Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Plaisted i Downs će nam biti od velike pomoći

Autor: Roman Morović

07.09.2009. 22:00
Plaisted i Downs će nam biti od velike pomoći

Foto: Zvonko KUCELIN



Trideset i tri su dana do službenog početaka nove natjecateljske sezone za košarkaše Zadra. Jučer je trener Zmago Sagadin u Dvorani Krešimira Ćosića održao konferenciju za novinare na kojoj je bilo riječi o dosadašnjem tijeku priprema, pripremnim utakmicma, te o onome što Zadrane očekuje u bliskoj budućnosti. Prije svega, Sagadin je dao kratak osvrt na boravak u Širokom Brijegu gdje je Zadar ostvario tri pobjede u isto toliko susreta.
– Odigrali smo svojevrsni paket od tri utakmice u Širokom i ostvarili tri pobjede iako su u ovom trenutku rezultati zaista najmanje bitni. Sve su momčadi u različitim fazama priprema tako da ti rezultati nisu pravo mjerilo onoga što možemo očekivati kada počne sezona. Mi postavljamo svoj sistem igre na parket i mislim da iz utakmice u utakmicu to ide na bolje. Dosta stvari još uvijek ne funkcionira onako kako bi željeli ali zato imamo još mjesec dana do početka prvenstva da ih ispravimo – kazao je Sagadin.
U Širokom se momčadi priključio i Damir Rančić kojega izbornik hrvatske košarkaške reprezentacije Jasmin Repeša nije pozvao na Europsko prvenstvo u Poljsku, a krajem tjedna trebao bi stići i gruzijski reprezentativac Vladimer Boisa, te bi tako momčad bila kompletna.
Na dobrom smo putu
– Najvažnije je da nema nikakvih ozljeda, svi su zdravi. Dan prije polaska u Široki priključio nam se i Damir Rančić koji je nažalost otpao iz reprezentacije. On još uvijek nije detaljno u našem sistemu, što je normalno, ali nije ni daleko pošto smo zadržali neke stvari od prošle sezone koje smo koristili sada u pripremnim utakmicama kada je on bio na terenu. Jasno, on tamo nije bio u prvom planu i nije na istoj razini pripremljenosti kao i ostali igrači ali u stanju je igrati.
Nakon pobjeda protiv Rogaške i ukrajinske Politekhnike u Sloveniji, te Laškog u Karlovcu, Zadrani su nastavili niz pobjeda i u Širokom, pobijedivši dvaput domaćina, te jednom zagrebačku Cedevitu.
– Rezultatski smo dobro prošli prije svega na drugoj i trećoj utakmici. Na prvoj ne (pobjeda protiv Širokog 99-91, op.a.), jer smo primili 91 koš i to je uglavnom bilo natjecanje tko će dati više koševa, a ne ono što ja tražim, dakle, da igramo dobro u svim fazama igre. Onda sam ja maksimalno pritisnuo igrače tako da smo iduće dvije utakmice odigrali solidno u obrani i sve skupa smo napravili dobar posao. Mislim da smo napravili korak dalje u postavljanju naše igre na terenu.
Novinare je zanimalo kako su se snašli novopridošli Amerikanci, Micah Downs i Trent Plaisted.
– Amerikanci su do sada imali dobrih i lošijih razdoblja, što je posve normalno s obzirom da su s nama manje od mjesec dana. U ovom trenutku sam malo zadovoljniji sa Plaistedom koji konstatno daje ono što od njega tražimo, a to je čvrstina u bloku, skoku i kontakt igri. Downs ima malo više problema s prilagodbom jer je ovo za njega ipak jedan novi svijet u odnosu na onaj na koledžu. Ovo je prvi put da trenira po sistemu dva puta dnevno i organizam se na to treba naviknuti. Na utakmici protiv Cedevite je bio jedan od naših najboljih igrača, a na ovoj posljednjoj sa Širokim je dobio jedan udarac pa je nestao – kaže Sagadin koji je siguran da će obojica do početka sezone pokazati svoje pravo lice.
U Poreču kompletni
– Oni imaju izuzetan potencijal ali tek trebaju postati iskusni i stabilni profesionalci. Obojica rade dobro, daju sve od sebe tako da s te strane nemam nikakvih primjedbi i generalno sam s njima više nego zadovoljan. Mislim da će im ovaj naš program pomoći da postanu još bolji igrači.
Statistički je ipak Downs izgledao nešto bolje.
– Ove statistike s prijateljskih utakmica su potpuno netočne i nisu pravi pokazatelj stanja na terenu – kratko će Sagadin.
Što se ostalih igrača tiče, Sagadin kaže da su do sada najviše pokazali Stipčević, Car, Perić i Ružić, što je bilo i za očekivati.
– Mislim da ova četvorka Stipčević, Car, Perić i Ružić za sada prednjači i na treninzima i na utakmicama. Na njima je do sada bio najveći teret, a očekujem da će im se kroz nekoliko dana potpuno priključiti i Rančić. Krajem tjedna, već na turniru u Poreču, će s nama biti i Boisa i ta šestorka će sigurno iznijeti glavni teret, a ovi mladi su tu da pomognu koliko mogu. Jasno, za Amerikance sam već rekao da im treba još neko vrijeme da se u popunosti prilagode ali siguran sam da smo napravili dobar posao njihovim dovođenjem jer rade mnogo, vrlo su ambiciozni i biti će nam iz dana u dan od sve veće pomoći.
Zadar je do sada na terenu djelovao prilično uvjerljivo, no svjestan je Sagadin da je pred njim i njegovim igračima još puno posla kako bi 10. listopada, kada se u Dvorani Krešimira Ćosića u 1. kolu NLB lige sastaju Zadar i Olimpija, to izgledalo baš onako kako je zamislio.
– Što se igre tiče, uglavnom ćemo vježbati ono što nam ide slabije. Neke stvari nam idu dobro, neke manje dobro i na njima ćemo najviše raditi, kako u obrani tako i u napadu. Rezultat je manje bitan, dobro će nam doći da ponekad i izgubimo koju utakmicu i dobijemo malo po ušima da si igrači ne bi umislili da su najbolji. Trening utakmice služe prije svega da vježbamo i da se uigravamo i na tome ćemo nastaviti raditi i u Poreču – zaključio je trener Zadra.


