Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Krivi smo i imaju nas puno pravo kritizirati

07.09.2011. 22:00
Krivi smo i imaju nas puno pravo kritizirati


Stvarno sam jako razočaran, očekivao sam više i to je sve što mogu reći. Kroz neko vrijeme će mi stvari sigurno biti jasnije i moći ću nešto konkretnije reći


“Ako nam ovo  posluži kao dobra škola za  Europsko prvenstvo sljedeće  godine u Litvi i ako tamo  bude još mlađa reprezentacija, mislim da je to dobra  stvar” – Tako su prije točno  godinu dana hrvatski reprezentativci, među njima i Rok  Stipčević, rezimirali ispadanje u osmini finala Svjetskog  prvenstva u Turskoj. Danas  je svima mnogo teže komentirati događanja u Litvi. Nije  da su se u Hrvatskoj gajile  neke velike iluzije, ali malo  tko je očekivao da će se  izabranici Josipa Vrankovića  kućama vratiti već nakon prvog kruga, odnosno da neće  dohvatiti najmanje treće  mjesto u skupini s Grčkom,  Makedonijom, Finskom,  BiH i Crnom Gorom.
– Sigurno nismo napravili  ono što se od nas očekivalo.  Svi smo itekako svjesni situacije u koju smo se doveli,  ali mislim da ipak treba proći  neko vrijeme da se svi ti  dojmovi u meni slegnu, da  budem na čisto s nekim stvarima te da onda mogu hladnije glave sve to prokomentirati. Razočaranje je veliko. Ne samo kod nas  igrača, jer znamo da smo  razočarali i sve ostale. Ali  zaista mi je prerano za iznošenje dojmova – kaže  Stipčević.
Nema opravdanja
Kako podnosite salve kritika javnosti, koje ovih dana  idu najviše na račun Hrvatskog košarkaškog saveza,  ali i trenera i igrača?
– Svi koji su se obrušili na  nas nakon ovakvog rezultata  imaju pravo. Svi su očekivali  više pa i mi sami i nema  opravdanja za ispadanje u  prvom krugu. Sve je to izgledalo ispod svakog nivoa.  Bilo bi glupo da se ograđujemo od nečega. Nemamo  opravdanja. Krivi smo i imaju nas puno pravo napadati.  U svakom poslu pa tako i  ovom treba znati prihvatiti  kritiku. I to je sastavni dio  života.
Dojam koji smo stekli gledajući dosadašnji dio EP-a je  da nijedna reprezentacija nije podbacila toliko kao Hrvatska, s obzirom na kvalitetu igrača i protivnike u  skupini. Možda jedino Italija, koja je ispala s tri NBA  igrača u sastavu, no ona je  imala i težu skupinu (Francuska, Srbija, Njemačka…).
– Svi su nas svrstavali u  favorite skupine. I mi sami  smo smatrali da imamo kvalitetu za prolazak dalje, ali  opet se potvrdilo ono da danas svi igraju košarku. Svi  treniraju i traže svoj put.  Čisti primjer toga su Finci,  koji su kvalitetom ispod  svih, a uspjeli su se plasirati  u drugi krug. Iznimno cijenim to što su napravili i  iskreno sam čestitao mom  suigraču iz Varesea Rannikku na velikom uspjehu. Imaju ono nešto, što sam prepoznao još na prvoj utakmici i znao sam da će nešto  napraviti. Naravno, nisam  mislio da će dogurati čak do  drugog kruga, ali znao sam  da će nekoga pobijediti. Zajedništvo, energija, želja, volja, htijenje, to su osobine  koje su ih krasile i time su  nadoknadili nedostatak kvalitete i talenta. Pokazali su  što je sport. Pokazali su da se  ta želja, htijenje i ono što  bismo nazvali bacanjem glavom kroz zid, ipak na kraju  isplate. Sve kreće od toga –  ističe Rok.
Sve kreće od pristupa
Je li to nedostajalo Hrvatskoj?
– Ja funkcioniram na taj  način da sve kreće od pristupa, počevši od onog trenutka kada se pripremam za  utakmicu, a posebno kada  iziđem na teren. Temelj svega su te karakteristike o kojima sam govorio, a onda se  na to nadograđuje taktika,  individualna kvaliteta, skauting, priprema, kakav dan ili  kakvu šutersku večer imaš…  Ako nemaš taj temelj, sve  ostalo nema smisla. Ne  kažem da je konkretno to  razlog našeg neuspjeha, nego je to činjenica koja vrijedi  za sve. Još uvijek ne mogu  izdvojiti jednu ili dvije stvari  i reći da su one razlog ovakvog rezultata. Stvarno sam  jako razočaran, očekivao  sam više i to je sve što mogu  reći. Kroz neko vrijeme će mi  stvari sigurno biti jasnije i  moći ću nešto konkretnije  reći.
Na koncu smo ipak iz Roka uspjeli izvući nešto konkretnije.
– Mislim da je najveći krivac naš mentalitet te da se u  budućnosti treba raditi selekcija ne samo na temelju  kvalitete i vizualnog dojma,  nego i na temelju karaktera  igrača.
Nakon ovakvog debakla,  teško je razmišljati o nečem  drugom, no ipak, što je s  ostalim reprezentacijama?
– Jedino što mogu reći je da  Španjolci dominiraju. Uz to  što imaju veliku kvalitetu,  pokazuju veliko zalaganje i  zajedništvo i oni su sigurno  prvi favoriti za zlato. Uz to,  vidjeli smo da je Litva zemlja  koja živi za košarku i to je  bio jedini ljepši dio prvenstva.
Slijedi povratak klupskim  obvezama, kroz koje će se  pokušati čim prije zaboraviti  reprezentativne traume.
– Dobio sam tri slobodna  dana, koja ću iskoristiti da  sredim neke stvari i ostanem  u formi, ali iskreno, jedva  čekam doći tamo. Dobio sam  već poruke i od nekih navijača i stvarno se veselim  povratku u Varese. Momčad  je dobra i vjerujem da nas  čeka dobra sezona, kroz koju ću zaboraviti ovo što se  događalo u Litvi – za kraj će  Stipčević.