Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

ISAF Uskoku nudi Svjetsko prvenstvo 2012.

Autor:

07.09.2009. 22:00
ISAF Uskoku nudi Svjetsko prvenstvo 2012.

Foto: Filip BRALA



Iako je 19 zastava koje su predstavljale 128 jedriličara na Europskom prvenstvu klase 49er spušteno u subotu, a većina posada napustila Vitrenjak u nedjelju ujutro, cijeli posao vezan uz proteklo EP još nije gotov. Post festum velike sedmodnevne manifestacije, članovi Jedriličarskog kluba Uskok angažirani su oko završnih radova nakon još jednog, dobro odrađenog velikog natjecanja. Prekinuvši ih u spomenutim aktivnostima, jučer smo razgovarali s Robertom Sandalićem i Tonkom Petešićem, sportskim direktorom, odnosno predsjednikom regatnog odbora i tajnikom kluba.
Prve dojmove o netom završenom prvenstvu prenio nam je Robert Sandalić:
– Ova regata, sad kada je završila, čini mi se najlakše odrađenom. S obzirom da je iza nas već pet-šest sličnih natjecanja, svaki čovjek točno je znao svoj dio posla pa ih nije bilo potrebno previše usmjeravati. Sama klasa 49er, manje je zahtjevna po pitanju organizacije na moru, a s druge strane, vrlo je brza i atraktivna. Europsko prvenstvo je bilo vrhunski odrađeno te da smo vrlo zadovoljni – kazao je Sandalić dotaknuvši se odličnih uvjeta za jedrenje koji su organizatorima, ali i jedriličarima išli na ruku tijekom cijelog prošlog tjedna.
– Tri dana maestrala, dva dana juga i jedan dan bure razlog su uspješnog održavanja svakog predviđenog plova. Iz međunarodne federacije 49era poručili su kako se ne sjećaju kada se na jednom prvenstvu baš sve odvijalo po planu. Vjetar kao da je radio s nama – zadovoljan je Robert Sandalić.
– Imamo klub organiziran na način da može ugostiti velike europske i svjetske smotre poput ove. Cilj nam je stvoriti međunarodni jedriličarski centar, a za sada smo na pravom putu – kaže Tonko Petešić, inače sudac na brojnim europskim i svjetskim prvenstvima održanim u Hrvatskoj.
Kako je dobar glas o organizacijskim sposobnostima JK Uskok došao do raznih jedriličarskih federacija, sljedeća tema bilo je Svjetsko prvenstvo za katamarane u klasi Selenia 16.
– Željeli smo organizirati Svjetsko prvenstvo kako bismo se upoznali sa zahtjevima katamarana s kojima dosad nismo imali iskustava. Budući da su ti brodovi dio ISAF Youth regate 2011. godine, također u organizaciji našeg kluba, cilj nam je bio ugostiti ih i naučiti što više pred spomenutu Olimpijadu mladih jedriličara 2011. godine – upoznaje nas Sandalić.
Razgovoru se zatim pridružuje i Ive Ivanković, prvo ime beach committeea i jedan od 60-ak volontera s EP-a.
– Ispred kluba je na regatu znalo odlaziti i do 200-injak jedrilica tako da nam veća natjecanja od upravo završenog, nisu i neće predstavljati problem – nadovezuje se Ivanković.
Moguću organizaciju jednog takvog, također za klasu 49er, najavio je predsjednik ovogodišnjeg regatnog odbora:
– Naš dosadašnji trud i bogomdani uvjeti kojima klub raspolaže, razlog su što nas ljudi iz ISAF-a zovu za organizaciju velikih natjecanja, a ne obrnuto. Tako su nam predložili da Svjetsko prvenstvo klase 49er 2012. godine bude u Zadru. Oni traže kvalitetu, a mi im je svakako jamčimo – zaključuje Petešić napomenuvši kako bi JK Uskok i zadarski kanal mogli biti domaćini i jednoj od regata Svjetskog kupa.