Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Prometnice sve opasnije, mališani najugroženiji

Autor: Ljiljana Jurjević

07.09.2013. 22:00
Prometnice sve opasnije, mališani najugroženiji

Foto: Zvonko KUCELIN



Hrvatski autoklub tradicionalno, već dugi niz godina, a od ove godine u suradnji s Nacionalnim programom za sigurnost cestovnog prometa, organizira odgojno-preventivnu akciju “Sigurno i vješto u prometu”. Tako su jučer na Poljani Pape Ivana Pavla II. u Zadru djelatnici Autokluba Zadar i PU zadarske od 9 do 12 sati zadarskim mališanima bili na usluzi, dijelili im promotivni materijal primjeren njihovoj dobi, pripremivši im na Poljani pravi mali poligon gdje su oni svojim biciklima pokazivali svoje prometne vještine.
– Akcija je vezana uz početak školske godine i namijenjena je djeci u dobi od 3 do 8 godina i njihovim roditeljima. Akcijom se želi, također senzibilizirati javnost, a osobito vozači, na povećani oprez u prometu jer se početkom rujna u prometu pojavljuje veći broj djece koja kreću u školu, govori Jasmina Brkić, stručna suradnica za članstvo i prometnu preventivu pri HAK-ovu Autoklubu Zadar.
Veliki broj “novih sudionika u prometu” po prvi se puta pojavljuju kao samostalni sudionici prometnih zbivanja koja su za njih novost i predstavljaju potencijalnu opasnost. Odgojno-preventivna akcija “Sigurno i vješto u prometu” organizira se svake godine od 2. do 14. rujna, odnosno u prva dva tjednu početka nove školske godine. Tijekom tjedna djelatnici Autokluba «Zadar» će obilaziti osnovne škole i održavati edukativne razgovore i predavanja o svim problemima i opasnostima prometa, ponašanju u prometu i preventivno-sigurnosnim mjerama u prometu.