Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Zaručnički tečaj prvi put u 30 godina održan izvan Zadra

07.09.2010. 22:00
Zaručnički tečaj prvi put u 30 godina održan izvan Zadra


Drugog dana seminara, predavanje je održala dr. Mira Klarin, psiholog dječje psihologije i psihologije odraslih. Govorila je o braku s psihološkog aspekta te obiteljskog savjetovališta, odnosno kako raspraviti o realnim životnim problemima, načinima rješavanja različitih životnih situacija žena i muškaraca te o prioritetima koji su nužni i važni za harmoniju bračnog saveza
U četvrtak i petak (2. i 3. rujna) je u organizaciji Povjerenstva za obiteljski pastoral Zadarske nadbiskupije u kripti župne crkve Gospe od Ružarija u Pridrazi prvi put izvan Zadra u poslsjednjih 30 godina, održan prvi dio zaručničkog ili predbračnog tečaja na temu: Vrednote bračnog i obiteljskog života putem stručnih predavanja i konkretnih svjedočanstava iz života.
Nakon zajedničke molitve svećenika, predavača i tridesetak prisutnih parova, nazočne je pozdravio i o ovdašnjoj župi govorio župnik župe Pridraga don Jure Zubović.
Potom je u uvodnom dijelu tečaja govorio i don Emil Bilaver, pročelnik obiteljskog pastorala Zadarske nadbiskupije, napomenuvši da je na želju nadbiskupa Želimira Puljića ovo prva generacija, kako smo i rekli, koja je na zaručnički tečaj izašla van Zadra.
Kao prvi predavač, koji je govorio sa stručne medicinske strane o oplodnji i genetskom materijalu, o sposobnosti oplodnje te plodnosti muškarca i žene kao i začecima ploda, razvitku djeteta u maternici i rođenju, o moralnom pravu na život te o ginekologiji, općoj seksualnosti i eventualnim prekidima trudnoće, bio je dr. Dominik Rukavina.
Drugi dio prvog dana predavanja odnosio se na pravni aspekt sakramenta kršćanske ženidbe o kojem je govorio don Zdenko Milić, župnik biogradske župe.
Nazočnim parovima je objašnjavao o obvezama i dužnostima parova koji se pripremaju za ovaj sakrament kršćanske ženidbe, postupka za ženidbu kojim će ih župnik vjenčati, o veličini i uzvišenosti kršćanskog braka te o zakonima, propisima braka koji se temelje na naravnom zakonu i tradiciji. Za ovaj sakrament potrebne su dvije osobe, muška i ženska, koje sklapaju bračni savez, tim savezom uspostavljaju zajednicu čitavog života da bi podržavali jedno drugo u dobru i zlu, u zdravlju i bolesti te zbog potomstva. Krist je, reko je don Zdenko Milić, ženidbeni savez uzdignuo na dostojanstvo sakramenta pa je kršćanski brak nešto sveto, jer kroz njega nastaje obitelj koja je kao temelj bitna za crkvu i društvo u cjelini.
Govorio je i o činu vjenčanja, pravilima i davanju bračnog zavjeta te o zakonu slavlja ženidbe kako je crkva propisala, kao i formama vjenčanja, braku i obitelji o kojima je crkva uvijek vodila pastoralnu brigu.
Također se dotakao i mogućih zapreka koje brane bračni sakrament, o mogućim nevaljanostima koje sprečavaju valjani kršćanski brak.
Drugog dana seminara, predavanje je održala dr. Mira Klarin, psiholog dječje psihologije i psihologije odraslih. Govorila je o braku s psihološkog aspekta te obiteljskog savjetovališta, odnosno kako raspraviti o realnim životnim problemima, načinima rješavanja različitih životnih situacija žena i muškaraca te o prioritetima koji su nužni i važni za harmoniju bračnog saveza.
Ovaj važan tečaj Povjerenstva za obiteljski pastoral nastavlja s predavanjima 9. i 10. rujna, a već je najavljeno predavanje don Jure Zubovića o duhovnosti braka i života te svjedočanstvo jednog bračnog para (kroz ova četiri dana), Davora i Marijane Ukalović, kako žive svoj bračni život, bračne situacije, problemi, ali i harmonični odnosi kroz koje prolaze i u kojima žive.