Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Polazište rata je banalna glupost

08.08.2021. 08:37


»Vi ste prvi na kojega moj terijer, pas Hugo nije zalajao«, kaže mi ranim jutrom Zagrepčanin koji svake godine u kolovozu dolazi u Sali.
»Hugo nema na što u meni lajati. Ja sam slobodan čovjek. U meni nema straha, ne bojim se Huga, ne bojim se sebe. Moj ego nije pobijedio moje bitno ja. I taj osjećaj Hugo prepoznaje. Divni psi točno i moćno osjećaju što je u čovjeku.
Kada sam, još u civilnoj odjeći, ušao kroz kapiju u kasarnu Jugoslavenske narodne armije u Pirotu sa strane su stajali stari vojnici. Novim vojnicima i meni rugali su se, znali su što nas čeka.
Skinuli su nas do gola, ošišali na kratko. Mladiću iz Maribora niz lice su se kotrljale suze, velike kao balinjere. Svakim potezom brijača, na ramena su mu padali dugi snopovi kose. Gole glave, gola tijela na koja smo oblačili uniformu. Uniformirati različitosti. Postali smo brojevi. Postali smo isti. Oljušteni, tako su mislili oficiri, kosovci i ideolozi, od osobnosti, individualnosti, drugačijih misli. Zaboravili su jadni, kako u meni živi nepokoreni ja. Lukava disciplina izvana, pulsirajući neograničeni život iznutra.
»Rat je ubijanje. Što sam se naubijala!« – kaže žena iz veličanstvene knjige velike književnice iz Bjelorusije Svetlane Aleksijevič, »Rat nema žensko lice«, u izdanju Edicija Božičević, u prijevodu Kristijana Poklečkog. Bitne knjige, a Svetlana piše bitno, podcrtavaju naše bitne misli. Bez tih knjiga bojimo se svojih nesvakidašnjih misli.
Rat nastaje najprije u osobi koja je odustala od svoga ja. Strah od sebe locira se na slobodu drugoga. Strah se pretače u jednu ideju koja želi zagospodariti nad drugim idejama.
Sredstva se ne biraju. Isukuju se banalni mačevi, banalni topovi, banalne bombe, koji imaju ozbiljne posljedice.
Početak mira je unutarnja sloboda, unutarnje prihvaćanje svoga ja, slobodan od straha od svoje drugačijosti. Moj početak mira jest Bogu reći, Bože ti si moj Bog. Čini! Nema časnika, nema oficira, nema pojava. Uz mene su osobe, osobe samobitne u svojoj drukčijosti, u svojoj neponovljivosti. Nema objave rata. Tek mir, sloboda, hrabrost, sreća. Jer, ja sam ja, ti si ti.