Osim gužvi u vinogradima prvi vidljivi dokaz da je vrijeme mladog vina su drvene bačve, dovaljane uz more ili ispred vinskih konoba i podruma na seoskim gospodarstvima. Raduje pogled na tradicionalne bačve koje sve očitije gube bitku pred sjajem modernih inoks bačava u kojima je, kažu, ako se ne pije, vino vječno
Dani su “trganja” pa se svakodnevni razgovori diljem Zadarske županije najčešće svode na grožđe i vino. Zrioba grožđa je uranila i berba je u punom zamahu.
– Još da se mogu jednostavno izmjeriti kiseline, vino bi bilo kao grom, govori nam Josip iz Zemunika.
– Ovako nam je kiselina uvijek problem. Znam da moj otac nije nikada mjerio kiselinu, a uvijek je imao dobro vino. Stručnjaci su nas pomalo ‘zablesali’ tako da sada ništa ne radimo bez njih, kaže Josip.
Osim gužvi u vinogradima prvi vidljivi dokaz da je vrijeme mladog vina su drvene bačve, dovaljane uz more ili ispred vinskih konoba i podruma na seoskim gospodarstvima. Raduje pogled na tradicionalne bačve koje sve očitije gube bitku pred sjajem modernih inoks bačava u kojima je, kažu, ako se ne pije, vino vječno.
– Stare bačve za mlado vino prethodno treba ‘zastenjati’ morskom ili pitkom vodom, očistiti i pripremiti za spremanje plodova berbe. Sama berba stvara veselje, no ono što slijedi poslije – spremanje vina u bačvu poseban je užitak jer se u drvo, okovano metalnim obručima, pohranjuje višemjesečni trud pomiješan sa strepnjom hoće li ćudljiva priroda biti milostiva prema božanskim bobicama, govori Ante, vinogradar iz Sukošana.
Iako je ovogodišnja suša smanjila prinose grožđa vino će biti kao grom, tvrdi Ante, puštajući u čašu tanak mlaz mošta. Grožđe je bilo “samo takvo”, s više od dvadeset gradi šećera i nema razloga da vino ne bude prvoklasno. Miris drveta koje je upilo vino brojnih prethodnih godina, u bačvama novog vremena ne može se niti oponašati.
Ipak, golema većina vinara zadarskog kraja u drvenim bačvama danas mošt uglavnom drži sve dok traje intenzivno vrenje, a zatim ga pretoče u inoks bačve. Dakako, od dobre sirovine lako je proizvesti i dobro vino pridržavajući se vinarske i podrumarske struke.
– Grožđe nakon muljanja i odvajanja peteljki stavljam u ‘maštele’ da kuha osam dana. Prva dva dana miješam ‘masulj’, a kasnije ostavim da stoji. Osmi dan mošt izlijem iz ‘maštela’ u drvenu bačvu gdje se nastavlja vrenje, kuhanje. U drvenoj bačvi mošt držim sve dok traje intenzivno vrenje, a zatim ga pretočim u inoks tankove. Ništa ne diram do početka prosinca, kada obavim pretakanje da odstranim talog. Jednaki postupak primjenjujem u proizvodnji crnog i bijelog vina, odaje nam Božo svoju vinarsku tajnu.
O cijeni grožđa, njegovu otkupu i preradi u nepatvoreno vino odgovarajuće kategorije i kvalitete bit će još polemika i prolit će se mnogo žuči. Danas svatko tko prerađuje grožđe ima vlastitu tehnologiju za koju smatra da je najbolja. Većina najviše vjeruje metodama svojih očeva i djedova. Jedino što su drvene bačve zamijenili inoks tankovima, a drvene ‘maštele’ plastičnima. Zbog svega toga, prodaja drvenih bačava gotovo da je već postala prošlost.
najnovije
najčitanije
Crna Kronika
TRAGEDIJA
Radnik poginuo u padu sa skele u Srinjinama
Svijet
MAĐARSKI PREMIJER
Orban vodećim dužnosnicima EU-a: Pokupite stvari i odlazite
Hrvatska
OČITOVANJE
Troje sudaca: Šeparovićeva prijetnja je duboko protuustavna
Tenis
TENIS
ATP Barcelona: Pavić i Arevalo preko Dodiga i Skupskog do polufinala
Zadar
30. OBLJETNICA
Termiti se prisjetili ratnog puta i poginulih suboraca
Zadar
TUŽNA VIJEST
Preminuo bivši profesionalni košarkaš i trener Denis Skitarelić
Zadar
LIJEPA PRIČA
KONAC DJELO KRASI Zadranka Matea Ljubanović u Norveškoj ispisuje uspješnu poduzetničku priču
Zadar
HEP JAVLJA
INFORMIRAJTE SE! Brojne ulice u Zadru sutra ostaju bez električne energije
Zadar
25 GODINA PJESME
25 GODINA PJESME: KUD Radovin izvornošću oduševljava diljem svijeta
Županija
PODRŠKA S JUGA