U trinaest škola u Zadarskoj županiji opremit će se trinaest STEM učionica

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika katarina.ergovic
Projekt »STEM COUNTY« vrijedan 7,3 milijuna kuna
Autor: 
Učenicima osnovnih škola uključenih u projekt pružit će se  jednake mogućnosti za edukaciju u STEM području bez obzira na mjesto edukacije
OTOK PAŠMAN
Škola u Neviđanima dobit će iznos od oko 200.000 kuna jedna od korisnica projekta

Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije upriličilo je svečano potpisivanje 19 ugovora za projektne prijedloge odabrane za financiranje u sklopu dvije komponente poziva »Jačanje STEM vještina u osnovnim školama i razvoj regionalnih znanstvenih centara za osnovnoškolski odgoj i obrazovanje u STEM području« koji se financira u okviru programa »Lokalni razvoj i smanjenje siromaštva«. Između odabranih 19 škola nalazi se trinaest škola u Zadru i Zadarskoj županiji.

Projekt traje do 2024.

- Opći cilj ovog projekta je pružanje podrške poboljšanju STEM vještina učitelja, drugih odgojno-obrazovnih radnika te učenika osnovnih škola. Provedba projekta je započela 15. srpnja 2022. te će trajati 21 mjesec, točnije do 14. travnja 2024. Projekt je trenutno u fazi pripreme za provedbu aktivnosti te će više detalja o samom projektu i aktivnostima biti predstavljeno na početnoj konferenciji projekta koju planiramo uskoro održati, kazala u ime Grada Zadra Ivana Guglielmini, pomoćnica pročelnika UO-a za odgoj i školstvo. Ugovor je potpisan u Zagrebu, 22. srpnja, a potpisali su ga ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Nataša Tramišak te pročelnik Upravnog odjela za odgoj i školstvo Joso Nekić.

- Projektom »STEM COUNTY« poboljšat će se  STEM vještine učitelja i učenika u osnovnim školama u Zadarskoj županiji i to modernizacijom školskih prostora, podizanjem kapaciteta učitelja, edukacijom učenika  te razmjenom znanja i iskustava u STEM-u. Provedbom projekta opremit će se 13  STEM učionica u 13 osnovnih škola u Zadarskoj županiji i to u osam osnovnih škola kojima je osnivač Grad Zadar te pet osnovnih škola kojima je osnivač Zadarska županija, rekla je Guglielmini. Škole koje su uključene u projekt su OŠ Stanovi, OŠ Krune Krstića, OŠ Petra Preradovića, OŠ Šimuna Kožičića Benje, OŠ Šime Budinića, OŠ Bartula Kašića, OŠ Voštarnica i OŠ Zadarski otoci te OŠ Zemunik, OŠ Jurja Dalmatinca Pag, OŠ Vladimir Nazor Neviđane, OŠ Franka Lisice Polača i OŠ Biograd na Moru. Za sudjelovanje u ovom projektu interes je iskazao veliki broj škola. Učenicima osnovnih škola uključenih u projekt pružit će se  jednake mogućnosti za edukaciju u STEM području bez obzira na mjesto edukacije. Provedbom edukacija, sudjelovanjem na sajmovima, konferencijama, odlaskom na studijsko putovanje učenici i učitelji unaprijedit će svoje vještine u STEM područjima.

Oprema učionica, edukacije, terenska nastava...

- Naglasak projekta STEM County, nije na prostoru i opremi već u unaprijeđenju vještina učitelja i učenika. Kako bi unaprijedile vještine svojih učitelja i učenika osnovnim školama će kroz projekt biti nabavljena STEM oprema i oprema za učionice, didaktički alati i ostala oprema koja doprinosi primjeni STEM-a poput »pametnih« igračaka te drugih nastavnih i didaktičkih materijala koji mogu doprinijeti razvoju motorike i vještina učenika, a povezano sa STEM područjima, zaključila je Guglielmini te dodala kako će projektom biti obuhvaćeno najmanje 532 učenika (od čega je 25 darovitih učenika i 15 učenika s teškoćama) i 58 učitelja. Ukupna vrijednosti projekta »STEM-COUNTY« iznosi 7.277.534,30 kuna (966.407,85 eura) te je osigurano 100% financiranje svih projektnih elemenata bespovratnim sredstvima u okviru programa »Lokalni razvoj i smanjenje siromaštva«, a koji čini dio Financijskih mehanizama EGP-a i Kraljevine Norveške.

Jedna od škola uključenih u projekt je OŠ Vladimir Nazor Neviđane kojoj će na raspolaganju biti iznos od oko 200.000 kuna za nabavku informatičke opreme i dodatna sredstva za opremanje STEM učionice i edukacije učitelja.

Ravnatelj Ivan Hrabrov istaknuo je kako su u neviđanskoj školi u sklopu projekta predviđene aktivnosti za djecu od 1. do 6. razreda s tim da prvo kreću edukacije učitelja i nabavka opreme, a zatim realizacija aktivnosti.

- Naša je škola inače zainteresirana za sve projekte pa smo se tako odlučili i za ovaj projekt i uključili smo se čim svo vidjeli poziv. Njime ćemo osigurati nabavku opreme za učionicu, ali i edukacije za učitelje i nastavnike, kazao je Hrabrov zadovoljan što je projekt prošao. Inače, školu u Neviđanima pohađa 110 učenika s cijelog otoka Pašmana.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)