Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Masline čekaju kišu

Autor: Ivana Burica

07.09.2009. 22:00
Masline čekaju kišu

Foto: Adam VIDAS



Bilo bi dobro da kiša padne što prije jer se na plodu već primjećuju prvi znakovi suše. Ako kiša padne i za deset dana za masline će to biti dobro, pomoći će ako padne i za dvadeset dana. Ali manje. Što kasnije kiša padne, to je manja vjerojatnost da će masline biti pune ulja, kazao je upravitelj PZ Maslina iz Kali Pero Kolega


Dva mjeseca bez “ozbiljnih” oborina razlog su da su maslinari Zadarske županije pomalo započeli davati mjesta zabrinutosti. Hoće li se ponoviti prošlogodišnji scenarij s totalnim fijaskom maslinarske sezone? Podsjetimo da je u većini otočnih općina Zadarske županije u listopadu 2008. godine proglašena elementarna nepogoda zbog suše, a najviše su stradali upravo maslinici. Ukupne štete na otočnim maslinicima i pašnjacima procijenjene su na oko 27 milijuna kuna, a govorilo se o tomu da će se lanjska suša negativno odraziti na čak nekoliko sljedećih maslinarskih godina.
Nije tako crno
No, otočni maslinari potvrđuju da situacija ipak nije tako crna te da je sve ukazivalo da bi ovogodišnji urod maslina mogao biti čak i nešto iznad prosjeka. Nakon izrazito kišnog lipnja, nešto oborina, oko dvadesetak litara, bilo je početkom kolovoza što je također pomoglo maslinama.
Upravitelj Poljoprivredne zadruge Maslina iz Kali Pero Kolega očekuje da bi, ako u dogledno vrijeme kiša ipak padne, ove godine na području Kali moglo biti između 250 i 300 tona maslina.
– Ako se govori o nekom prosjeku, onda bi to bilo između 150 i 200 tona. Ova bi godina mogla biti bolja prosječna. Posebno su dobre drobnice jer je u vrijeme njihove cvatnje, odnosno oprašivanja i oplodnje, bilo dosta vlage. Oblice, ili kako ih mi zovemo orkule, ne cvatu u isto vrijeme kao i drobnice i one su prošle nešto lošije. Sada bi bilo dobro da kiša padne što prije jer se na plodu već primjećuju prvi znakovi suše. Ako kiša padne i za deset dana, za masline će to biti dobro, pomoći će ako padne i za dvadeset dana, ali manje. Što kasnije kiša padne, to je manja vjerojatnost da će masline biti pune ulja. U svakom slučaju, mislim da situacija uopće nije alarmantna te da razloga za paniku nema. Evo, na kaljskom području su čak urodile i zapuštene masline pa ovim putem pozivam naše kaljske Zadrane da dođu u mjesto svojih očeva i djedova i oberu i urede svoje masline, kazao je upravitelj Kolega.
On ističe i da je PZ Maslina ove godine u modernizaciju uljare uložila oko 300.000 kuna što je i dodatni poticaj otočnim maslinarima da još ozbiljnije prionu radovima u maslinicima.
Bolje od prosjeka
Maslinari u kopnenom dijelu županije lanjske su godine prošli bolje nego otočani – što zbog nešto većih količina oborina, što zbog bolje kvalitete tla.
Dipl. ing. agr. Ivan Šimičević iz Hrvatskog Zavoda za poljoprivredno-savjetodavnu službu Zadarske županije potvrđuje da se i na maslinicima na kopnu primjećuju prvi znakovi suše.
– Bilo bi najbolje da kiša padne već večeras. No, ako se to i ne dogodi u nekoliko sljedećih dana neće biti strašno, rekao je Šimičević koji potvrđuje i da bi ovogodišnja berba maslina mogla biti malo bolja od prosječne. Naime, masline su imale dovoljno vlage onda kad im je to i najviše trebalo, u vrijeme cvatnje, pa bi još jedna dobra jesenska kiša bila dovoljna da se do berbe masline napune uljem i da sezona u konačnici bude dobra.
– Urod je, što se količina tiče, srednje dobar, a zdravstvena slika mu je vrlo dobra. Dva puta tjedno obilazim maslinike na kopnu te pratim maslinovu muhu čiji je let započeo u srpnju. Ovaj ekonomski najznačajniji štetnik u maslinarskoj proizvodnji lovi se na svim opažačkim mjestima. Stoga svim maslinarima  preporučujemo provođenje tzv. “preventivne metode” zaštite rodnih maslina, koristeći ECO-TRAP vrećice ili pak zatrovane mamce u kombinaciji ROGOR plus BUMINAL. Ova metoda daje najbolje rezultate ako se provodi organizirano na nekom maslinarskom području – svi maslinari zajedno, kazao je Šimičević.
Nažalost, agronomi iz Hrvatskog zavoda za poljoprivredno-savjetodavnu službu Zadarske Županije ne obilaze i otočni dio županije. Razlog za to je, prema Šimičevićevim riječima, nedostatnost sredstava. Recesija se, eto, odrazila i na HZZPSS, a otoci su ponovno prve žrtve. Ništa nova, reklo bi se.