U parku zabranjeno psima

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
park_psi
Adam VIDAS
U zelenilu parka "niknuo" znak prekriženog psa

Ovih dana u Parku Vladimira Nazora osvanula je zabrana za šetanje pasa, a spomenuti park upravo je mjesto gdje dolaze brojni rekreativci i šetači, neki s psima, a neki bez njih kojima onda psi smetaju.

- Zabrana je u suradnji sa stručnim službama stavljena zbog negodovanja ljudi koji slobodno vrijeme provode na tom području, kažu nam iz Upravnog odjela za komunalne djelatnosti.

Vlasnica afričkog goniča Silvija Babajko, koja ujedno živi u samom centru grada, ostala je zatečena ovom zabranom.

- Mislim da bi se trebao osigurati prikladan prostor. Ovakve zabrane nisu u interesu ni vlasnika ni ljubimaca, a ni prolaznika po gradskim parkovima i ulicama. Veća zelena površina na kojoj je dopušteno nesmetano šetanje životinja spriječila bi obostrano negodovanje, požalila se Silvija.

No, u upravnom odjelu kažu da iako prostora kao što je Park Vladimira Nazora na području centra nema, šetanje je ipak dopušteno na nekoloko lokacija u centru grada. To su lokacije Kapetanovac, park iza crkve Gospe od Zdravlja, kao i određeni dijelovi na rivi na kojima nema znaka natpisa.

Smanjivanje prostora na kojima je dopušten pristup psima, povećava problem šetačima pasa i prolaznicima, ali je uvelike i posljedica neodgovornog ponašanja vlasnika.

Marijana Mustać iz zadarske Udruge za zaštitu životinja napominje da se unatoč svim postojećim zabranama vlasnici pasa ipak moraju naučiti kulturi jer nedostatak kulture često rezultira restrikcijom. Pitanje je je li smanjivanje površina gdje se ljubimci nesmetano mogu šetati na neki način put da se životinje vode tamo gdje ima ljudi, a time i negodovanja, ili je problem u nekulturi vlasnika. U svakom slučaju, i vlasnici i uprave, i ljubitelji životinja suglasni su u stavu da prostora za pse mora biti, jer se time odgovornim vlasnicima daje mogućnost da opušteno šetaju ljubimca, a nekultura vlasnika ostaje posao komunalnih redara.

 KOMUNALNI RED

U Odluci o komunalnom redu stoji kako je zabranjeno puštanje pasa po javnim površinama, odnosno svim javnim prometnim i javnim zelenim površinama, kao i autobusnim i željezničkim postajama, pročeljima zgrada... Posjednik životinje dužan je onečišćenu javnu površinu odmah počistiti, a sa sobom uvijek mora imati pribor za uklanjanje psećeg otpada.

Tisuću kuna kazna je za puštanje psa, 500 za neočišćenu javnu površinu, dok je kazna 300 kuna u slučaju da vlasnik nema pribor za uklanjanje otpada. Kazne naplaćuju komunalni redari koji na sebi imaju odoru ili oznaku na odori. Ako komunalni redar u svom radu naiđe na otpor, zatražit će asistenciju i intervenciju policije.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno