Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Težište na mlade

Autor:

07.09.2009. 22:00
Težište na mlade


Dok ne budemo spremni oformiti seniorsku momčad isključivo iz vlastitog igračkog kadra, zaključili smo da je važnije koncentrirati se na mlađe uzraste te tako stvoriti dobre temelje za budućnost kluba – ističe predsjednik kluba Stipe Bjeliš


Rukometni klub Arbanasi Zadar ove se godine neće natjecati sa seniorskom momčadi. Jedna je to od odluka donesenih 31. kolovoza na izbornoj skupštini kluba. Na spomenutoj skupštini izabran je i novi predsjednik – Stipe Bjeliš s kojim smo razgovarali o planovima RK Arbanasa za sljedeću sezonu.
– Dok ne budemo spremni oformiti seniorsku momčad isključivo iz vlastitog igračkog kadra, zaključili smo da je važnije koncentrirati se na mlađe uzraste te tako stvoriti dobre temelje za budućnost kluba – saznajemo od novoizabranog predsjednika i jednog od osnivača mladog rukometnog kluba.
RK Arbanasi tako će u svojoj drugoj sezoni igrati utakmice Druge lige-jug za kadete rođene 1992. i 1993. godine. Ti igrači trebali bi sačinjavati okosnicu buduće seniorske momčadi. Mlađi kadeti (’94. i ’95.), također će se boriti u Drugoj kadetskoj ligi-jug. Generacija igrača rođenih ’97. i ’98. kreće s utakmicama Međužupanijske rukometne lige, lige sa sedam klubova, a trebala bi startati i liga za generaciju ’98, ’99., dok će igrači rođeni ’99. rukometno znanje demonstrirati na državnom prvenstvu u minirukometu. Super minirukomet državna je liga za generaciju rođenu 2000. godine na kojoj će boje RK Arbanasa braniti njihove najmlađe nade.
– Unatoč lošim uvjetima za treniranje nastojat ćemo i ove godine odigrati što više utakmica i turnira. Naši mladi igrači svojim su rezultatima zaslužili da se rad kluba bazira upravo na njima. O njihovu potencijalu svjedoče uspjesi generacije ’98. i ’99. Oni su na Sportskim igrama mladih u Splitu osvojili prvo mjesto u Dalmaciji, odnosno četvrto ukupno. A na turniru u Benkovcu bili su bolji od rukometaša iz Akademije Balić – Metličić. Uzevši u obzir da je klub osnovan prije nešto više od godinu dana, rezultati naših mladića dovoljno govore o kvalitetnom radu njihovih trenera – zaključio je Bjeliš.
Stipe Bjeliš, inače profesor u OŠ Sv. Filip i Jakov, upoznao nas je s pokretanjem još jednog rukometnog natjecanja.
– Odobren je projekt Županijske školske rukometne lige. Županija nam je odobrila potrebna sredstva pa se nadam da će liga ubrzo zaživjeti – rekao nam je tvorac spomenutog projekta.
Na “Zadranki”, otvorenom igralištu smještenom u Arbanasima, 17. kolovoza s pripremama su počeli stariji uzrasti, dok će “minići” početi istovremeno sa školom. Od Bjeliša saznajemo da će najmlađi svoje utakmice odigravati u OŠ Kruno Krstić, a nešto stariji rukometaši na Višnjiku ili u dvorani OŠ Bili brig.
Zanimalo nas je i kako Arbanasi izlaze na kraj s financijama.
– Grad nam je donirao 5.000 kuna. Nadamo se da će se taj iznos u budućnosti povećati. Prošle smo godine sezonu priveli kraju s nešto manje od 200.000 kuna. U tu brojku treba ubrojiti iznose članarina te razne donacije zadarskih tvrtki kao i one naših simpatizera iz Kanade. Pokušat ćemo organizirati klub po njemačkom modelu s više manjih sponzora. Ako bismo ovisili samo o jednom, time bi bio veći financijski rizik u slučaju prekida suradnje – rekao je Stipe Bjeliš, vodeća figura kluba u kojem unatoč teškim počecima, optimistično iščekuju svoju drugu sezonu.