Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Duško Vidov protukandidat Kapoviću

Autor: Nives Rogoznica

07.09.2009. 22:00
Duško Vidov protukandidat Kapoviću

Foto: Adam VIDAS



Sadašnji predsjednik ŽO SDP-a Svetko Šarić već je najavio kako se neće ponovo kandidirati, dok valja očekivati kandidaturu predsjednika virskog SDP-a Kristijana Kapovića. Za predsjednika Županijske organizacije kandidirati će se, potvrdio je našem listu, i predsjednik kaljskog SDP-a Duško Vidov


U srijedu će se održati sjednica ŽO SDP-a Zadarske županije na kojoj bi trebale biti donesene odluke koje će omogućiti da se u općinskim i gradskim organizacijama SDP-a prilikom izbora za predsjednika organizacije i tijela stranke istodobno održe i izbori za predsjednika Županijske organizacije. Sadašnji predsjednik ŽO SDP-a Svetko Šarić već je, posjetimo, najavio kako se neće ponovo kandidirati, dok valja očekivati kandidaturu predsjednika virskog SDP-a Kristijana Kapovića. Za predsjednika Županijske organizacije kandidirati će se, potvrdio je našem listu, i predsjednik kaljskog SDP-a Duško Vidov koji je bio kandidat koalicije SDP-HNS na izborima za župana Zadarske županije. Kad je u pitanju Gradska organizacija SDP-a Zadar mogućnost kandidiranja je, uz aktualnu predsjednicu Ingrid Antičević Marinović,  ostavila i Sabina Galsovac, koja je nakon mandata u Županijskoj skupštini, na posljednjim lokalnim izborima osvojila mandat u Gradskom vijeću Zadra.
Svi biraju predsjednike
Na području Zadarske županije potrebno je, osim za predsjednika tijela Županijske organizacije, izbore provesti u 16 općinskih i gradskih organizacija, a izbori bi trebali biti gotovi do konca listopada.
Namjera je SDP-ovaca, kako pojašnjava Omerka Šarić, stvoriti uvjete u kojima će članovi gradskih i općinskih organizacija, u trenutku izbora svojih predsjednika, tijela organizacije i delegata za izbor županijskih tijela stranke, birati i predsjednika Županijske organizacije. Naime, kako je pojasnila, unutarstranački izbori prvi se put provode prema odredbama novog Statuta koji određuje da se predsjednici općinskih i gradskih, te županijske organizacije, biraju neposredno od strane svih članova organizacije. To znači da će svi članovi općinskih i gradskih organizacija moći glasovati, ne samo za predsjednike organizacije kojoj pripadaju, već će svi glasovati i za predsjednika Županijske organizacije. Delegatski princip ostaje  na snazi kada je u pitanju izbor tijela Županijske organizacije.
Novi statut, nadalje, pojašnjava Omerka Šarić, određuje kako u općinskim i gradskim organizacijama koje imaju manje od 200 članova svi članovi čine konvenciju, što znači da su svi pozvani glasovati ne samo prilikom izbora predsjednika, već  i tijela svoje organizacije.
Ovaj izborni princip bit će nužno primijenjen u svim organizacijama osim zadarske koja broji više od 200 članova, te će Gradski odbor na sjednici zakazanoj za sljedeći tjedan donijeti odluku o tome hoće li se na izborima za tijela GO SDP-a Zadra primijeniti model po kojem glasuju svi članovu zadarskog SDP-a ili delegatski model. Ukoliko bi se Gradski odbor opredijelio za model po kojem svi članovi  pristupaju izboru tijela organizacije kvorum bi činilo 50 posto upisanih članova.
 Poštivanje kvota žena i mladih
Nakon današnje sjednice Županijskog odbora, najavila je Omerka Šarić, svim će članovima stranke biti upućen dopis u kojem će biti izviješteni o provođenju unutarstranačkih izbora, a rok za slanje pravovaljanih kandidatura trajat će sedam dana, ali ne od dana donošenje odluka o provođenju izbora za predsjednika ŽO SDP-a, već od dana kada je najkasnije pojedini član mogao obiti spomenuti dopis. Zainteresirani za obnašanje ove dužnosti trebat će pisanim putem iskazati svoju namjeru unutar tog roka, a potom će imati još 30 dana da osiguraju potpise podrške članova stranke.
Oni koji imaju ambicije predsjednikom ili predsjednicom ŽO morat će prikupiti potpise podrške od strane 5% od ukupnog broja članova Županijske organizacije.
Kad su u pitanju izbori za gradske i općinske organizacije, bit će proveden sličan postupka, a kandidati i kandidatkinje će, da bi bili birani, morati prikupiti potpise podrške od strane najmanje 10% od ukupnog broja članova u svojim organizacijama. Prikupljanje potpisa zasigurno će olakšati činjenica što je članovima stranke ostavljena mogućnost da podrže onoliko kandidata koliko žele. 
Županijski odbor, te gradski i općinski odbori neće predlagati kandidate osim kako bi osigurali spolnu i dobnu ravnopravnost, to jest – poštivanje kvota. Statut, naime, obvezuje SDP-ovce da poštuju takozvanu žensku kvotu i kvotu mladih, te se među kandidaturama za pojedinu dužnost treba naći 40 posto žena i 10 posto mladih. Ukoliko realna situacija kandidatura  ne bi odgovara traženim omjerima odbori organizacija u kojima se izbori provode trebat će istaknuti dodatne kandidature članova ili članica.