Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

NA PUTU PETRIĆA Mural posvećen prerano preminulom pilotu Marku Novkoviću

08.08.2020. 08:50


Odnedavno zid na Putu Petrića, nadomak Osnovne škole Šimuna Kožičića Benje, krasi mural prerano preminulog pilota Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, natporučnika Marka Novkovića, koji je 7. svibnja izgubio život u padu školskog vojnog zrakoplova ZLIN oznake 403 u Biljanima Donjim kod Benkovca, zajedno s poručnikom Lukom Jagatićem (25) iz Peskovca.
Kako bi Marku Novkoviću dali trajnu počast i otrgli ga od zaborava, ali i sve buduće generacije podsjetili na prerano preminulog pilota, koji je bio veliki zaljubljenik u letenje te svojim načinom života i primjerom svjedočio kako biti pilot nije samo zanimanje, nego i čast, njegovi prijatelji i poznanici su dali napraviti mural koji će zasigurno privući pozornost svakog prolaznika.
Konceptualno je mural napravljen u triptihu, tako da se pored portreta preminulog pilota nalaze još dva dijela. Na jednome su prikazane planine, a na drugom posebno upečatljiva poruka te pokojni Marko okrenut leđima s pogledom prema nebu.
Upečatljiva poruka u kojoj je za života prerano preminuli pilot rekao kako je život samo jedan, te da ne žali ni za čim, zasigurno će svakog prolaznika podsjetiti na vrijednost života i jednog mladog čovjeka, koji je prerano otišao u nebeske visine.


BIOGRAFIJA
Marko Novković je rođen u Melbourneu 1989. godine, a živo je u Zadru. Diplomirao je 2013. godine kao pripadnik XVII. naraštaja vojnih pilota, a radio je kao pilot i nastavnik letenja. Ukupno je ostvario oko 800 sati naleta na avionima Pilatus PC-9M i Zlin P242L, a 2019. godine postao je član Krila Oluje na poziciji vanjskog desnog pratitelja.