Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Hrvatskoj uspjelo posvađati europske pučane i socijaliste

07.09.2011. 22:00
Hrvatskoj uspjelo posvađati  europske pučane i socijaliste


Europska pučka stranka kojoj pripada i HDZ snažno lobira da ugovor bude potpisan uoči izbora u Hrvatskoj, po mogućnosti 2. prosinca, dok je socijalistima puno bliži 9. prosinca


Kad se u četvrtak pojavila vijest da će  ugovor između Hrvatske i  Europske unije biti potpisan  tek nakon parlamentarnih  izbora u Hrvatskoj, zakazanih za 4. prosinca, dužnosnici Vlade promptno su krenuli u provjeravanje te informacije. Vijest ih je očito  dočekala nespremne, pa su  odahnuli kad im je iz poljskog predsjedništva poručeno da još nije fiksiran ni  datum niti mjesto potpisivanja pristupnog ugovora.  Ipak, dan nakon što su mediji objavili zasad nepotvrđenu informaciju, više sugovornika iz Vlade i HDZ-a  s kojima smo razgovarali ostavljalo je dojam kao da im je  sasvim svejedno kad će se  održati svečanost potpisivanja ugovora.
Izborna šutnja
“Mi u tu priču ulazimo  sasvim neopterećeno. Posao  smo odradili i to je naš uspjeh. Hoće li potpisivanje  biti dan ranije ili kasnije, nije  važno”, uvjeravao nas je jedan dužnosnik vladajuće  stranke ističući da je  HDZ-ova Vlada “ionako već  stavila točku na i” kad su  posrijedi pregovori s EU-om.  “Bez obzira kad i gdje će  ugovor biti potpisan, sigurno je da će HDZ u predizbornoj kampanji istaknuti da je to uspjeh cijele Hrvatske, ali Hrvatske koja je u  tom trenutku imala  HDZ-ovu Vladu”, napominje naš sugovornik.
Izvori bliski europskim socijalistima, međutim, tvrde  da HDZ i grupacija kojoj  pripada, Europska pučka  stranka (EPP), i dalje  snažno lobiraju da ugovor  bude potpisan uoči izbora u  Hrvatskoj, po mogućnosti 2.  prosinca. “Dio socijalista,  poput slovenskog premijera  Boruta Pahora, mogao bi na  to pristati”, ocjenio je naš  sugovornik, koji je uvjeren  da će se dio europskih socijalista, predvođenih Martinom Schultzom, njihovim  šefom u Europskom parlamentu, tome usprotiviti. Bude li se inzistiralo na 2. prosincu, tvrdi naš sugovornik,  dio socijalista postavit će pitanje zašto svečanost nije  zakazana za 9. prosinca, kada se predsjednici i premijeri  zemalja članica EU-a ionako  nalaze u Bruxellesu na Europskom vijeću, te će jasno  reći da se namjerno ide na  ruku HDZ-u kako bi mu se  pomoglo u kampanji. Kad bi  ugovor doista bio potpisan  2. prosinca, dogodilo bi se,  naime, da na dan izborne  šutnje, 3. prosinca, svi tiskani mediji budu puni izvješća o premijerki Kosor  koja će, uz predsjednika Ivu  Josipovića, staviti potpis na  dokument.
Prozivanje Swobode
No, za namjerno pomaganje, ali SDP-u, pojedini  HDZ-ovi dužnosnici sada  prozivaju Hannesa Swobodu, izvjestitelja Europskog  parlamenta za Hrvatsku.  Mediji su, podsjetimo, pozivajući se upravo na njegove izjave, u četvrtak izvijestili da bi ugovor mogao  biti potpisan nakon izbora.  Swoboda je upozorio na proceduru u Europskom parlamentu čiji će vanjskopolitički odbor tek sredinom  studenog raspravljati o ugovoru, a potom slijedi rasprava na plenarnoj sjednici  1. prosinca. “Swoboda je otvorio tu raspravu, možda i u  dogovoru s našom oporbom.  Možda Swoboda želi pomoći  njima jer EPP pomaže nama.  A rasprava je otvorena kako  bi se pomoglo SDP-u i stvorio dojam da smo mi sad tu  nešto izgubili”, komentirao  je jedan dužnosnik Vlade i  HDZ-a, ustvrdivši da “nama  odgovara da ugovor bude  potpisan i nakon izbora”. Do  Swobode jučer, nažalost,  nismo uspijeli doći.
Izvor iz SDP-a, dobro  upućen u rad europskih institucija, ističe, pak, da će, s  obzirom na raspored zasjedanja Europskog parlamenta, njegovih odbora, kao i  Vijeća EU-a, biti vrlo teško  ubrzati proces i dogovoriti  potpisivanje ugovora uoči  hrvatskih izbora. U teoriji,  kaže naš sugovornik, postoji  mogućnost da europarlament potvrdi ugovor 30. studenog, pa da dan kasnije svoj  pristanak dade i Vijeće EU-a  i da se odmah ide na potpisivanje. “Ali, to bi bilo preprozirno”, smatra naš sugovornik.


Glavnu riječ vode Poljaci




U Vladi i vladajućoj stranci usredotočeni su na ono  što će reći poljsko predsjedništvo EU-a. “Može se  voditi računa o interesima europskih pučana ili socijalista, ali glavnu riječ vode Poljaci”, tvrde izvori iz  HDZ-a, napominjući da Poljska još nije donijela niti  odluku hoće li ceremonija potpisivanja biti u Bruxellesu ili Varšavi. Ako bi izbor pao na Bruxelles,  onda je izgledan datum 9. prosinca, kada je sastanak Europskog vijeća. No, ako izbor bude Varšava,  onda je moguć i raniji datum. “Poljska hoće taj događaj za sebe, i zato žele Varšavu, a ne Bruxelles”,  ističe visoki dužnosnik Vlade. Više će ipak biti jasno  nakon posjeta poljskog premijera Donalda Tuska  Hrvatskoj u drugoj polovici rujna. Tusk u Zagreb  treba donijeti nacrt pristupnog ugovora, a moguće je  da će donijeti i informacije o tome kad će i gdje taj  dokument biti potpisan.