Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Rujanski đački pokaz 90 kuna

Autor: Petra Mičić

07.09.2009. 22:00


Ovih dana smo dobili i dopis iz Grada, te će svi učenici dobiti dvadeset posto popusta za mjesec rujan, a cijena pokaza za učenike i studente za rujan će iznositi 90 kuna, kazao je Pero Ugarković, voditelj prometno operativnog sektora Liburnije


Na početku i ove školske godine zadarska Liburnija je nekoliko dana prije počela izradu đačkih i studentskih pokaza, no kao i svake godine očekuju se velike gužve.
Đački pokaz za područje grada Zadra iznosi mjesečno 110 kuna, dok je radnički nešto viši, 200 kuna. Mjesečni pokaz je u mnogome isplativ i učenicima i radnicima stoga što vrijedi mjesec dana tijekom kojih je korisnicima omogućen neograničen broj vožnji svakoga dana, uključujući vikende i blagdane.
Grad Zadar je prošle godine svim redovnim studentima omogućio besplatan gradski prijevoz, a besplatan prijevoz za studente vrijedi i ove godine. Kada se 110 kuna, kojih su prije studenti morali mjesečno izdvajati za prijevoz, pomnoži sa dvanaest mjeseci, dobijemo sumu od 1.320 kuna koja je veoma značajna prosječnom studentu.
– Popuste na prijevoz učenicima i studentima ne dajemo samo zato što su učenici i studenti, nego je ostvaren i stoga jer se mjesečni pokaz kupuje unaprijed. Radnički pokaz je ostvaren s iste osnove. Cijena mjesečnog pokaza obračunava se na osnovi cijene autobusne karte u jednom smjeru koja za područje grada iznosi 8 kuna. To znači, ako se učenik ili radnik vozi do škole ili radnog mjesta te se istim prijevozom vraća kući, dnevni trošak prijevoza dođe 16 kuna. Ako tih 16 kuna pomnožimo s 22 radna dana, dođemo do iznosa od 352 kune, a kupnjom mjesečnog pokaza izdvoje 110 kuna, što je oko 30 posto manje, čime nastojimo stimulirati učenike da naprave mjesečni pokaz. Ovih dana smo dobili i dopis iz Grada, te će svi učenici dobiti dvadeset posto popusta za mjesec rujan, a cijena pokaza za učenike i studente će za rujan iznositi 90 kuna, kazao je Pero Ugarković, voditelj prometno operativnog sektora Liburnije.
Što se tiče prigradskog putovanja, cijene mjesečnih karata se kreću od 250 do 630 kuna, ovisi o relaciji, te o sponzoriranju određenih općina. Princip obračuna je identičan, tako da se gleda udaljenost od grada, cijena u dva smjera te pomnoženo s 22 radna dana. Možemo uzeti za primjer Murvicu kojoj je cijena karte u jednom smjeru 10 kuna, što je 20 kuna u dva smjera dnevno, pomnoženo s 22 radna dana i dobijemo 440 kuna. Oni koji se odlučuju za mjesečni pokaz izdvajaju 375 kuna za radničku iskaznicu te 325 kuna za đačku iskaznicu.
– Cijene prigradskog prijevoza ovise o nekoliko čimbenika. Naime, Županija ove godine daje dvadeset posto popusta od pune cijene iskaznica za prigradski prijevoz tako da su cijene još uvijek u izradi. A neke općine, primjerice Općina Poličnik, daju svojim učenicima dodatni popust od 50 posto tako da bi mjesečna karta za učenike Općine Poličnik trebala iznositi oko 120 kuna, umjesto dosadašnjih 305 kuna.


 BESPLATNA VOŽNJA




Pravo na besplatan prijevoz autobusom na području grada Zadra i prigradskom području imaju djeca do 5 godina u pratnji odraslih osoba (najviše troje djece), slijepe osobe uz člansku iskaznicu Udruge slijepih, pripadnici MUP-a u uniformi, roditelji poginulih branitelja s pokaznom kartom od 1.kolovoza 1996., komunalni redari s iskaznicom.
Pravo na besplatnu iskaznicu imaju članovi Udruge tjelesnih invalida Zadarske županije, Udruge hrvatskih civilnih stradalnika Domovinskom rata Zadarske županije i Grada Zadra, Udruge hrvatskih branitelja liječenih od PSP-a, djeca radnika Liburnije d.o.o. Zadar za vrijeme redovitog školovanja te umirovljenici čija mirovina ne prelazi 1.500 kuna