Lukoranke i Nadinjani osvojili Banovinu

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Velimir BRKIĆ
KUD SV. Ante iz Lukorana osvojio je srca publike

KUD  Sv. Ante iz Lukorana na otoku  Ugljanu i KUD Nadin iz Nadina predstavili su tradicijsku  otočnu i ravnokotarsku baštinu mnogobrojnim posjetiteljima i poštovateljima tradicijske kulture u malenom, ali u  raspjevanom mjestu Selište  Kostajničko pored Hrvatske  Kostajnice na Šestoj smotri  folklora pod nazivom "Iz bakine škrinjice".

- Usprkos nesnosnoj vrućini  svi žitelji tog sela, teško stradalog u Domovinskom ratu, i  stotine gostiju slili su se ispred  pozornice na otvorenom kako  bi uživali u tradicijskim pjesmama i plesovima. Bila je to  manifestacija hrvatskog zajedništva, bogatstva i raznolikosti hrvatske narodne baštine i stvaralaštva koju je otvorila sisačko-moslavačka  županica Marina Lovrić-Merzel, kaže Dragan Brzoja iz Nadina.

Dinarska glazbena kultura

Smotru su organizirali Dobrovoljno vatrogasno i Kulturno-umjetničko društvo te Udruga hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata - Ogranak Selište Kostajničko. Nastupilo je  deset KUD-ova iz Požeško-slavonske, Osječko-baranjske, Karlovačke, Ličko-senjske, Zagrebačke, Bjelovarsko-bilogorske,  Sisačko-moslavačke i Zadarske  županije. KUD Selište Kostajničko, jedino takvo hrvatsko  društvo u gradu Hrvatskoj Kostajnici, a njihova smotra je jedina takva kulturna manifestacija u cijelom hrvatskom Pounju.

- Nadinjani su na  oduševljenje nazočnih drugu  godinu zaredom u Banovini i  Pounju prikazali sačuvanu dinarsku tradicijsku glazbenu  kulturu Kotara, Bukovice i Zagore te prikaz narodnih običaja  prerade ovčje vune, pripredanje  pređe i pletenje vunenih čarapa, navodi Brzoja.

KUD Sv. Ante iz Lukorana,  koji je proteklu godinu proslavio dvadeset godina postojanja, ovdje je gostovao prvi  put i najvjerojatnije za sva  vremena osvojio srca svih nazočnih u Selištu Kostajničkom.

- KUD Sv. Ante čine žene i  od svojih prvih dana se bavi  očuvanjem narodnih običaja  svog rodnog mjesta i pisanjem  dijalektalne, otočne poezije.  Osim toga, članice su očuvale  autohtonu nošnju Lukorana  koju nose na svim nastupima,  objašnjavaju Lukoranke koje  su do sada gostovale na brojnim smotrama folklora.

 Nastup diplara Mile Nimca

- Priredile smo izložbu rukotvorina u Preku, a u našem  Lukoranu izložbu starih i već  pomalo zaboravljenih predmeta. U svom djelovanju brinemo se i o starima i nemoćnima u našem mjestu. Sudjelujemo u radu crkvenog zbora  te u čišćenju mjesnog groblja,  kažu svestrane, vrijedne i radišne, ponosne Lukoranke  koje su Banijce počastile domaćom rakijom koju su same  proizvele.

Kako ističu organizatori,  održavanje smotre folklora u  njihovu mjestu, uz nastup  KUD-ova iz cijele Hrvatske,  velika je podrška i poticaj Hrvatima hrvatskog Pounja da  nastave njegovati svoju bogatu izvornu folklornu baštinu, da čuvaju hrvatski identitet i folklorni izraz na tom  prostoru uz državnu granicu s  Republikom Srpskom u Bosni  i Hercegovini.

- Nastup narodnog diplara  Mile Nimca iz Lišana Ostrovičkih bio je poput točke na 'i',  naglasio je Brzoja.

Lukoranke i Nadinjanke su  s velikim uspjehom nastupile  na spektakularnoj reviji narodne nošnje i izboru najljepše snahe.

- Prva pratilja snahe iz  KUD-a Bekteš iz Požege koja  je proglašena najljepšom bila  je Jolanda Ivanov iz Lukorana, a druga pratilja Slavica  Šestan iz Nadina, ponosno će  Dragan Brzoja.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno