Hrvatska je po visini plaća blizu europskog dna

Slika korisnika katarina.ergovic
PORAŽAVAJUĆI PODACI
Autor: 
Mateo LEVAK/NOVI LIST
Ilustracija

Hrvatska se nalazi na samom dnu prema podacima Eurostata za 2021. godinu o prosječnoj neto plaći u zemljama Europe, a od nje manju plaću imaju samo Turska, Bugarska, Rumunjska i Mađarska.

Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u Hrvatskoj iznosila je za svibanj 2022. godine 7.690 kuna, što je nominalno više za 8,2 posto, a realno niže za 2,3 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS), objavljeni u srijedu, piše Poslovni.hr.

U odnosu na plaću za travanj ove godine, prosječna neto plaća za svibanj bila je nominalno više za 1,9 posto, a realno za 0,5 posto. Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po satu za svibanj ove godine iznosila je 43,01 kunu, što je u odnosu na travanj niže za 2,7 posto, a u odnosu na svibanj lani rast za 3,5 posto.

U svibnju je bilo prosječno 175 plaćenih sati, što je u odnosu na travanj rast za 4,8 posto. Najveći broj plaćenih sati bio je u djelatnosti zdravstvene zaštite, 190, a najmanji broj plaćenih sati u djelatnosti socijalne skrbi bez smještaja, 159.

 

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno