Praktična poslovna znanja za poduzetnike

Slika korisnika admin
razvojna
Adam VIDAS
Na seminar se prijavilo 25 kandidata iz cijele županije

U razvojnoj agenciji Zadarske županije jučer je  započeo novi ciklus edukacija  poduzetnika u suradnji s Ministarstvom gospodarstva, rada i poduzetništva. Radi se o  kompletu seminara pod nazivom EBC*L (EuropeanBusinessCompetence*Licence)  ili Europska poslovna putovnica, uspostavljena kao certifikat osnovnih i praktičnih  poslovnih znanja.

Edukacija je namijenjena  poduzetnicima i zaposlenicima u malim i srednjim poduzećima koji nemaju prethodno obrazovanje ekonomskog  smjera, radi podizanja njihova  općeg ekonomskog znanja na  relativno jednostavan način,  prilagođen potrebama poduzetnika i njihovih zaposlenika.  Kako doznajemo od Matilde  Dragić, stručne suradnice za  malo i srednje poduzetništvo,  na seminar se prijavilo 25 kandidata iz cijele županije.

- Seminar se sastoji od tri  stupnja - A, B, i C, od kojih  svaki završava posebnom diplomom, pri čemu je uvjet za  polaganje sljedećega stupnja -  diploma prethodnog stupnja.  U razvojnoj agenciji Zadarske  županije održava se edukacija  za stupanj A, koji se sastoji od  četiri modula što uključuju teme kao što su računovodstvo,  poslovni ciljevi, kalkulacija cijena i poslovno pravo, kaže  Dragić, navodeći da će po  uspješnom završetku edukacije polaznici biti osposobljeni  za razumijevanje najvažnijih  poslovnih ciljeva tvrtke i  izračunavanje odgovarajućih  pokazatelja za njih. Osposobljeni će biti i za razumijevanje najvažnijih pojmova koji  se nalaze u financijskim izvještajima, razumijevanje  ključne terminologije računovodstva troškova, kao i za razumijevanje karakteristika,  prednosti i nedostataka glavnih zakonskih oblika poslovnih organizacija te mnogih  drugih vezanih tema.

Do sada se u Razvojnoj  agenciji održalo ukupno 25  seminara, kroz koje je prošlo  petstotinjak polaznika, a u  sklopu navedene edukacije u  ZADRA-i planira se održati  još niz seminara kojima će se  obuhvatiti teme kao što su  definiranje pravca razvoja poduzetnika, upoznavanje poduzetničke okoline, marketing, poslovni plan, vještine  pregovaranja i govorne vještine, upravljanje rizikom, kreiranje branda te mnoge druge.

Prvi ciklus edukacije koji je  započeo jučer održat će se u  četiri dana. Svaka tema  obrađuje se, naime, po jedan  dan. Nakon jučerašnjeg prvog  modula - računovodstvo i analiza financijskih izvještaja, na  rasporedu su tako još i poslovni ciljevi i pokazatelji uspješnosti, potom kalkulacija  cijena i troškovi te na kraju  poslovno pravo.

Predavač je Nada Čakarun,  voditeljica EBC*L obrazovnog centra.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno