Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Knjiga koju bi svaki čestiti Arbanas trebao imati

07.09.2011. 22:00
Knjiga koju bi svaki čestiti Arbanas trebao imati


Kalmeta je, iako je njegov govor bio predviđen na otvaranju, zbog obveza bio odsutan, a u pismu koje je preksinoć pročitano između ostalog je kazao kako je riječ o knjizi koju bi uz Bibliju svaki čestiti Arbanas trebao imati u svom domu


Promocija nove knjige  akademika Aleksandra Stipčevića  “Tradicijska kultura zadarskih Arbanasa”, održana u utorak navečer  u atriju Gradske knjižnice Zadar,  prošla je, govoreći o broju posjetitelja i prodanih primjeraka  knjige, vrlo uspješno. Naime, atrij  je bio dupkom pun gostima i  znatiželjnicima, među kojima su,  naravno, prednjačili Arbanasi, koji su došli slušati o novoj knjizi  svoga “profesora” za koju smo  imali priliku čuti kako je sveobuhvatna i temeljita studija kulture i povijesti pripadnika albanskih plemena koja su se u 18.  stoljeću doselila i naselila u dio  Zadra istočno od bedema koji po  njima danas nosi naziv Arbanasi.  Predstavljači knjige bili su prof. dr.  sc. Josip Lisac, profesor Odjela za  kroatistiku i slavistiku zadarskog  sveučilišta, te dr. sc. Marjan Diklić  iz Akademijinog instituta za povijesne znanosti.
Znanstvenik renesansne  znatiželje
Svečanost predstavljanja započela je pozdravom domaćina  Ivana Pehara, ravnatelja Knjižnice  koji je osim svojih čestitki, akademiku prenio čestitke ministra  Božidara Kalmete. Kalmeta je,  iako je njegov govor bio predviđen  na otvaranju, zbog obveza bio  odsutan, a u pismu koje je preksinoć pročitano između ostalog je  kazao kako je riječ o knjizi koju bi  uz Bibliju svaki čestiti Arbanas  trebao imati u svom domu.
– Autora knjige “Tradicijska kultura zadarskih Arbanasa” dobro  znate i nije lako kazati čime se sve  u svom znanstvenom radu bavio,  započeo je svoje izlaganje profesor  Lisac, te nastavio:
– Zbog različitosti interesa mogli bismo kazati kako je akademik  Stipčević znanstvenik renesansne  znatiželje. Bavio se Ilirima, poviješću i socijalnom poviješću  knjige, albanologijom, zadarskim  Arbanasima… Recenzenti knjige  ugledni su naši znanstvenici akademik Radoslav Katičić i profesor  Zef Mirdita. U knjizi je obuhvaćeno gotovo sve što se tiče  Arbanasa, a građa je podijeljena  na cjeline “Život i običaji”, “Pučka  vjerovanja” i “Narodna književnost”. U knjizi je posebno do  izražaja došlo autorovo široko  znanje o povijesti i kulturi svih  balkanskih naroda i prostora, posebice se to istaklo u komparaciji  nekih arbanaških običaja. U susretu Hrvata i Arbanasa sve je  teklo skladno i prirodno, onako  kako to treba biti. Arbanasi su  sačuvali svoju tradiciju i ljubav  prema svojim očevima, ali su se i  skladno uklopili u hrvatsku cjelinu.
Sačuvana povijest zadarskih  Arbanasa
Predstavljen kao povjesničar,  Diklić je svojim izlaganjem, kako  je napomenuo, pokušao dati povijesni okvir za građu o kojoj  knjiga govori. Pritom se Diklić  najviše zadržao na izlaganju i  tumačenju političkih prilika u 19.  stoljeću.
– Arbanasi su u prvoj polovici  18. stoljeća na inicijativu mletačkih vlasti, ne mogavši trpiti  teške prilike pod turskim vlastima,  prešli na hrvatski državni teritorij  pod vlašću Mletačke Republike.  Puno im je pomogao zadarski  nadbiskup Vicko Zmajević. Marljivi doseljenici ubrzo su preobrazili okolicu Zadra. Kada u  Habsburškoj Monarhiji 60-ih godina dolazi do obnove ustavnosti i  višestranačja  u političke se borbe  uključuju i zadarski Arbanasi.  Veći dio njih pristaje uz Hrvate, a  manji uz autonomaše iza čijeg se  djelovanja krije plan za priključenje Dalmacije Italiji, kazao  je Diklić.
Na koncu svečanosti autor se  zahvalio izdavačima, recenzentima i predstavljačima, ali i brojnim  kazivačima koji su mu omogućili  da zabilježi i sačuva živopisnu  baštinu zadarskih Arbanasa.


Posjetitelji razgrabili knjigu




Kao što je to i običaj svečana  promocija knjige iskorištena je  za njezinu prodaju. Redovna  cijena knjige je 250 kuna, ali  na predstavljanju moglo ju se  kupiti po prigodnoj cijeni od  200 kuna. Prateći svečanost  primjetili smo veliku potražnju  za knjigom, a to nam je potvrdio i Mladen Masar iz Gradske knjižnice:
– Prema riječima onih koji su  prodavali knjigu kupljeno je 70  do 80 primjeraka što je za knjigu ovog cijenovnog ranga izvrsno. Zapravo, prema mom  sjećanju, nikada u Gradskoj  knjižnici jedna knjiga, približno  iste cijene, nije na predstavljanju prodana u tolikom broju.