Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Subvencije preskočile pokaze za rujan

07.09.2011. 22:00
Subvencije preskočile  pokaze za rujan


Pretpostavlja se da se većina općina i gradova nije htjela očitovati o sufinanciranju đačkih pokaza dok Županija ne odredi u kojoj će ih mjeri ona sufinancirati. Na današnjem kolegiju župan Stipe Zrilić bi trebao donijeti odluku o sufinanciranju đačkih pokaza sa 15 posto


Na zadarskom  Autobusnom kolodvoru  jučer je započela prodaja  đačkih pokaza pa su se  tijekom cijelog dana na  prodajnim šalterima izmjenjivali đaci iz cijele  županije. Cijene pokaza za  ovaj mjesec formirane su  bez subvencija Zadarske  županije, općina i gradova  jer se nisu na vrijeme očitovali o tome hoće li i u kojoj  mjeri sufinancirati đačke  pokaze. Tako, primjerice,  đački pokaz za rujan stoji  70 kuna.
Kako doznajemo iz  Županije, na današnjem  kolegiju župan Stipe Zrilić  bi trebao donijeti odluku o  sufinanciranju đačkih pokaza sa 15 posto, isto kao i  prošle školske godine.
Kako kaže Petar Ugraković iz Službe prodaje karata Autobusnog kolodvora, većina općina i gradova  se nije htjela očitovati dok  Županija ne odredi u kojoj  će mjeri ona sufinancirati  pokaze.
– Još u kolovozu smo  upozoravali općine da se  izjasne jer mi moramo naručiti mjesečne markice na  vrijeme. Kako se većina nije izjasnila, formirali smo  cijene bez njihovih subvencija. S obzirom na to da  škola počinje 12. rujna, cijene su umanjene za tih  dvanaest dana pa nisu preskupe. Očekujemo da se  Županija, općine i gradovi  izjasne najkasnije do petka  da bismo mogli formirati  cijene za listopad i naručiti  markice, rekao je Ugarković.
Kako je istaknuo, s prodajom se krenulo četiri dana prije da se izbjegnu  gužve. Jučer je u dvije smjene za prodaju radilo pet  šaltera, a od danas će raditi  sedam i to od 7.30 do 20  sati, a u subotu od 7.30 do  13 sati.
S početkom svake školske godine đaci izrađuju  novi pokaz sa slikom koja  ne smije biti starija od šest  mjeseci. Godišnja pokazna  karta dođe 20 kuna.
Osim za gradske linije,  70 kuna stoji markica i za  učenike iz Bibinja, Babinduba, Kožina i Petrčana.
Sa svojom kćeri Ivom,  koja ove godine kreće u  prvi razred srednje škole,  jučer je po pokaz došla  majka Sandra iz Bibinja.
– Cijene su pristupačne, a  autobusne linije odlične.  Dobro je što su namještene  prema nastavi učenika. I  nije neka gužva na šalterima, kazala je Sandra.
Složila se s tim i Vera,  majka srednjoškolke Helene, koja kaže da je autobusna povezanost u gradu odlična.
– Inače je pokazna karta  bila 110 kuna, a sad je 70, s  obzirom na to da škola  počinje kasnije. Nije skupo  i dobra je povezanost Bilog  briga i Poluotoka, gdje mi  kći ide u školu, rekla je  Vera.
Najskuplji pokaz u županiji za ovaj mjesec je đacima iz Obrovca, a stoji 400  kuna. Za đake iz Nina je,  primjerice, 290, a za one iz  Biograda 350 kuna. Najbolje tu prolaze otočani, jer  je otočni pokaz prema Zakonu o otocima besplatan.