Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

ŠTO OTKRIVAJU IZVJEŠĆA O POLUGODIŠNJEM POSLOVANJU Ilirija i Turisthotel u korona krizi

08.08.2020. 09:47


Svega dvije ovdašnje značajne turističke tvrtke kotiraju na Zagrebačkoj burzi i podnose kvartalno izvješća koja uobičajeno prenesemo, a u ovom korona vremenu polugodišnja smo čekali s posebnim zanimanjem, makar ćemo »punu istinu« saznati tek nakon ovog trećeg turističkog kvartala.


Turisthotel bitno smanjio prihod i uvećao gubitke
Zbog svih znanih nam corona problema, pa i zabrane rada, Turishotel je u prvom polugodištu 2020. godine ostvarilo pad fizičkih i financijskih pokazatelja. Ostvareno je 88,3% manje noćenja.
Ukupni konsolidirani prihodi Grupe iznose 28,615 mil kn dok su prošlu godinu iznosili 85,658 mil kn i manji su za 66,6%. Ukupni rashodi Grupe iznose 76,487 mil kn i manji su za 27%, te tako gubitak iznosi 47,872 mil kn. Lanjski gubici u istom razdoblju bili su 19.345 mil. kn. Turisthotel je redovito gubitaš prvog polugodišta zbog izrazite sezonalnosti, ključno TN Zaton radi od konca travnja do konca rujna, a ove godine od 25. svibnja. No, treći kvartal uvijek je bio toliko berićetan da je ovo društvo godinama najuspješnija kompanija u Zadarskoj županiji. U ovom »novom normalnom« moguće je da ovo najuspješnije poduzeće završi s gubicima. Tako u zaključnom osvrtu navode:
– Ove izvanredne okolnosti nisu samo negativno utjecale na polugodišnje rezultate već će još više negativno utjecati na cjelogodišnje rezultate, obzirom da pandemija još traje i ne nazire se njen kraj.
Navode i da su korisnici svih mjera Vlade i da su im od pomoći.


Ilirija sa smanjenim prihodima ostala dobitaš
Karakter tvrtke Ilirija, da ima sve turističke segmente, marinu-nautiku, kamping, hoteljestvo, DMK agenciju i niz dodatnih sadržaja (Arsenal, event brod Nadu, agroturistički i baštinski difuzni hotel Ražnjevića dvori, Villu Primorje, teniski i bazenski kompleks,..) te Citty Galeriju, što je za ovu tvrtku real-estate poslovanje, razlog je da ju je korona »ranila« ali ne »ubila« te je i u ovoj katastrofi poslovala s dobiti u prvom gotovo neturističkom polugodištu!
Temeljni razlog je Marina Kornati koja je realizirala tek 8% manje prihoda, a kamping 28% manje, dok he sektor hotelijerstva i DMK najteže je pogođen, a i Citty Gallerija imala je pad od svega 6%. Prihodi od 49.125.868 kn čine 69% prošlogodišnjih (»što je obzirom na okolnosti zadovoljavajuće«). Uz rashode od 42.016.281 kn (manji za 24,28%) ostvarena je dobit (!?) od 7.109.586 odnosno 46% prošlogodišnje.
Društvo je koristilo vladine mjere za neto plaća i oslobođenje doprinosa što je pridonijelo likvidnosti i stabilnosti, a također reguliralo i prolongiralo sve svoje kreditne obveze.
Zaključno kažu: » Društvo je optimistično, obzirom na prve pokazatelje u glavnoj sezoni, da će sve vitalne poslovne funkcije očuvati i u drugom polugodištu poslovne godine.«