Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

ZAHVALJUJUĆI BROJKAMA U SRPNJU, HRVATSKA TURISTIČKI POBJEDNIK NA MEDITERANU Zadarska županija ostvarila najbolje rezultate

08.08.2020. 09:14


U Hrvatskoj se ovih dana nalazi preko 650 tisuća stranih turista svakog dana, što čini značajan udio od gotovo 16 posto u ukupnoj populaciji, dok je od početka godine ukupan broj stranih turista koji su posjetili zemlju premašio 90 posto stanovništva Hrvatske, izvijestila je u četvrtak Hrvatska udruga turizma (HUT) na čijoj se internetskoj stranici croatiacovid19.info, kako navode, jasno pokazuje da je epidemiološka situacija u Hrvatskoj "u zelenom" te je najbolja na Mediteranu, s najmanje aktivnih slučajeva.
Hrvatska je u zadnjih tjedan dana od prethodnog izdanja Croatia Tourism & Travel newslettera prosječno bilježila 1,165 novo oboljelih dnevno na 100.000 ljudi u zemlji, što je 27,5 posto manje novih slučajeva u odnosu na dnevni prosjek od tjedana dana ranije. Broj aktivnih slučajeva je pritom od prethodnog izdanja newslettera smanjen 16,7 posto.
Posebno je dobra situacija u ključnim turističkim destinacijama na obali i priobalju, gdje je u razdoblju od 28. srpnja do 5. kolovoza zabilježen pad broja novih slučajeva za šest posto. Takva epidemiološka situacija bolja je od one u najsigurnijim EU članicama.
Zahvaljujući kvalitetnoj epidemiološkoj situaciji njemački Robert Koch institut je u redovnom ažuriranju liste zemalja sigurnih za putovanje, 31. srpnja, Hrvatsku ostavio na listi preporučenih destinacija za ljetni odmor svojih građana. Hrvatska je i dalje na listi sigurnih zemalja UK-a, kao i ostalih važnih emitivnih tržišta poput Austrije i Slovenije.
U Hrvatskoj je u srpnju ostvareno 2,44 milijuna turističkih dolazaka i 18,6 milijuna noćenja, što predstavlja 53 posto dolazaka i 61 posto noćenja ostvarenih u srpnju prošle godine. Zahvaljujući tim brojkama Hrvatska se u srpnju može smatrati turističkim pobjednikom na Mediteranu. Najbolji rezultat u županijama sa značajnijim turističkim prometom ostvarila je Zadarska županija, koja je od početka godine zabilježila više od 54 posto prošlogodišnjih noćenja stranih gostiju u istom razdoblju.
Početak kolovoza daje naslutiti još bolje rezultate. U prvih pet dana na razini cijele Hrvatske ostvareno je više od 573 tisuće turističkih dolazaka (58,15 posto u odnosu na prošlu godinu) i gotovo četiri milijuna turističkih noćenja (69,24 posto u odnosu na prošlu godinu)
Od prošlog izdanja newslettera do danas ostvareno je gotovo 5,5 milijuna noćenja, od čega su 81 posto ostvarili strani gosti. Najviše stranih gostiju od početka godine stiglo je iz Njemačke (950.462) pa onda iz Slovenije (757.667), Poljske (340.802), Češke (307.202) i Austrije (294.561). Najposjećenije destinacije su Vir, Rovinj, Medulin, Crikvenica i Poreč. Zanimljivost je da je općina Viganj na polutoku Pelješac na jugu zemlje, poznata po odličnim uvjetima za surfanje na moru, ove godine bilježi bolji turistički rezultat nego prošle godine.