Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

STRANAČKA STEGA Zadarski HDZ-ovci plaše se govoriti o Karamarkovoj kandidaturi

08.08.2019. 11:04
STRANAČKA STEGA Zadarski HDZ-ovci plaše se govoriti o Karamarkovoj kandidaturi


Uz predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović koja je u Kninu najavila kandidaturu za još jedan mandat, i bivši šef HDZ-a Tomislav Karamarko proslavu Oluje iskoristio je za najavu kandidature na idućim unutarstranačkim izborima u HDZ-u. Glavni razlog njegove nove političke avanture je – »loše stanje u stranci«:
– Ne procjenjujem da je stanje dobro. Stranka je, u konačnici, izgubila i europske izbore i mislim da je potrebno učiniti niz promjena svih aspekata stranačkog djelovanja. Mislim da je to dovoljno dobar motiv. Vrh stranke je dislociran od stranačkog tijela, obrazložio je Karamarko medijima glavni motiv zbog kojega ponovno želi preuzeti stranku.
«Zaobiđite nas«
U HDZ-u su očekivano kritički dočekali ovu najavu, negirajući bivšem šefu bilo kakve šanse za pobjedom na unutarstranačkim izborima. I aktualni šef stranke, Andrej Plenković, minorizira Karamarkov plan poručujući mu da »svatko u Hrvatskoj, pa i u HDZ-u, koji je demokratska stranka, može izraziti svoje mišljenje«. Plan za preuzimanjem HDZ-a Plenković je stoga nazvao tek »izražavanjem mišljenja«, dajući svom prethodniku do znanja kako su mu šanse za pobjedu nikakve.
No Plenkoviću ostaje snage odmjeriti ne samo s Karamarkom, budući da su kandidaturu najavili i bivši ministri vanjskih poslova Miro Kovač i Davor Ivo Stier koji, naravno, Karamarku već u startu oduzimaju bilo kakve šanse za pobjedu. No, s terena ipak dolaze drugačije poruke.
Dio HDZ-ovaca neslužbeno podržava Karamarkov povratak na čelo HDZ-a, a riječ je o onima koji se ne slažu s Plenkovićevim skretanjem ulijevo, zamjerajući mu i rezultate izbora za Europarlament. Oni koji ga podržavaju, međutim, o tome ne žele javno govoriti, a pokazalo je to i naše jučerašnje istraživanje.
Naime, većina HDZ-ovaca koje smo kontaktirali odbila je svaki razgovor na tu temu, prekidajući poziv čim bismo im objasnili o čemu se radi. Odgovor su izbjegavali jer su »na pregledu«, »na blagajni«, »na sastanku«, »u kaiću«, a neki su pak i otvoreno zamolili da »ih zaobiđemo«.
I prijatelji se ustručavaju govoriti
Rezultat je to zapravo straha od rezultata izbora – ukoliko bi Karamarko pobijedio plaše se da bi im zamjerio uskratu podrške uoči unutarstranačkih izbora. Ova »silenzio stampa« vezana za Karamarkovu kandidaturu stoga ne govori samo o njima, već prije svega o situaciji u stranci. I ovoga se puta potvrđuje staro stranačko pravilo – podržati šefa bez obzira što bi na njegovu mjestu najradije vidio drugog kandidata.
Naime, mnogi zadarski HDZ-ovci, koji su zdušno podržavali Karamarka na izborima za šefa HDZ-a, nakon njegova poraza, kako se ono kaže, nabacivali su se drvljem i kamenjem na njega. Ali tek nakon poraza. Uoči izbora, očekivano, bili su oprezni u svom strahu da ne kažu nešto loše o mogućem novom šefu.
Budimo iskreni, slabe su Karamarkove šanse da vrati fotelju šefa HDZ-a, međutim žalosna je činjenica da mu javnu podršku ne žele dati ni njegovi prijatelji, očito se plašeći Plenkovićeve odmazde. A Karamarku je u ovom trenutku važnija javna podrška nego prijateljsko uvjeravanje u stilu »uz tebe sam«, ali uz medijsku šutnju na sam spomen njegova imena.
Jedini koji nam je dao izjavu od lokalnih HDZ-ovaca predsjednik je Gradskog odbora, Joso Nekić, koji pak Karamarku negira bilo kakve šanse za pobjednom na unutarstranačkim izborima.
– Karamarko za predsjednika HDZ-a nema nikakve šanse, svoju je priliku imao, nije je iskoristio i najbolje bi mu bilo da radi nešto drugo, poručuje Nekić.
Pobijedi li, svi su uz njega
Na pitanje, pak, hoće li se on kandidirati za još jedan mandat šefa zadarskog HDZ-a, odgovara kako je rano o tome govoriti:
– Nisam se konzultirao sa svojim stranačkim prijateljima. Sada su nam ipak najvažniji predsjednički izbori i moramo se koncentrirati na njih, pa onda razmišljati o kandidaturama za unutarstranačke, zaključuje šef zadarskog HDZ-a.
I dok Nekić otvoreno govori o Karamarkovim lošim šansama na stranačkim izborima, jedan od prijatelja bivšeg predsjednika ove stranke, obrovački gradonačelnik Ante Župan, inače rođeni Kruševljanin, kao i Karamarko, o kandidaturi svojega sumještanina ne želi govoriti. Naime, na pitanje bi li podržao Karamarka, Župan nam je samo kratko odgovorio:
– Za to sam doznao iz tiska, kao i većina, i nemam komentara na to.
Zanimljivo bi stoga bilo pratiti reakcije lokalnih HDZ-ovaca u slučaju Karamarkove pobjede. Vjerojatno bi govorili kako su oduvijek bili uz njega i davali mu podršku, tepajući mu da je za njih bio i ostao najbolji šef HDZ-a. Ali dok je Plenković na tronu – svi junaci nikom ponikoše.
 
 


Kalmeta 2015. podržao Karamarka
Kako komentira Karamarkovu kandidaturu za šefa stranke i bi li ga podržao, pitali smo prvog čovjeka županijskog HDZ-a, Božidara Kalmetu, no na upit nije odgovorio. Šteta s obzirom da je javnost ostala zakinuta za mišljenje jednog od najpoznatijih HDZ-ovaca i zapravo jednog od rijetkih koji su se usudili Karamarku uoči unutarstranačkih izbora 2015. dati bezrezervnu podršku. Tada je to bilo prilično hrabro jer se nitko nije usudio javno ga podržati u slučaju da pobijedi neki drugi kandidat.
Naime, 28. travnja te godine, nakon što je ponovno izabran za predsjednika županijskog HDZ-a, Kalmeta je jasno poručio kako »želi promjene u stranci na nacionalnoj razini te da će na predstojećim izborima za predsjednika HDZ-a podržati Tomislava Karamarka«:
– Podržat ću Tomislava Karamarka jer mislim da je od svih dosadašnjih kandidata upravo on najbolje rješenje. Ja sam za novo vodstvo, novu snagu i energiju. Karamarko može izvući HDZ iz situacije u kojoj se trenutačno nalazi, ali i vratiti stranku na pobjednički put, iskreno je tada najavio Kalmeta.