Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Koalicija s HDZ-om nije moguća

Autor: Nives Rogoznica

07.09.2008. 22:00
Koalicija s HDZ-om nije moguća

Foto: Vedran SITNICA



Ovi lokalni izbori pokazat će snagu SDP-a, a nije u stilu SDP-a da bilo gdje leti na slomljenim krilima HDZ-a, kazala je Antičević-Marinović
Sanaderovo lakonsko “zašto ne” koalicijama s SDP-om i HNS-om na predstojećim lokalnim izborima, kad je zadarski SDP u pitanju, dobilo je sasvim očekivanu “odbijenicu”.
– Da je HDZ stranka koja zaista vodi računa o građanima, koja vodi računa o položaju građanina u našem društvu, a ne gleda na građanina samo kao na podanika, onda bismo mogli i drukčije razgovarati, odgovorila je izvjesna kandidatkinja SDP-a za zadarsku gradonačelnicu Ingrid Antičević-Marinović.
Predsjednik HDZ-a Ivo Sanader javno je, naime, poručio “organizacijama na terenu” da mogu, budu li smatrali potrebnim, sklopiti koalicije i s SDP-om i HNS-om, naglašavajući kako u organizacijama stranaka s kojima je HDZ u koaliciji na državnoj razini vidi i lokalne koalicijske partnere.
Ako je suditi po izjavi predsjednika SDP-a Zorana Milanovića koji je ustvrdio kako koalicija s HDZ-om nije moguća dok god “HDZ stvarno ne postane demokratska i otvorena stranka u kojoj postoji sloboda izbora”, slučaj Postire na Braču, u kojoj su ove dvije stranke u koaliciji, ostat će izoliranim slučajem.
– U ovom trenutku i na ovim lokalnim izborima takva koalicija sigurno nije moguća. Svjedoci smo kako vrlo često, ondje gdje je SDP na vlasti s drugim strankama, HDZ tjera svoje koalicijske partnere na državnoj razini da izazovu krizu vlasti u pojedinim jedinicama lokalne samouprave. Očito je da to nije demokratsko ponašanje; to je poništavanje volje birača u pojedinim jedinicama lokalne samouprave gdje je SDP na vlasti. Dok god je HDZ takva stranaka, još uvijek nedemokratska stranaka, jer to nisu demokratski standardi nego negacija demokracije, ne možemo govoriti o koalicijama i one zaista u ovom trenutku nisu moguće sa strane SDP-a. Osim toga, vjerojatno premijer na takav način želi figurirati kao osoba koja je tolerantna, a znamo što još i dan danas SDP-ovci u svakodnevnom životu proživljavaju samo zato što su članovi naše stranke. A i ne radi se samo o SDP-ovcima, već o građanima koji nisu pasionirani ljubitelji HDZ-a; za njih nema posla, šikanirani su na različite načine. Bez obzira koliko se figurira u javnosti s nekim širokim vizijama stvarnost je drukčija. Drugi razlog njegove izjave je što će i ovi lokalni izbori pokazati prije svega snagu SDP-a, a nije u stilu SDP-a da bilo gdje leti na slomljenim krilima HDZ-a, kazala je Antičević-Marinović.
Odgovarajući na upit smatra li da se Sanader ponudom koalicije SDP-om obrati svojim biračima ili biračima SDP-a odgovorila je kako “to birače SDP-a neće dekoncentrirati, niti će ih pomutiti.