Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Unatoč svemu “Inkubator” ispunio očekivanja

07.09.2010. 22:00
Unatoč svemu “Inkubator” ispunio očekivanja


Mi imamo i tvrtke koje izuzetno dobro posluju i koje su s vremenom zaposlile nove radnike. Tu možemo ubrojiti tvrtku za izradu web stranica i digitalni tisak Futuro, zatim tvrtka za kompjutorsku optimizaciju, popravak i modifikaciju propelera Adriatic propeleri te BSI – Brodogradnja, strojarstvo i inženjering, tvrtku za projektiranje u strojarstvu i brodogradnji, nabraja Zrilić
Nakon što su odlaskom firmi Trimat Grafika, Viro plus i Inter Lux tri prostora nekoliko mjeseci bila prazna, Poduzetnički inkubator ponovno je pun te ima sedamnaest stanara.
Naime, kako doznajemo od direktora Poduzetničkog inkubatora Perislava Zrilića, odlukom zadarskog gradonačelnika Zvonimira Vrančića u Inkubator su pred dva mjeseca uselile tvrtke Via Marina, koja se bavi proizvodnjom brodske opreme te Forum event, obrt za šivanje vjenčanica te izradu pozivnica, konfeta i ostalih ukrasa za vjenčanja. Što se tiče bivšeg Inter Luxova prostora, u njega se preselila tvrtka Vrata znanja čija je djelatnost edukacija o pretpristupnim fondovima Europske zajednice. Vrata znanja su i od prije bili stanari Inkubatora, ali su se preselili iz većeg prostora površine 63 kvadrata u manji prostor od oko 40 kvadrata.
Uskoro još jedan stanar
U prostor koji su donedavno koristila Vrata znanja najvjerojatnije će se useliti tvrtka Nova dizajn specijalizirana za izradu namještaja po narudžbi.
– Koliko znam, gradonačelnik je već potvrdio dolazak ove firme u Inkubator, ali dosad nisam dobio ništa napismeno, rekao je Perislav Zrilić koji je pojasnio i razloge odlaska triju firmi iz Inkubatora.
– Trimat grafika ima svoje prostore i na Poluotoku te su njeni vlasnici nakon nekog vremena zaključili da im je isplativije zadržati se samo u manjem prostoru u centru grada. Viro plus se u međuvremenu fuzirao još jednom zadarskom tvrtkom te su neko vrijeme djelovali pod nazivom ‘Cukrići’, ali su i oni s vremenom odustali od Inkubatora. Viro plus je, koliko znam, ponovno počeo raditi samostalno u nekom drugom prostoru. Vlasnica tvrtke Inter Lux, čija je djelatnost bila izrada cestovne signalizacije i javne rasvjete i koja je jedno vrijeme dobro poslovala, ovog je proljeća iz nekog razloga također otkazala najam u Inkubatoru, rekao je Zrilić koji napominje da se unatoč ovim pojedinačnim odustajanjima može kazati da je projekt Poduzetničkog inkubatora u Zadru dobro zaživio te je ispunio očekivanja.
Tri kategorije
– Mi imamo i tvrtke koje izuzetno dobro posluju i koje su s vremenom zaposlile nove radnike. Tu možemo ubrojiti tvrtku za izradu web stranica i digitalni tisak Futuro koja je svoje poslovanje u inkubatoru započela s tri zaposlena, a danas ih ima devet. Oni su čak zahtijevali nove prostore. Tako smo jedan veći prostor od devedesetak kvadrata pregradili te dio dali Futuru, a dio Forum eventu. Zatim je tu i tvrtka za kompjutorsku optimizaciju, popravak i modifikaciju propelera Adriatic propeleri koja danas ima četiri zaposlenika, a započela je s jednim. Treba, svakako, izdvojiti i BSI – Brodogradnja, strojarstvo i inženjering, tvrtku za projektiranje u strojarstvu i brodogradnji, koja je prošle godine od Ministarstva gospodarstva dobila priznanje za najuspješnijeg mikroizvoznika u Hrvatskoj, kazao je direktor Zrilić, napomenuvši da se tvrtke po uspješnosti mogu podijeliti u tri kategorije. Prve su one koje posluju jako dobro čak i u recesijskim vremenima, a takvih je oko trećine od ukupnog broja. Ima i onih koji rade slabije, ali se održavaju i takve su tvrtke najbrojnije. Ima i onih koje slabo posluju, ali takvih je, srećom, najmanje.
Prve su u Inkubator ušle četiri tvrtke, a od kojih su u Inkubatoru ostale dvije – Furturo i Nado gitare. Ove dvije ušli su u treću godinu boravka u Inkubatoru te sada plaćaju trideset posto pune cijene najma, a riječ je o 9 kuna po metru četvornom. Podsjetimo i da je puna cijena poslovnog kvadrata u Inkubatoru prvo iznosila 50 kuna, ali je odlukom gradonačelnika i na radost stanara smanjena na 30 kuna.