Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Biogradska škola bez strojara

Autor: Jelica Farkaš

07.09.2009. 22:00
Biogradska škola bez strojara

Foto: Jelica FARKAŠ



Prve pošiljke knjiga za osnovnu školu u biogradsku su knjižaru počele pristizati tek u subotu. Tako ih je samo mali broj roditelja uspio i kupiti. Ostale knjige, prema rasporedu prodavat će se tijekom čitavog tjedna i duže, dok knjige za srednju školu još nisu stigle, te će se najvjerojatnije prodavati tijekom čitavog rujna


Ponovno se oglasilo školsko zvono u biogradskim školama i  počela još jedna školska godina. Bilo je to vidljivo ujutro  oko 7 i 30 sati kada se rijeka  učenika slijevala prema osnovnoj i srednjoj školi u Biogradu.
Ispred osnovne škole, zbog  prijelaza preko ceste koja vodi  u grad, a u jutarnjim satima je  posebno prometna, učenicima su pomagali djelatnici prometne policije. Posebnu pozornost posvetili su prvašićima koji se još i ne snalaze dobro u prometu. A ove  godine u osnovnu školu Biograd upisano je ukupno 76  učenika prvih razreda.
Od toga broja njih 65 upisano je u matičnu školu u  Biogradu, dok ih je 7 upisano  u područnu školu u Tkonu na  otoku Pašmanu, te 4 učenika u  školu u Raštanima Gornjim.  Tako će u biogradskoj školi  biti formirana tri razreda prvašića, kako je to bilo i u  proteklih nekoliko godina, što  je optimalan broj i omogućava  normalan rad.
Ova škola obrazuje od 1. do  8. razreda ukupno preko 600  učenika, a uz obvezne grupe  predmeta ima i veliki izbor  izvannastavnih aktivnosti u  kojima učenici postižu zapažene rezultate.
U srednju školu Biograd  upisano je ove godine 83  učenika u prve razrede. Od  toga broja najviše njih u usmjerenje gimnazije 28, a zatim  u ekonomsko usmjerenje njih  23, dok je u mješovito usmjerenje kuhar-konobar upisano također njih 23. Za zanimanje prodavača prijavilo  se svega 9 učenika, a u strojarski smjer niti jedan.
Tako ove godine po prvi  puta u ovoj školi neće biti  prvog razreda učenika strojarskog usmjerenja, točnije  struke automehaničara, vodoinstalatera i instalatera  centralnog grijanja. Inače  početak ove školske godine  specifičan je i zbog nedefinirane situacije sa udžbenicima. Nakon besplatnih  udžbenika ovogodišnja neplanirana kupnja bila je za mnoge šok. A uz to mnogi nisu  znali koje knjige, kada, gdje i  po kojoj cijeni naručiti. Škole  su uredno stavile popise knjiga za sve razrede i knjižare  slijedom toga naručile, no  većeg dijela knjiga u knjižarama još nema. Mnoge su škole  pa tako i biogradska osnovna i  srednja škola pokrenule akciju razmjene udžbenika, pa je  zahvaljujući tome barem dio  učenika ipak uspio nešto  uštedjeti.
Prve pošiljke knjiga za osnovnu školu u biogradsku su  knjižaru počele pristizati tek u  subotu. Tako ih je samo mali  broj roditelja uspio i kupiti.  Ostale knjige, prema rasporedu prodavat će se tijekom  čitavog tjedna i duže, dok knjige za srednju školu još nisu  stigle, te će se najvjerojatnije  prodavati tijekom čitavog rujna, kazali su nam u knjižari.