Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Od Grada Zadra 53 udruge traže prostor

Autor: Siniša Klarica

07.09.2009. 22:00
Od Grada Zadra 53 udruge traže prostor

Foto: Adam VIDAS



Grad Zadar ima preko 130 prostora. Želim pred medijima istaknuti da se kroz plemenite ciljeve švercaju neki šverceri, a mi ćemo to ozbiljnije razmotriti, kazao je Vrančić
Pod predsjedanjem Zvonimira Vrančića održan je 16. kolegij zadarskog gradonačelnika. Bio je to i prvi javni kolegij od izbora novog gradonačelnika Zadra. Tako se na Kolegiju doznalo da poduzetnici koji koriste prostore Poduzetničkog inkubatora neće od Grada Zadra dobiti smanjenje najamnine. Bilo bi to, kažu gradonačelnik i njegovi pročelnici, izravno uplitanje u odredbe ugovora koji je na snazi. Poduzetnici Inkubatora dobili su prostor nakon javnog nadmetanja, a samo raskidom postojećeg ugovora i novim javnim nadmetanjem može se izboriti niža cijena od sadašnjih 50 kn za m/2. Poduzetnici su u svom zahtjevu recesijom obrazložili nužnost smanjenja iznosa, ali kud bi došli, kaže gradonačelnik Vrančić, kad bi svakom korisniku gradskog prostora smanjili iznos najma, pa je odložio odluku zadužujući pročelnika za gospodarstvo Alana Kocipera da iznađe drugi način pomoći poduzetnicima.
Subvencije za poduzetnike
Inače, poduzetnici za prvu godinu djelovanja u Inkubatoru uopće ne plaćaju najam. Drugu godinu svega 15 posto najma, treću godinu 30 posto, a četvrtu godinu 60 posto od 50 kn po metru četvornom prostora Inkubatora koliko iznosi puna cijena najma. Grad je kao još jednu od svojih antirecesijskih mjera, provodi akciju “Gradski projekti razvoja malog i srednjeg poduzetništva za 2009.” Riječ je o subvencioniranju kamata do 8 posto. Kamata se subvencionira po sustavu 50 posto korisnici : 50 posto Grad, za kredite podignute do iznosa 16.000.000 kn. Zaključen je ugovor s OTP bankom, a do danas, kaže pročelnik za komunalnu infrastrukturu Jure Zekanović, zaprimljeno je 10 zahtjeva za 4.350.000 kn kreditnih sredstava ili za subvencioniranje kamate. Dodatno, riječ je o gospodarskim aktivnostima koje otvaraju oko 25 novih radnih mjesta.
Zamjena starih ploča
Zbog novih uvjeta realizacije spoja Ulice Franje Franceva i Ulice Hrvatskog sabora, tj. zbog izravnog priključenja naselja Novi Bokanjac na Ulicu Hrvstskog sabora, Grad će Damiru Fainu za njegovu česticu ustupiti istovrijednu česticu u Crnom. Jedan drugi spoj, onaj Široke uice i Mate Karamana na Poluotoku, riješit će se zamjenom kamenih ploča. Kako su kamene ploče u dijelu Kalelarge od kraja Turisthotelove zgrade pa do zgrade Nadbiskupije u lošem stanju, nakon uređenja odvodnje, bit će zamijenjene tzv. lavdarskim kamenom iz Ulice Mate Karamana. Ploče pak u Ulici Mate Karamana zamjenit će se novima, od tzv. kafanarskog kamena. Radovi započinju, rekao je pročelnik Zekanović, s prvim kišama zbog turističke sezone, a gotovi bi trebali biti do kraja godine.
Švercanje na gradski račun
Posbeno zanimljiva bila je točka dnevnog reda u kojoj se odobrilo zajedničko korištenje komercijalno neatraktivnog prostora u Ulici Jurja Bjankinija 7. Udruzi socijalnih radnika i Udruzi žena iz Domovinskog rata. Gradonačelnik se osobito kritički osvrnuo na program Udruge žene u Domovinskom ratu koji se mahom odnosi na obilježavanje događaja iz Domovinskog rata.
– Želim načeti tu temu, jer nakon zahtjeva za prostorom dođu zahtjevi za novcima. Grad Zadar ima preko 130 prostora. Želim pred medijima istaknuti da se kroz plemenite ciljeve švercaju neki šverceri, a mi ćemo to ozbiljnije razmotriti. Ovaj prijedlog ćemo prihvatiti, ali će ovo biti povod za nadzor korištenja prostora i jer smo svjedoci da se paušalno osnivaju udruge, rekao je gradonačelnik Vrančić zadužujući pročelnika za socijalu i zdravstvo Marija Pešuta da izradi detaljnu analizu korištenja prostora.
Vrančić je primijetio da su neke članice ove udruge, članice i Udruge udovica Domovinskog rata i sl. Njegov zamjenik Dražen Grgurović je rekao da je objektiviziranje tog problem vrlo teško jer trenutačno 53 udruge potražuju prostor od Grada Zadra, dok istovremeno u neke prostore neki ne uđu i po mjesec dana. Gradonačelnik kaže da se unatoč krizi i postojanju teških socijalnih slučajeva i Gradu i udrugama obraćaju potrebiti. No, Grad mora pri dodjeli pomoći ustvrditi 20-ak kriterija, što automatski znači 20-ak potvrda. Ima takvih pojedinaca, naglašava zadarski gradonačelnik, koji traže socijalni stan, a imaju npr. 2 kuće i dva auta.
– To razočarava, ali to nije zabranjena tema, jer se događa unatoč tih 20 potvrda, da je i 50 posto onih koji su prevarili, rekao je gradonačelnik pozivajući medije da ukazuju na takve slučajeve, rekao je gradonačelnik Vrančić.


