Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Samo tri od 26 ovaca preživjelo požar

07.09.2010. 22:00
Samo tri od 26 ovaca preživjelo požar


U moje 64-godine ja ovakvo što nisam doživjela, niti pamtim da su se ikada ovakve stvari događale – kaže Stana Deur kojoj je u srijedu ujutro izgorjelo spremište sa sijenom, no njezin je sumještanin Nikola Perica prošao puno gore. Njemu je naime, svega sat kasnije izgorjela štala u kojoj je bilo smješteno 26 ovaca i spremište s dvije i pol tisuće bala sijena.
– Nemam riječi. Očito je da je to netko namjerno učinio, a koji mu je povod za to, ja ne znam. Nisam ni s kim u zavadi, niti sam ikome išta nažao učinio – prigušenim glasom, sa suzama u očima, jedva je izgovorio Nikola Perica, dok je sjedeći na hrpi drva promatrao vatrogasce koji su gasili zadnje plamičke vatre u njegovoj štali. U požaru su mu izgorjele 23 ovce, a tri je uz pomoć svojih susjeda uspio spasiti. No, hoće li ijedna preživjeti upitno je, jer su u kritičnom stanju i teško opečene. U njegovu dvorištu jutros se okupilo 15-ak mještana koji su s nevjericom promatrali vatrogasce i policiju na zgarištu. Svi su ogorčeni zbog najnovijih događaja u njihovu, inače mirnom selu.
– Molimo policiju da nešto poduzme i da što prije otkrije počinitelja. Ne želimo nikoga imenovati, ali ovo sigurno nije došao učiniti netko iz susjednog mjesta, već netko domaći. Sve je krenulo na zlo nakon Velike Gospe – ogorčeno su komentirali okupljeni mještani nabrajajući sve što se u posljednjih nešto više od mjesec dana dogodilo u mjestu. A među ostalim, ispričali su kako je prvi štetu pretrpio njihov sumještanin Ante Klarić kojemu je nepoznati počinitelj posjekao desetak stabala višnje maraške. Nedugo potom još se, kažu mještani, nekoliko vlasnika požalilo da su im posječena stabla maslina, a požari na otvorenom prostoru u posljednjih mjesec dana njima su svakodnevica.
Priče ogorčenih mještana svoje uporište nalaze i u evidencijama zadarskih vatrogasaca koji su u posljednjih mjesec dana na tom području intervenirali desetak puta, a sječu stabala, konkretno višnje maraške, potvrdila je i policija.
– Zaprimljena je dojava o sječi nekoliko stabala višnje maraške nakon čega je  obavljen očevid, sačinjen zapisnik i podignuta prijava protiv nepoznatog počinitelja zbog uništenja i oštećenja tuđe stvari – rekla je Sandra Poljak Jurinčić, glasnogovornica PU zadarske dodavši kako je još uvijek prerano govoriti o uzrocima požara na dvjema štalama i eventualnom počinitelju. Naime, policajci su danas oko podneva uspjeli okončati očevid na spremištu za sijeno u vlasništvu 73-godišnjeg Marka Deura, a utvrđeno je kako je prouzročen otvorenim plamenom ili gorivom tvari. No, preuranjeno je govoriti o eventualnom namjernom podmetanju jer je za takvu kvalifikaciju, pojasnila je, potrebno sačekati rezultate još nekih tehničkih nalaza.
 


 PAS LAVEŽOM UPOZORIO NA PROLAZNIKA


– Nešto prije pet sati čuli smo lavež našeg psa bukija kojemu nitko ne  može pokraj kuće proći nezapaženo, ali nismo na to obraćali pažnju.  Međutim, oko pola sata nakon toga na plafonu nam se reflektiralo neko  svjetlo. Najprije smo pomislili da je to iz kćerine sobe jer u to vrijeme ustaje  i odlazi na posao – kaže Marko Deur dodavši je tek nakon što je otvorio vrata  kuće vidio o čemu je riječ. Njegovo spremište sa sijenom koje se nalazi na  stotinjak metara od kuće bilo je zahvaćeno plamenom. Pozvali su  vatrogasce, no iako su vrlo brzo došli na požarište, bilo je prekasno.  Njegovih 250 bala sijena otišlo je u nepovrat, a vatra je progutala i krovište  spremišta.