Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Narod koji ne voli djecu propada

Autor: Velimir Brkić

07.09.2009. 22:00
Narod koji ne voli djecu propada

Foto: Velimir BRKIĆ



Narod koji ne voli djecu i obitelj je narod koji propada, poručio je don Josip Čorić, umirovljeni sveučilišni profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Splitu koji trenutačno obnaša dužnost povjerenika za pastoral braka i obitelji u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji


Velikim euharistijskim slavljem u Privlaci  je proslavljen blagdan Rođenja BDM, u narodu zvanog Mala Gospa, nebeske zaštitnice župe Privlaka. Euharistijsko slavlje i procesiju je predvodio prof. dr. sc. don Josip Čorić u zajedništvu s privlačkim župnikom don Antom Sorićem i subraćom svećenicima.
– U Hrvatskoj se smanjuje broj živorođene djece, a s druge strane raste broj pobačene. Ne dajemo dovoljno važnosti obitelji. Djeci su potrebni roditelji, ali im istodobno trebaju braća i sestre. Narod koji ne voli djecu i obitelj je narod koji propada, poručio je don Josip Čorić, umirovljeni sveučilišni profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Splitu koji trenutačno obnaša dužnost povjerenika za pastoral braka i obitelji u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji. Svećenik bez dlake na jeziku koji je srednju školu završio u Zadru, autor je više knjiga, među njima i kontraverzne “Crveni je crveni”. Ipak najviše je poznat kao duhovni mentor Gorana Ivaniševića u vrijeme kada je Splićanin pobijedio na Wimbledonu 2001. godine postao najveća povijesna “čarolija” u 122-godišnjoj povijesti wimbledonskog teniskog turnira.
Don Josip je istaknuo kako je nemoguće živjeti bračni život, svjedočeći svoju vjeru i ljubav u braku, bez duboke suradnje sa svećenikom, ali kako ni svećenik ne može doživjeti svoju svećeničku službu bez predanja duhovnom životu s obiteljima.
– Ne znamo Bogu reći ni “hvala”. Nije grijeh priznati svoju slabost. Životni je recept tko voli moli, tko ne moli ne voli. Kršćanin mora imati svoje “ja”. Neka naše obitelji odzvanjaju ljubavlju, praštanjem, svježinom! Uostalom, u sumrak života bit ćemo suđeni po djelotvornoj ljubavi, naglasio je propovjednik govoreći o vrijednosti života kao Božjeg dara.” Trebamo stati na prave noge. Zato poštujmo život, budimo zahvalni Bogu stvoritelju u Isusu Kristu našem Spasitelju koji želi spasenje svakog čovjeka”, istaknuto je.
– Bog je u svojoj ljubavi preko Blažene Djevice Marije darovao samoga sebe u Isusu Kristu Bogočovjeku. Tako se događa navještaj Boga stvoritelja, rekao je na kraju propovijedi don Čorić dodajući kako je svaki čovjek pozvan na izgradnju odnosa prema Bogu, po uzoru na Djevicu Mariju, koji se ostvaruje i našim darivanjem i uzdarjem. Prema tome će nam Bog uzvratiti i blagosloviti naša nastojanja, zaključio don Josip Čorić.
Gospin kip u procesiji oko sela i Kolišta su nosili Ante Šarić, Frane Šango, Danijel Pupovac i Krešimir Skoblar, dok su na čelu ophoda križ nosili privlački ministranti. Pored članova KUD-a Privlaka u svojim tradicionalnim narodnim nošnjama svečanom ugođaju je pridonio župni zbor mentora Ivice Dundovića, a pod ravnanjem s. Krešimire.
Da u Privlaci uz procesiju i misno slavlje nemali značaj ima i opće pučko okupljanje, potvrđuju brojni štandovi uz uobičajenu ponudu. Bilo je u Privlaci svega, od misnog slavlja, procesije, bogatih stolova do pučke fešte, a najviše posebno uzvišenog ozračja koje je došlo s blagdanom Male Gospe. Tko je svratio u Privlaku mogao je ponijeti samo lijepe dojmove.


 LUDA MATER, BLESAVI ĆAĆA




Istovremeno stvaramo bogove od djece. Roditelji im primjerice, obećavaju kupiti automobil ako završi školu. Što drugo već luda mater, blesavi ćaća. A sve se manje djeci govori “blago majci što te je rodila, blago nama što vas imamo”, rekao je don Čorić te naglasio kako je potrebno ujediniti obitelj i crkvene zajednice.