Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Biograd i Nin se pokazali

07.09.2010. 22:00
Biograd i Nin se pokazali


Povjerenstvo akcije Plavi cvijet, koje ocjenjuje i nagrađuje najuređenija mjesta primorske Hrvatske, krenulo je u završni obilazak 1. rujna iz Dubrovnika, bolje rečeno Cavtata s krajnjeg juga Lijepe naše te tijekom nedjelje i ponedjeljka odrađivalo svoju zadaću na području Zadarske županije, ocjenjujući uređenost Biograda na moru i Nina, koji su svaki u svojoj konkurenciji, među finalistima.
Povjerenstvo predvođeno Nikom Bulićem nakon tri dana obilaska iz Vodica u Šibensko-kninskoj županiji, stiglo je u Biograd na moru gdje su ih dočekali Ivo Eškinja, direktor Turističke zajednice i jedan od doajena ovog posla u Hrvatskoj i Ivan Knez, gradonačelnik Biograda. Ponosan na kandidaturu mjesta odmah je rekao: “Radite i odlučite po savjesti”.
Nakon smještanja u hotel Ilirija, uslijedio je neobičan i svakako rado primljen izlet u Park prirode Vransko jezero, gdje je najveći dio povjerenstva stupio prvi put na Kamenjak – izletište i spomen stradanja, sada u funkciji jednog od najljepših vidikovaca na Jadranu. Ravnatelj Ivica Prtenjača pojasnio je smisao odmorišta, ali pokraj vidokruga nije ni bilo prevelike potrebe za tim. Naime, pred članovima se ukazalo svo bogatstvo hrvatske rezvedenosti i deseci i deseci otoka još od pravca Šibenika do kraja Zadarske županije. Imali su prilike obići i na nesreću zapuštene ponose hrvatske povjesti u Vrani – Templarski burg i Maškovića han te čuti o upravo održanoj manifestaciji u organizaciji Pakoštana, kojom se ovom prostoru udahnjuje novi život.
Radoslav Bobanović, premijerkin savjetnik za ruralni turizam i razvoj
Povjerenstvo je upoznao sa značenjem parka, ali i planovima za golf te nizom drugih akcija, a obišli su i pročišćivač za ovu rivijeru, kao i heliodrom. Uslijedilo je temeljito razgledanje Biograda s vrlo iscrpnom provjerom svega lijepog, ali i svih lokacija na kojima je povjerenstvo za ranijih kandidatura Biograda upozorilo da traže uređenje.
Osim udane linije šetnice i plaže, rive i marine, Povjerenstvo je odradilo i dubinu gradske jezgre uvjerivši se da se stvari mijenjaju i Biograd sređuje s nekoliko lijepih uličica i trgom pred katedralom. Potom se prošla crta prema marini uz ponavljanje nužnosti uređenja. Članovi povjerenstva čije će odluke o pobjednicima biti poznate krajem ovog ili početkom idućeg tjedna, nakon obilaska cijelog Jadrana sa završnicom u Poreču i Novigradu, iskazala su niz pohvala Biogradu. Članovima i domaćinima pridružio se kasnije veće društvo uključivši i Radoslava Bobanovića odnedavno savjetnika premijerke za ruralni turizam razvoj.
Nakon noćenja u Iliriji s pljuskom koji je prekinuo dugu seriju sušnih i sunčanih dana, slijedio je odlazak u drugi, ali najstariji hrvatski kraljevski grad Nin, rjeđe zastupljen u nadmetanjima. Uz Mariju Dejanović, direktoricu TZ Nina bio je tu i gradonačelnik Nina Emil Ćurko. Unatoč lošem vremenu, povremeno sunce, ali i mnogo gostiju u razgledavanju, a viđeno posebno u valorizaciji povijesti najstarijeg hrvatskog kraljevskog grada, štoviše rodnog mjesta hrvatske državnosti, oduševilo je Povjerenstvo. Naime, veći dio članova Nin nije vidjelo, a dugo je za tim izražavao želju. Možda je najbolje cijeli razgled Nina okarakterizirala Gordana Medved, direktorica TZ Primorsko-goranske županije u članstvu Povjerenstva kazavši:
– Imala sam velika očekivanja koja ste nadmašili.
U iščekivanju Bajsovih brojki
Obiđen je cijeli otok povijesnog Nina, muzej, crkva, ali njena riznica, Crkva Svetog Križa, rimski ostaci, ali i solana i njena suvenirnica, Sabunike te Krajičina plaža, bedemi i ninske batanice – plazulje, ali i Condura croatica, a gosti su upoznati i sa svim manifestacijama ove sredine, dok su “slavljenika” – Ninske šokolijade mogli i probati.
Povjerenstvo je s dobrim dojmovima potom nastavilo put Raba.
Valja kazati da su i Biograd i Nin usvojenim konkurencijama mjesta primorske Hrvatske od tri te od tri do 10 tisuća stanovnika među četiri istaknuta finalista, što je samo po sebi veliko priznanje, ako znam kakve bisere od gradova i mjesta ova zemlja ima.
Naglasak je naravno na urešenosti, ljudskoj ruci u hortikulturi, označavanju, turističkim proizvodima, čistoći, cvjetnosti i svemu onom što kroz akciju “Volim Hrvatsku” čini plemenitijim život samih stanovnika, ali i doprinosi razvoju turizma u našem priobalju.
Veliko zadovoljstvo koje se očekuje s najavljenim okupljanjem u Opatiji, na kojem će ministar Damir Bajs, navodno u nazočnosti premijerke objaviti rezultate, odnosno brojeve posjeta tijekom osam mjeseci ove godine, bilo je vidljivo tijekom ovog posjeta. Naime, Biograd obara sve svoje rekorde te se nada možda doseći i milijun noćenja, a vrlo dobre rezultate (dakle pluseve) upisuje i Nin predvođen TN Zaton zadarskog Turisthotela.
U svakom slučaju, neovisno konačnim ocjenama s radošću se iščekuju ovogodišnji Dani hrvatskog turizma u Rovinju, krajem listopada, kada će slijediti i nagrađivanje najboljih.
 


