Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Rukometaši su nam preporučili Višnjik

Autor: Šime Ćurko

07.09.2008. 22:00
Rukometaši su nam preporučili Višnjik


U Davis cupu podrška navijača je uvijek vrlo važna i zato domaći teren treba što bolje iskoristiti. Vjerujem da neću pretjerati ako kažem da očekujem punu dvoranu – kaže Prpić
Goran Prpić, izbornik hrvatske Davis cup reprezentacije, bio je izravan odgovarajući na pitanje što je presudilo u odabiru Zadra za grad domaćina Davis cup dvoboja između Hrvatske i Brazila.
– U ovom trenutku u Hrvatskoj teško bismo mogli pronaći grad s boljom atmosferom na meču naše reprezentacije. Vidjeli smo kako je bilo rukometašima u kvalifikacijama za Olimpijske igre, s nekima sam i razgovarao i uvjerio se da je Zadar s dvoranom na Višnjiku najbolji izbor. U Davis cupu podrška navijača je uvijek vrlo važna i zato domaći teren treba što bolje iskoristiti. Vjerujem da neću pretjerati ako kažem da očekujem punu dvoranu – istaknuo je Prpić koji je u petak potvrdio ono što smo nekoliko dana ranije u Zadarskom listu i najavili. Brazilcima će se suprotstaviti najjače hrvatske teniske snage: Ivo Karlović, Marin Čilić, Mario Ančić i Roko Karanušić. Jedina dvojba bio je Lovro Zovko, specijalist za parove koji je ostao bez poziva. Prpić je procijenio i da među spomenutom četvoricom ima dovoljno kombinacija za jaki par.
Jaki brazilski par
– Za Zovka u ovoj akciji nije bilo mjesta. Četvorica naših najbolje rangiranih igrača, ne računajući Ljubičića koji više ne nastupa za reprezentaciju, trebali bi biti dovoljno jak adut za pobjedu.
Ulog je velik, pobjednik će izboriti ulazak u Svjetsku skupinu u kojoj ima mjesta za samo 16 reprezentacija. Brazil je bio poželjan ždrijeb, a vjetar u leđa Hrvatskoj je domaći teren s publikom i izborom podloge.
– Brazil je svakako prolazan protivnik. Svatko tko je vidio ždrijeb mogao je prokomentirati da smo dobro prošli. No, to je onaj prvi dojam, kvaliteta se uvijek dokazuje na terenu. To je ono što nas očekuje protiv Brazila, dokazati da smo kvalitetniji i da zaslužujemo povratak u Svjetsku skupinu. Najjači adut Brazila je njihov par Marcelo Melo i Andrea Sa koji je bio u polufinalu Wimbledona. Očekujemo da je siguran nastup i Belluccija, a četvrtog igrača vjerojatno treba tražiti između Daniela i Alvesa. Barem su tako naša očekivanja.
Po rankingu Brazilci su znatno ispod kvalitete hrvatskih igrača.
– Zna se da je zemlja njihova najjača podloga, a odgovara im i sporiji beton. Podloga na kojoj ćemo igrati u Zadru trebala bi biti brža od one u Dubrovniku na kojoj smo igrali protiv Italije. Opet, ITF ima svoje propise o ograničenjima brzine podloge tako da će se i na taj dio morati obratiti pozornost.
Dobra forma Čilića i Karlovića
U kakvoj su formi naši igrači?
– Plasman na ATP ljestvici jasno pokazuje kakva je forma Karlovića i Čilića. Obojica su trenutačno na najboljim pozicijama u karijeri i to nas sve raduje. Ono što je mala nepoznanica jest to kako će ići oporavak Ančića nakon što je preskočio Olimpijske igre i US Open. Vidjet ćemo na treninzima koliko može. Poznavajući njega ne treba sumnjati da će za reprezentaciju dati maksimum.
Zna li se tko će biti u ždrijebu kao prvi, a tko kao drugi igrač, odnosno tko će igrati parove.
– Te detalje još ne znam. Poredak na ATP ljestvici nužno ne mora odrediti prvog, odnosno drugog igrača. Odlučit ćemo nakon što na Višnjiku odradimo nekoliko dana treninga i vidimo tko se najbolje snalazi na podlozi. Inače, u Zadar dolazimo u nedjelju 14. rujna.
Iako je Karlović trenutačno naš prvi reket poznato je da su mu igre u Hrvatskoj znatno lošije od onoga što pokazuje u inozemstvu. Na turnirima u Umagu i Zagrebu brzo je spakirao stvari, a nije išlo ni protiv Italije u Dubrovniku.
– Kad je riječ o Karloviću o tome ćemo voditi računa, iako to ništa ne mora značiti kad budemo donosili odluku tko će igrati u kojem meču.


Danas počinje prodaja ulaznica
Od danas (ponedjeljak) kreće prodaja ulaznica za meč Hrvatske i Brazila koji se igra na Višnjiku od 19. do 21. rujna. Cijena dnevnih ulaznica je 50 kuna, a može se kupiti i paket ulaznica za sva tri dana koji košta 120 kuna. U Zadru će se ulaznice moći kupiti na trima prodajnim mjestima, Turističko informativnom centru na Narodnom trgu, zatim u Arsenalu te na blagajni u dvorani na Višnjiku. U Zagrebu ulaznice se prodaju u Diners travel agency, Hebrangova 25. S obzirom da je riječ o prvom gostovanju hrvatske teniske reprezentacije u Zadru i uopće o prvim mečevima vrhunskog tenisa, očekuje se veliki interes navijača.


Dva poraza i pobjeda s Prpićem
Problemi s mjestom izbornika na klupi teniske reprezentacije počeli su, koliko god apsurdno zvučalo, nakon prosinca 2005. i osvajanja Davis cupa protiv Slovačke. Kao siguran nasljednik Nikole Pilića spominjao se Goran Ivanišević, no on izborničku ulogu nikad nije preuzeo. Bilo je tužno gledati najbolju svjetsku reprezentaciju da u mečevima protiv Austrije i Argentine nema izbornika, odnosno da se te uloge silom (ne)prilika uhvatio Ivan Ljubičić, čovjek koji je odigrao niz sjajnih mečeva u reprezentativnom dresu. Prpić je premijeru na izborničkoj poziciji imao u veljači 2007. u Krefeldu protiv Njemačke u prvom kolu Svjetske skupine. Meč je to koji su Nijemci na krilima rasploženog Tommyja Haasa uspjeli pobijediti, a našim je igračima preostala borba za ostanak u Svjetskoj skupini. U rujnu iste godine namjerili smo se u Wimbledonu na Veliku Britaniju i bez ozlijeđenih Ljubičića i Ančića izgubili status u elitnom rangu. Prvu pobjedu Hrvatska je s Prpićem na klupi dočekala u travnju ove godine u Dubrovniku kada su pali Talijani s 3:2. Ančićeva inspiracija dovela nas je do meča s Brazilom u kojem se pobjedom Hrvatska može vratiti u Svjetsku skupinu. Osim Davis cup Prpić je izbornik i Fed cup reprezentacije.