Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Znanstvenoj lift za invalide

Autor: Petra Mičić

07.09.2009. 22:00
Znanstvenoj lift za invalide

Foto: Adam VIDAS



Trenutačno pokušavamo uvesti lift u Znanstvenu knjižnicu Zadar, kako bi našim članovima ova zgrada bila dostupnija, kazao je predsjednik udruge Ivan Anušić


Članovi Udruge tjelesnih invalida Zadarske županije sastali su se nakon ljetne stanke te su u svojim prostorijama na Trgu Petra Zoranića počeli izrađivati planove za jesen.
– Veoma smo zadovoljni s dosadašnjim radom i svi projekti na kojima smo radili su lagano ostvareni i sada je grad Zadar izuzetno pristupačan za tjelesne invalide. Naime, u zadnjih nekoliko godina mnogo toga se napravilo za invalide, rubnjaci na prijelazima cesta, broj parkirališnih mjesta je povećan, dobili smo kombi za prijevoz invalida, a, nažalost, neke zgrade kao što su zgrade suda i muzeja, nisu prilagođene tjelesnim invalidima.
Trenutačno pokušavamo uvesti lift u Znanstvenu knjižnicu Zadar. Naime, u knjižnici je nedavno zaposlena jedna slabovidna osoba koja uz pomoć psa vodiča ide na posao. Voljeli bismo da se napravi lift za tjelesne invalide, kojim bi tjelesni invalidi mogli posjećivati Znanstvenu knjižnicu, kazao je predsjednik udruge Ivan Anušić.
Ovo ljeto je zabilježen rekordni broj tjelesnih invalida koji su svakodnevno posjećivali zadarski Vitrenjak, na kojem je postavljena rampa za tjelesne invalide.
– Također, imali smo i tri osobe koje su cijelo ljeto na Vitrenjaku pomagale tjelesnim invalidima, jedan član naše Udruge te dva “pomagača” koja smo zaposlili preko studentskog centra. I ta rampa za tjelesne invalide je projekt koji se apsolutno isplatio i vrijedi svake kune, istaknuo je Anušić.
Ovo proljeće je Udruga nastojala izraditi Vodič kroz grad Zadar za osobe s invaliditetom, koji će ponuditi našim članovima, sugrađanima te stranim osobama s invaliditetom.
Između ostalih akcija, Udruga tjelesnih invalida Zadarske županije uključena je u nacionalni projekt “Obrazovanjem do socijalne uključenosti”. U prostorijama udruge nalazi se dvanaest računala, a novi informatički planirani su i za ovu jesen.