjeliš je dopunio njegovu izjavu podatkom kako je javna nabava za 11 specijaliziranih vozila prošla iz prvog pokušaja i to upravo zahvaljujući angažmanu ravnatelja Orlovića, a njemu je pripisao i zaslugu što će pet vozila stići već u srpnju.
Ta vozila, međutim, nisu ni do danas isporučena, a ravnatelj Orlović to je obrazložio na nešto drugačiji način nego dva i pol mjeseca ranije kada je tvrdio i kako će se "pobune" unutar sanitetskog prijevoza, koji je godinu dana ranije izdvojen iz sastava Doma zdravlja i pripojen Zavodu, smiriti.
– Ugovor za vozila potpisan je 2. travnja 2019. godine sa rokom isporuke od 180 dana. Dakle, ne postoji pravni temelj na osnovu kojeg bi mogli tražiti isporuku u srpnju, već je dobavljač, upoznat sa cijelom situacijom, obećao što prije isporučiti vozila, a sve ovisno o njihovim partnerima u Italiji, budući da se vozila proizvode tamo. Po zadnjim informacijama vozila su u Hrvatskoj, trenutno su na doradi te očekujemo poziv kada će biti isporučena, a nadamo se što ranije, odgovorio je Orlović.
 


Kovačević umjesto Bjeliša
 
U Zavodu za hitnu medicinu Zadarske županije uz probleme sa voznim parkom imaju i brojne druge. Iako su na konferenciji za medije prije tri mjeseca sindikalisti upozoravali kako nedostaje osnovnih sredstava za rad, a među ostalim da nemaju niti uniforme, ni to još uvijek nije riješeno. Istovremeno, poprilično novca se izdvaja za izgubljene radne sporove kojih se u posljednjih godinu dana nakupilo.
Nadu u uvođenje reda u toj ustanovi mnogi polažu u najavljenoj smjeni na čelu Upravnog vijeća. Kako neslužbeno doznajemo, sadašnjeg predsjednika UV-a Stipu Bjeliša, trebao bi zamijeniti diplomirani ekonomist Vladimir Kovačević.