 TOVAREĆA MUŽIKA ŽUPANIJI


Tovareća mužika iz Sali za sada ipak neće dobiti traženih 10.000 kn. Neće dobiti, naglašava gradonačelnik Vrančić, iz principijelnih razloga, jer se u dopisu Turističke zajednice Sali ne vidi je li ova znamenita etno-skupina, tražila novce od prve instance iznad svoje općine, Zadarske županije. Tek, ako ih u Županiji odbiju, nastavlja Vrančić, pokušat će se pronaći način pomoći ovoj skupini koja je sudjelovala i promotivnim akcijama na području Zadra i koja ovim novcima želi nabaviti novu opremu.
– Uvriježeno je mišljenje da je Zadar kao središte županije najbogatiji pa mu se izravno obraćaju. Nema razloga da tako ne pomognemo npr. nekim udrugama ili skupinama u Slivnici ili Posedarju. Iz principijelnih razloga taj zahtjev Tovareće mužike treba uputiti Županiji. Ako ih oni odbiju, mi ćemo zahtjev ponovno razmotriti, rekao je na kraju Zvonimir Vrančić.




 VIŠE NOVCA NASMIJEŠENOM SUNCU


 Nisu svi u preraspodjeli novca ostali kratkih rukava. Nagradni fond akcije Nasmiješeno sunce je čak povećan. Tako će prvonagrađeni u šest kategorija umjesto dosadašnjih 2.000 dobiti 3.000 kn. Riječ je o akciji u kojoj se biraju ne samo najbolji turistički djelatnici, nego i najuređeniji izlozi, vrtovi, balkoni, čistači pa čak i policajci i inspektori. Ukupni nagradni fond tako skače na 18.000 kn, što je svega 6.000 kn više iz gradskog proračuna za ovu akciju. Prema novom prijedlogu, akcija se mora zaključiti do 1. studenog do kada moraju biti poznati nagrađeni.


 “MANIPULACIJA” JAVNOSTI PUTEM MEDIJA


 Na početku sjednice gradonačelnik Vrančić podsjetio je da Kolegij nije zakonom propisano tijelo lokalne samouprave te da ono ima savjetodavni karakter. Gradonačelnik, kaže Vrančić, ima mogućnosti ili primati svakog gradskog pročelnika ponaosob sa svojim prijedlozima ili na ovakvom skupu prijedloge i odluke staviti na stol i diskutirati o njima. No, na Kolegiju također nema glasovanja, jer su odluke u konačnici gradonačelnikove, kao i njegova odgovornost za izvršavanje istih. Pravi smisao održavanja javnih kolegija je zapravo “manipulacija” javnošću preko medija, kako je to na kraju sastanka rekao dogradonačelnik Grgurović. Ta “manipulicija” je ciljano predstavljanje javnosti onog dijela rada gradske uprave koja je prije svega zanimljiva istoj upravi. Novinari imaju druge puteve za predstavljanje tema koje njih više zanimaju, ali na drugi način. Gradonačelnik Vrančić rekao je da ova sjednica Kolegija, ipak nije predstava za javnost nakon radne sjednice kao što su to bile sjednice nekadašnjeg Gradskog poglavarstva.