Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

NAJVIŠE IDU JEFTINIJI OBROCI Turistima “servirane” i prihvatljive cijene

08.08.2020. 17:10


Na radost ugostitelja, kako je rekao predsjednik Obrtničke komore Zadarske županije, Stipe Knežević, "krvna slika" se kroz osmi mjesec popravila, tako da su za razliku od prethodnih mjeseci restorani puno bolje popunjeni. Iako je korona ostavila trag na cijelo gospodarstvo, koje je poljuljano u svim njegovim segmentima, cijene u zadarskim restoranima nisu se povećale, a i neće. Stanje se malo popravilo u odnosu na početak sezone, i naravno da nas sve ugostitelje takav podatak raduje. Cijene nisu skočile, one su ostale iste, normalne i prihvatljive, ističe Stipe Knežević, predsjednik Obrtničke komore Zadarske županije i zadarski ugostitelj dodajući kako ove godine turisti pa tako ni klijentela koja dolazi u restorane nisu razmetljivi. Ali, kako kaže Knežević, u svakom slučaju, bolje išta nego ništa.


Lokacija igra veliku ulogu
Međutim, navodi Knežević, ugostitelji nisu u povoljnoj situaciji jer su se nabavne cijene osjetno povećale, posebno određenih artikala. U nabavi je, kaže on, najviše poskupjela lignja, a cijena na jelovniku restorana ostala je ista.
– Bitno je da po ovim cijenama koje imamo bude dovoljan broj gostiju, ali nas muči cijena nabave koja je narasla. Nama nije lako mijenjati cijene, jer moramo raditi nove jelovnike, reklamne panoe, ali i izmijeniti iznose u sustavu blagajne, a to sve iziskuje dodatne troškove, pojašnjava Knežević dodajući kako u ovoj nezahvalnoj koronasezoni, veliku ulogu, osim cijene i higijene, ima lokacija ugostiteljskog objekta. Jer, nije isto ako se ugostiteljski objekt nalazi na rivi, ili ako je zavučen u neku sporednu ulicu.
– Važno je za naglasiti da veliku ulogu ima lokacija objekta. Ugostiteljski objekti koji su zavučeni u puno su lošijoj situaciji od onih koji su na rivi ili u nekoj frekventnoj ulici, objašnjava Knežević, dodajući kako zavučeni objekti na red dođu tek ako nema mjesta u onim koji se nalaze na udarnim lokacijama neovisno o kvaliteti higijene i svim drugim čimbenicima.


Najviše idu jeftiniji obroci
Što se tiče menija, najviše idu oni jeftiniji obroci. Uglavnom su to pašta bolonjeze i pizza koji su najtraženiji, dok se nerijetko zna dogoditi da navečer gosti traže i gotova jela, ali sve je to, prema riječima Kneževića, u redu, svakog gosta treba poštovati, jer u konačnici najgori je prazan objekt.
Ovom prigodom Knežević posebno apelira na Grad Zadar koji, ističe on, još uvijek nije definirao što će biti s cijenama javnih površina i poslovnih prostora.
– Obrtnici i poduzetnici su u vrlo nezahvalnoj situaciji, jer za razliku od Dubrovnika, Splita, Šibenika i još nekih drugih gradova, Grad Zadar još uvijek nje donio odluku o smanjivanju cijena najma javnih površina i poslovnih prostora, naglašava Knežević, apelirajući na Grad Zadar da tu odluku donese što prije, jer su obrtnici u velikom strahu zbog toga što ne znaju što ih čeka.




Greta i njezin suprug zadovoljni cijenama i uslugom
– Hrana je jako ukusna, osoblje je profesionalno, a cijene su prihvatljive. Mogu reći da je to dobitna kombinacija za svaki ugostiteljski objekt u Zadru, rekla je Greta iz Hamburga koja ljetuje sa suprugom, dodajući kako su se ona i suprug ugodno iznenadili što su u Zadru cijene u restoranima prihvatljive, a što baš nije slučaj u drugim gradovima u Dalmaciji, a posebno na jugu.


Ljubaznost u svakom restoranu
– Moja djevojka i ja dolazimo iz Mađarske, iz Segedina. Ove smo se godine odlučili ljetovati u Zadru, i jako smo zadovoljni. Studenti smo pa si ne možemo priuštiti skupe menije, ali zato rado odemo u restoran na pizzu ili paštu, rekao je mladi István, dodajući kako se osjećaju vrlo ugodno jer ih se u svakom ugostiteljskom objektu tretira pristojno i uljudno kao da su naručili riblji meni koji je naravno puno skuplji, te je jako pohvalio srdačnost osoblja objekata u kojima su bili.


"Obrtnici i poduzetnici su u vrlo nezahvalnoj situaciji, jer za razliku od Dubrovnika, Splita, Šibenika i još nekih drugih gradova, Grad Zadar još uvijek nje donio odluku o smanjivanju cijena najma javnih površina i poslovnih prostora"
Stipe KNEŽEVIĆ