Pjesme koje opisuju nježnu ženu: optimističnu, diskretnu i nenametljivu

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Predstavljanje zbirke pjesama "Rukoveti ljubavi" Anke Zekanović
Događanju je prisustvovalo skoro stotinu uzvanika, a o prvoj su autoričinoj knjizi govorili recezentica Elvira Katić, profesorica likovne umjetnosti Natali Miletić kao i glumica Milena Dundov koja je pročitala nekoliko pjesama
Vedran SITNICA
Milena Dundov, Anka Zekanović, Natali Mletić, Elvira Katić

Zbirka »Rukoveti ljubavi« je nešto poput lirskog dnevnika. Lijepo je ostaviti trag u vremenu u kojem smo živjeli, vjerovali, nadali se, sanjali, čekali....istaknula je profesorica hrvatskog jezika Elvira Katić, recezentica knjige novoga lica na zadarskoj književnoj sceni - Anke Zekanović. Predstavljanje je održano prekjučer u Gradskoj knjižnici Zadar, a događanju je prisustvovalo skoro stotinu uzvanika. O prvoj su autoričinoj knjizi govorili i profesorica likovne umjetnosti Natali Miletić, koja je bila moderatorica kao i glumica Milena Dundov koja je nadahnuto i vrlo sugestivno pročitala nekoliko pjesama.

​Prva zbirka pjesama

- »Rukoveti ljubavi« prva je zbirka pjesama Anke Zekanović koja se sa svojih šezdeset šest pjesama raspoređenih u tri ciklusa dotiče raznih tema iz života, ne samo onih iz njenog vlastitog, već progovara i o onome što je svima nama zajedničko, obraćajući se, prije svega, odrasloj publici ne zaboravljajući ni one mlađe, posvetivši i prilagodivši nekoliko pjesama i njima, naglasila je Miletić.
Kao gošća večeri jednu je svoju pjesmu pročitala i autoričina unuka Patricia Joza, potvrdivši onu poznatu da jabuka ne pada daleko od stabla.
- Vođena inspiracijom Anka Zekanović istkala je svoje poetsko štivo tražeći na tom putu boje u koje će obući stihove, igrajući se rimom, ritmikom... U njezinim pjesmama sve poskakuje, lepršaju riječi, boje, mirisi. Puno sinestezije u njima doprinosi da lirske slike pred našim očima djeluju dopadljivo, neobično, a opipljivo. Njezin je jezik pitak, a daleko najuspjelije pjesme pronalaze se u središnjem dijelu zbirke zbog autobigrafičnosti teksta. Poezija kojom progovara po svemu je svjetovna, a rječnik protkan jednostavnim riječima u osnovnom značenju. U njima nema prejake metaforičnosti niti simbolike, ali to ne umanjuje njihovu »težinu« jer upravo su te riječi dostojne i dovoljne za prikazati nam svu ljepotu življenja u skladu s prirodom i svojim emotivnim stanjima, pročitala je dio svoje recenzije Katić te dodala kako nas Zekanović često nostalgično vodi u svoj svijet intime, otvarajući jednu po jednu stanicu zatočenih sjećanja i emocija.

​Ogoljujući stihovi

- Radi o pjesmama vrlo bogatim raznim utiscima, vrlo osobnim i ogoljujućim stihovima, o pjesništvu koje nam pruža okusom neko novo čitalačko iskustvo. Sa stihovima Anke Zekanović lako se je identificirati. Hodati stazama njezine poezije zanimljiva je i lijepa avantura u kojoj vas ne čekaju oluje i ponori, nego fino istkano pletivo života kojim ona komunicira s čitateljem, pa i onda kad su teme manje fine, iako je takvih malo. Svojom specifičnom stihovnom lirikom oblikovala je identitet svoga lirskog subjekta – nježne žene koja svemu oko sebe pjeva optimistično, diskretno, nenametljivo, ponizno, ženstveno, zaključila je Katić.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno