Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Smokva ispred objektiva zadarskih fotografa

Autor: Krešimir Bukvić

07.09.2012. 22:00
Smokva ispred objektiva zadarskih fotografa

Foto: Zvonko KUCELIN



U okviru 5. Festivala smokava u atriju Kneževe palače otvorena je izložba fotografija zadarskih fotografa na temu smokve. Radove su izložili: Željko Mršić, Željko Karavida, Zvonko Kucelin, Marin Gospić, Žeminea Čotrić, Ivan Jamičić, Stipe Surać, Marija Milin, Mladen Radolović Mrlja, Robert Marnika, Adam Vidas, Danijel Kolega, Leo Banić, Ilonka Kapetanović i Darko Pavičić.
Izložbu je otvorila ravnateljica Narodnog muzeja Renata Peroš koja je naglasila kako je posebno ponosna što i ova izložba svjedoči kako je Zadar bio i ostao grad fotografije i fotografa.
-Bila ona dokumentaristička, novinarska ili umjetnička, iz objektiva iskusnog fotoreportera ili studenta, prikazivala vedutu, pejzaž, svakodnevni život ili kao danas smokvu, fotografija je uvijek dobrodošla u ovom hramu fotografije, istakla je Peroš.
U ime fotografa okupljenima se obratio Željko Karavida koji nije propustio spomenuti kako bi na istu izložbu prije samo dvadesetak godina došlo najvjerojatnije nekoliko fotografa, naspram današnjih dvadeset, kao pokazatelj razvoja fotografije u Zadru.
-Nas dvadeset govori o gradu Zadru kao gradu u kojem fotografija živi. Mogao bih ustvrditi da još nismo imali ovako zanimljiv skup fotografa na ovu temu, zaključio je Karavida.
S nekoliko prigodnih riječi otvaranje izložbe je zaključila inicijatorica cijelog projekta Festival smokava, Sandra Babac, proizvođačica nagrađivanog pekmeza od smokava “Šinjorina smokva”. Ona se zahvalila prije svega Gradu Zadru, Zadarskoj županiji, TZ Zadarske županije i Narodnom muzeju na podršci te fotografima koji su za potrebe izložbe predstavili javnosti svoje vizije smokve.
-Prekrasno je vidjeti dio poljoprivrede kao inspiraciju umjetničkog rada. Iduće godine u ovaj projekt namjeravamo uključiti fotografe iz cijele zemlje, istaknula je Babac.
Otvaranje izložbe uključivalo je i degustaciju proizvoda OPG-a Eugen Novaković, smokve, suhe smokve i smokvenjake.
Ovogodišnji jubilarni 5. Festival smokava nastavlja se idući tjedan kada su na programu 13. i 14. rujna od 9-14 i 17-20 sati sajam prerađivača smokava na Trgu pet bunara, 14. rujna Gastro smokva – degustacija jela sa smokvama i pekmezom od smokava “Šinjorina smokva” u restoranu Pet bunara od 10-12 sati, 15. rujna od 10-12 sati posjet OPG Damjanić-Babac u Poljicima, 18. rujna dječja radionica u 16 sati u Gradskoj knjižnici Zadar te isti dan u 18 sati, također u knjižnici, u Multimedijalnoj dvorani, okrugli stol na temu: Aktualnosti i problemi u uzgoju smokava. Ovogodišnju manifestaciju Festival smokava pomažu Grad Zadar, Zadarska županija, TZ Grada Zadra, GKZD, Narodni muzej Zadar, Muzej antičkog stakla, Nasadi d.o.o., Obala i lučice d.o.o., Čistoća d.o.o., Poljoprivredna komora Zadar, Eko-Zadar, Studio Raster, Cosmopolit media, Stiletto, Zadarski list, HRT Radio Zadar, Novi radio, eZadar i Radio B n/M.