U ljudskim odnosima su važne male geste

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Ivan JAMIČIĆ
Tema 35. katehetskog dana Zadarske nadbiskupije bila je "Župna zajednica i kateheza u svjetlu nove evangelizacije"

U pastoralnim  prostorijama župe Uznesenja BDM u Zadru na Belafuži održan je 35. katehetski dan Zadarske nadbiskupije. Službu riječi u župnoj  crkvi predvodio je zadarski  nadbiskup mons. Želimir  Puljić.  Predavanje na temu  "Župna zajednica i kateheza  u svjetlu nove evangelizacije" održao je prof. dr. sc.  Milan Šimunović istaknuvši  da župne zajednice uvijek  trebaju biti mjesto u kojem  će se živjeti bratstvo i sestrinstvo.

- Crkva je u tom smislu  prostor susreta i međusobnog razgovora kako bi ljudi  bili radosniji u životu. Danas  ljudi traže susret, dijalog,  razgovor, toplinu. Stoga je  važno stvarati prikladnije  strukture i novi polet. Sadašnja župa mora stvarati  nove oblike zajedništva. Potrebno je osposobljavati istinske vjernike i svjedoke. To  je budućnost župe. Župna  zajednica mora biti aktivni  subjekt. Bit malih zajednica  u Crkvi, biblijskih, liturgijskih i drugih je da djeluju  konvergentno. Važna je teologija zajedništva, jer u bilo  kojoj zajednici mora se graditi ovo zajedništvo koje  uključuje u sebi različite  skupine ljudi. Danas ljudi  traže bratstvo, svjedočanstvo i očitovanje vjere. Treba  stvarati takvu atmosferu u  kojoj smo svi braća i sestre,  učimo se jedni od drugih, itd.  U ljudskim odnosima su  važne male geste.

 Crkva postoji zbog evangelizacije. To znači da župa  mora imati misionarski polet  i ići ususret drugima, rekao  je između ostalog u predavanju dr. Šimunović.  

 Nakon rada u skupinama  predstavljen je slijed događanja u Zadarskoj nadbiskupiji u novoj pastoralnoj  godini 2011./2012.

 Mons. Puljić je na početku  Službe Riječi  izdvojio  važnost Kristovih riječi o poslanju upućenih apostolima.

- Pavao najprije moli svog  voljenog učenika Timoteja  neka bude uzor u vladanju.  Neka se ne umara poučavati  Sveto pismo i neka propovijeda, opominje sa svom strpljivošću i naukom. Neka  bude uzor u riječi. Neka bude uzor kada govori i kada  piše, kada propovijeda i  poučava. Neka bude uzor na  ulici, u kući, na kopnu, na  moru, u Efezu i u Rimu.  Pavao zapravo misli kada  savjetuje svom dragom Timoteju neka bude uzor u  vjeri i čistoći. Pavao cilja na  vjernost Bogu, Kristu i  Evanđelju. Gledajući na nas  svećenike i redovnike usudio  bih se reći da on cilja na našu  vjernost zadanoj Riječi i  obećanju. Cilja na našu poslušnost siromaštvu i čistoći,  na vjernost Crkvi i zadanim  idealima. Mogli bismo reći  da Pavao ovdje misli i na  katehete i vjeroučitelje, te  suvremene Timoteje kojima  poručuje neka budu i ostanu  vjerni Bogu, Kristu i crkvenom nauku. Neka se posvete  čitanju vjerske literature, a  posebice proučavanju Svetog pisma, poručio je mons.  Puljić. 

- Trebaju nam ovi Pavlovi  savjeti koje upućuje svome  učeniku Timoteju, njegove  riječi i poticaji, osobito kad  kaže: "Nastoj oko toga, sav u  tome budi da tvoj napredak  bude očit svima", zaključio je  nadbiskup. Zatim je potaknuo vjeroučitelje na nasljedovanje gorljivosti apostola  koji su propovijedali neustrašivo i smjelo. 

- Za nas je ovo osobito  poticajno jer svetim redom,  dekretom ili mandatom pozvani smo biti uzori te svjedočiti i naviještati evanđelje.  "Budi uzor vjernicima u riječi, u vladanju, u ljubavi, u  vjeri, u čistoći. Dok ne  dođem, posveti se čitanju,  poticanju, poučavanju. Ne  zanemari milosnog dara koji  je u tebi, koji ti je dan po  proroštvu zajedno s polaganjem ruku starješinstva",  savjeti su svetog Pavla koje  ističe mons. Puljić.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno