Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Iz fontane vadili plastične boce, opuške, papiriće…

07.09.2011. 22:00
Iz fontane vadili plastične boce, opuške, papiriće…


Fontana se redovito čisti svaki put kada djelatnici Čistoće peru trg na kojem je postavljena, no zašto je bazen u koji se slijeva voda pozelenio, mi to ne možemo utvrditi jer nemamo takvu mogućnost, rekao je Dragan Maračić


Zadar nema veliki broj fontana, ali i ono  malo što ima, treba redovno  tehnički održavati i čistiti.  Fontana na Poljani pape Ivana Pavla II. početkom ove  godine bila je izvan funkcije  zbog oštećenja. Popravljena  je i bez problema radi cijelo  ljeto. Nažalost, vrlo brzo se  onečisti što stvara vrlo ružnu  sliku. Mali bazen fontane u  koji se slijeva voda ponekad  zna biti prekrcan smećem,  uglavnom opušcima, za što  su odgovorni nesavjesni  šetači kojima je očito lakše  baciti papiriće u fontanu nego u kantu za smeće. Od Ivane Dadić, stručne suradnice  za informiranje i protokol  Grada Zadra saznajemo kako  je za održavanje čistoće zadužena Čistoća d.o.o. Zadar,  dok nam je tehnički direktor  ove gradske tvrtke Dragan  Maračić pojasnio da su zapravo još dvije tvrtke dužne  brinuti o fontani.
– Naši djelatnici će očistiti  fontanu od smeća i kamenčića, koje djeca često  znaju ubaciti u bazenčić dok  se igraju. No za tehničku ispravnost fontane zadužena je  Odvodnja d.o.o. Zadar, a o  kakvoći vode brine zadarski  Vodovod d.o.o., pojašnjava  Maračić i dodaje:
– Fontana se redovno čisti  svaki put kada djelatnici Čistoće peru trg na kojem je postavljena, no zašto je bazen u  koji se slijeva voda pozelenio,  mi to ne možemo utvrditi jer  nemamo takvu mogućnost. Je  li to do vode ili nekog drugog  uzroka, možda bi trebao netko drugi ispitati, rekao je Maračić.
Upravo dok smo jučer razgovarali s tehničkim direktorom, radnici Čistoće su  očistili smeće iz bazena fontane. Koliko će dugo ostati  čista, uvelike ovisi i o  građanima i gostima grada,  koji bi se trebali suzdržati i ne  bacati opuške, papiriće i plastične boce u ovaj spomenik.  Podsjetimo, Poljana pape  Ivana Pavla II. nagrađena je  nagradom CEMEX u kategoriji najbolje infrastrukturne  građevine, stoga je i za očekivati da i sami šetači, kojima je  ovaj prostor i namijenjen, pokažu svijest o čistoći okoliša.