Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Posezona će biti bolja i od lanjske

07.09.2010. 22:00
Posezona će biti bolja i od lanjske


Stjepan Felber, suradnik za promidžbu i odnose s javnošću Turističke zajednice Grada Zadra, ističe da posezonski gosti u pravilu u Zadar i ne dolaze zbog kupanja i sunčanja te da vremenske prilike ne bi trebale biti faktor koji će presuditi uspješnosti sezone
Turistička špica je završila te su pažnja i očekivanja turističkih djelatnika i javnosti preusmjereni na posezonu.
Prekjučerašnja kiša te najave kišne srijede i četvrtka kao da su nadvili oblake nad poprilično ružičastu sliku o ovogodišnjoj turističkoj sezoni.
No meteorolog Duško Kraljev ističe da nema razloga za zabrinutost te da će već za vikend ponovno biti sunčano i toplo. Temperature će se kretati oko ugodnih 25 stupnjeva Celzijevih.
– Toplo vrijeme nastavit će se i sljedeći tjedan, a lagano pogoršanje uslijedit će tek prema kraju tjedna. Razdoblja stabilnog i nestabilnijeg vremena izmjenjivat će se tijekom cijelog rujna i listopada, ali će ipak prevladavati sunčano i toplo vrijeme, rekao je poznati zadarski meteorolog.
Stjepan Felber, suradnik za promidžbu i odnose s javnošću Turističke zajednice Grada Zadra, ističe da posezonski gosti u pravilu u Zadar i ne dolaze zbog kupanja i sunčanja te da vremenske prilike ne bi trebale biti faktor koji će presuditi uspješnosti sezone.
– Uobičajeno je da se s toplim vremenom oprostimo s 15. kolovozom, a ove smo godine imali izuzetno topao kolovoz pa već zbog toga možemo biti zadovoljni. Sigurno da će se zbog dobrog vremena više gostiju odlučiti na putovanje, ali u principu vremenske neprilike nisu prepreka posezoni. Tijekom rujna i listopada u Zadar gosti većinom stižu niskotarifnim letovima i to iz Skandinavije i Velike Britanije. Dolaze zbog redovnog posezonskog pada cijena, ali i zbog razlika u cijenama u svojim zemljama i kod nas. Za Skandinavce, primjerice, Hrvatska ima veoma pristupačne cijene usluga i roba. A kod nas je i toplije, kaže Felber.
No nisu samo cijene te koje i nakon sezone kupanja i sunčanja turiste privlače u Zadar i Hrvatsku.
– Zadrani su izgleda zaboravili cijeniti svoje kulturno blago koje ovaj grad baštini još od liburnskog doba, preko antike, srednjeg vijeka, renesanse i svih drugih umjetničkih epoha do danas. Zadar ima i neke od najvrjednijih muzeja poput Muzeja antičkog stakla ili pak Stalne izložbe crkvene umjetnosti koji sigurno privlače svoju publiku, reći će Felber te dodaje da se od sezone očekuju rezultati nešto bolji od lanjskih.
– Hoteli su tijekom sezone bili popunjeniji nego lani i imamo informaciju da su dobro bukirani i za posezonu. Za orijentaciju ću spomenuti da je u rujnu Zadar posjetilo 30.611 gostiju koji su ostvarili 102.794 noćenja. Što se broja gostiju tiče rezultati su bili na razinu rujna 2008. godine, ali je ostvareno 19 posto više noćenja. U listopadu je u Zadar doputovalo 17.805 turista, a ostvarili su 47.922 noćenja. Gostiju je u ovom mjesecu bilo 7, a noćenja 29 posto više nego u listopadu godinu ranije, doznajemo od Stjepana Felbera.