Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Tristo milijuna za prekovremeni rad liječnika

07.09.2011. 22:00
Tristo milijuna za  prekovremeni rad liječnika


Prema procjeni liječničkog sindikata i bolničkih uprava, većina liječnika potpisat će suglasnost o prekovremenom radu iznad zakonom propisanih 48 sati tjedno i time osigurati normalno funkcioniranje zdravstvenog sustava. Izmjenama zakona o zdravstvenoj zaštiti utvrđeno je, naime, da liječnik može raditi prekovremeno samo uz osobnu suglasnost, a u bolnicama procjenjuju da će malo tko od njih odbiti potpisati suglasnost o prekovremenom radu jer bi im plaća bez dežurstava drastično pala. Plaća liječnika-specijalista s 15 godina radnog staža kreće se oko 8.500 kuna, a s dežurstvima naraste i do 14.000 mjesečno.
U bolnicama se do daljnjeg dežurstva obračunavaju po starom, a iz uprava se doznaje da će se tako i nastaviti dok ne dobiju tumačenje Ministarstva zdravstva o novom načinu obračunavanja prekovremenih sati. Ni ravnatelji bolnica, ni liječnički sindikat, ne smatraju da bi se dežurstva – kako tvrdi Samostalni sindikat zdravstva – zbog kontradiktornih propisa sada trebala plaćati po dvije osnove.
– Prihvatili smo obrazloženje Vlade i Ministarstva zdravstva da u proračunu za ovu godinu nema novca za plaćanje prekovremenih sati po novom sustavu, pa smo pristali na prijelazno rješenje, odnosno kompromis, kaže Ivica Babić, predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata. U 2012. godini prekovremeni sati će se plaćati prema koeficijentima, što će liječnicima donijeti neznatno povećanje plaća, dok u 2013. očekuju značajniju povišicu plaća, odnosno naknada za rad u dežurstvu koje će se nakon redovnog radnog vremena obračunavati kao dodatnih 50 posto osnovice plaće.
Prema tumačenju Ministarstva zdravstva, novac za isplatu dežurstava do kraja godine osiguran je u proračunima bolnica i drugih zdravstvenih ustanova. U iduće dvije godine za tu će namjenu, kako tvrde, u proračunu trebati ukupno osigurati nešto manje od 300 milijuna kuna.