Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Turizam popravlja “krvnu sliku” hrvatskog gospodarstva

07.09.2010. 22:00
Turizam popravlja “krvnu sliku” hrvatskog gospodarstva


Hrvatska je prema turističkim rezultatima treću godinu iznad europskog prosjeka, u osam mjeseci imala je rekordan broj gostiju, a turistički radnici se nadaju da će pozitivni fizički pokazatelji dobiti i financijsku potvrdu
Tijekom prvih osam mjeseci ove godine Hrvatsku je posjetio dosad rekordan broj turista, što ovu turističku godinu čini rekordnom. No, želim napomenuti da sezona nije još gotova, nego tek sada treba zapeti da bi ona u pravom smislu bila rekordna, istaknula je premijerka Jadranka Kosor na jučer održanoj sjednici Vladinog turističkog povjerenstva u opatijskom hotelu Ambasador. Premijerka Kosor istaknula je kako vjeruje da će dobri rezultati koji su ove godine ostvareni u jednom od glavnih zamašnjaka hrvatskog gospodarstva doprinijeti i oporavku “krvne slike” gospodarstva u cjelini. Na sastanku na kojem su uz premijerku, ministre i saborske zastupnike izvješća o turističkim rezultatima u 2010. godini podnijeli šefovi turističkih zajednica primorskih županija, istaknuto je kako je u prvih osam mjeseci ove godine zabilježeno 6 posto više noćenja te 3 posto više dolazaka turista nego lani.
Ipak, što će ovi fizički pokazatelji značiti u financijskom smislu, bit će poznato tek na kraju godine.
– Unatoč brojnim poteškoćama koje su pratile turističku 2010. godinu, što se prije svega odnosi na iznimno veliku konkurenciju te loše stanje u europskom turizmu općenito, zadovoljni smo činjenicom da smo uspjeli zabilježiti značajan porast u broju noćenja i dolazaka. Time smo prema turističkim rezultatima treću godinu iznad europskog prosjeka, kazao je ministar turizma Damir Bajs. Čelni čovjek hrvatskog turizma istaknuo je kako je ova sezona pokazala kako se ne skraćuje vrijeme boravka gostiju koji posjećuju Hrvatsku, a raste i broj organiziranih dolazaka turista preko agencija.
– Uz veći dolazak stranih gostiju, 2010. godina bilježi i rast udjela broja domaćih gostiju. Nadam se kako je to vezano i uz standard naših građana. Iako su prisutni i neki minusevi, kao što je recimo pad dolazaka turista iz Italije, važno je napomenuti da je zabilježen porast gostiju koji dolaze na jedan dan te značajan broj turista koji u Hrvatsku dolazi preko cruisera, dodao je Bajs.
Na sjednici Vladinog turističkog povjerenstva istaknuto je i kako je nakon pozitivnih srpanjskih rezultata, koji su ispravili turističke minuseve iz prve polovice 2010. godine, turistički kolovoz također obilježio porast dolazaka i noćenja u većini primorskih županija.
– Naš cilj je zadržati trenutnu poziciju prema kojoj svaki 50. turist u Europi dođe u Hrvatsku, a time i povećan udio na tržištu. Prema mojim saznanjima, financijski prihodi također bi trebali biti dobri, odnosno očekujem kako će na kraju godine ove pozitivne fizičke pokazatelje potvrditi i financijski rezultat, rekao je direktor Hrvatske turističke zajednice Niko Bulić.


 U OSAM MJESECI ZADARSKA ŽUPANIJA IMALA 6,7 MILIJUNA NOĆENJA


Ivan Radošević iz Ličko-senjske županije istaknuo je zadovoljstvo rastom od 5 posto. S Ivom Dunatovom iz zadarske Turističke zajednice počelo je nabrajanje rekordnih stopa rasta u cijeloj Dalmaciji. Zadarska je bez nautike imala rast od 5 posto i 6,7 milijuna noćenja u osam mjeseci. Šime Vlašić iz Šibenika pohvalio se s 3,7 milijuna noćenja i rastom od 13 posto, a Mili Razović iz Splita s 5 posto rasta imao je 8,4 milijuna noćenja. Vlado Bakić iz Dubrovnika zaključio je impresivnu listu s 10 postotnim rastom. Niko Bulić pribrojio je tome i rezultate nautike, što je u konačnici značio rast svih županija od 2 do 13 posto, pri čemu su stranci u prosjeku rasli 7 posto, a domaći u 8 mjeseci padali, no u kolovozu je porastao i broj domaćeg turizma. Bulić je ocijenio da bi i financijski rezultat morao biti dobar te primjetio da se jedino kod gotovinskog plaćanja javljaju oni koji tvrde da gosti ništa ne troše, a što svakako treba povezati i s namjerom manjeg poreznog plaćanja. Ministar Bajs kazao je da je uz snažnu konkurenciju i slab ekonomski oporavak nizom mjera Hrvatska uspjela nastaviti rast i zadržati poziciju u kojoj svaki pedeseti gost u Europi dolazi nama. (D.M.)