U kategoriji od 3. 000 do 10.000 stanovnika je Biograd, a do 3.000 stanovnika Nin


Akcija “Plavi cvijet” Hrvatske turističke zajednice i medijskih sponzora u završnoj je akciji izbora najuređenijih mjesta primorske Hrvatske. U užem izboru su ostali Dubrovnik, Opatija i Poreč, u kategoriji iznad 10.000 stanovnika. U kategoriji od 3.000 do 10.000 stanovnika su Vodice, Biograd, Rab i Novigrad, a u kategoriji do 3.000 stanovnika Cavtat, Bol, Primošten i Nin.
Iz Zadarske županije kandidirani su u tri predviđene kategorije Zadar, Biograd i Nin, a kako vidimo u završnici su prihvaćeni Biograd i Nin, dok je Zadar u ocjenjivanju užeg povjerenstva sastavljenog od članova Glavnog ureda HTZ-a ispao iz prva tri u užem izboru.
Treba kazati da je ove godine došlo do izmjena u metodologiji, odnosno promjena u odnosu na lani usvojene kriterije. Naime, godinama smo ocjenjivali najuređeniji grad, općinu i mjesto, što je imalo niz nedostataka jer imamo gradova od preko 100.000 stanovnika i od svega dvije-, ri tisuće, općina s 10 mjesta ili samo jednim mjestom, itd.




 


Članovi povjerenstva


Povjerenstvo koje će odraditi završni obilazak i ocjenjivanje čine tri predstavnika Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice: Barbara Ban (Glas Istre), Krešimir Gulin (Slobodna Dalmacija, Šibenik), Damir Maričić (Zadarski list, Zadar), Adriana Tomašić (HRT-Hrvatski radio, Dubrovnik), Ivan Radošević (TZ Ličko-senjska), Siniša Mikačić (TZ Splitsko-dalmatinske županije, Split) te Gordana Medved (TZ Primorsko-goranske županije).