 U PETAK PUT POREČA


Kakav je plan do kraja tjedna?
– Cijeli ovaj tjedan ćemo intenzivno trenirati u našoj dvorani po onom uigranom sistemu 2-2-1. U petak idemo u Poreč i odmah igramo prvu utakmicu sa Lokomotivom. U subotu igramo sa Triumphom, a u nedjelju s Unicsom. To su tri vrlo jake ruske momčadi i biti će vrlo teške utakmice. Osim toga, mi ćemo tamo normalno ujutro trenirati, kao što smo radili i u Širokom, dakle u teretani i na terenu. Do kraja priprema ćemo uglavnom preko tjedna trenirati u Zadru, a vikendom biti na turnirima, a prvu utakmicu u našoj dvorani igramo 30. rujna – kaže Sagadin.




    
MLADIMA MINUTAŽA PO ZASLUGAMA


Jedan je novinar primijetio da mladi razigravač Toni Prostran do sada u pripremnim utakmicama nije dobio mnogo minuta, a još manje ih je dobio centar Marino Šarlija. Sagadin je to komentirao ovako.
– Ako pitate bilo kojeg čovjeka u Europi koji se imalo razumije u košarku reći će vam da je Zmago Sagadin specijalist za produkciju mladih igrača, a jedna velika grupa njih je čak došla do NBA lige. To znači da ja vjerujem u mlade ljude, a dajem im onoliku minutažu koliku zasluže zalaganjem na treningu. Nikome ništa ne poklanjam i to vrijedi za sve. Tako je bilo do sada i tako će biti ubuduće – istaknuo je Sagadin.


 
  CEDEVITA ĆE BITI PUNO JAČA


Ambiciozna Cedevita je na turniru u Širokom Brijegu izgledala žalosno. Ne samo da je uvjerljivo poražena od Zadra nego je izgubila i od novopečenog BiH prvoligaša Čapljine.
– To sigurno nije bilo pravo lice Cedevite. Oni po imenima imaju vrlo dobru momčad, a nedostajali su im još i kanadski reprezentativac Anderson, te Opačak koji je vrlo dobar igrač. Siguran sam da će u idućih mjesec dana oni napraviti velike korake naprijed i da će, kada počne prvenstvo, to biti jedna sasvim druga, mnogo bolja momčad. Već za 14 dana na turniru u Velikoj Gorici igramo s njima i mislim da će već tada biti dosta bolji – mišljenja je trener Zadra.