Mrak-Taritaš: U Zadru nemamo sugovornika za POS-ove stanove

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Vedran SITNICA
Ministrica u društvu lokalnih HNS-ovaca

Članica Predsjedništva HNS-a, ministrica prostornog uređenja i graditeljstva, Anka Mrak-Taritaš, jučer je boravila u Zadru. Na kratkoj konferenciji za medije dotakla se više tema iz resora svojega ministarstva, s posebnim osvrtom na Zadarsku županiju, a nije propustila ni lokalnoj vlasti poručiti kako je na projektima POS-ove gradnje stanova nezadovoljna njihovom lošom suradnjom.

- Projekt POS-ovih stanova uvijek ima veze s dobrim odnosima Ministarstva sa gradovima i općinama i tu mogu reći nešto što zaista veseli, a to je da je ovaj projekt Splitu donio cijenu od 100 eura po kvadratu. POS je, nažalost, najprije bio jedan veliki bum, pa je idućih osam godina zapostavljen. Ponovno smo ga pokrenuli, što se pokazalo dobrim iz više razloga: prva je da država gradi i tako kontrolira cijene, drugo, izuzetno kvalitetna gradnja kojom se zaista možemo ponositi, i treće, kroz program POS-a razvijamo i program najma stanova koji će, primjerice, već u Zagrebu krenuti ove jeseni, u Splitu nešto sporije, a u Osijeku već funkcionira - kazala je ministrica, dodajući kako će ovim projektom regulirati sivo tržište najma posebno izraženo u velikim gradovima.

Loša suradnja

- No, u Zadru nema ni POS-a ni najma. Mi kao država nikome ne možemo nametati posao i cimati ih za rukav. Tražimo sugovornike sa razine gradova, pa smo ih tako u Splitu već našli i radimo na projektu. U Zadru nemamo sugovornika, jer se Grad Zadar ni u jednom trenutku nije obratio niti Ministarstvu, a niti APN-u s kakvom idejom da se to napravi. Kada to učini bilo koji grad s područja Zadarske županije, mi ćemo surađivati. Čim nam se bilo tko obrati, odmah ćemo zakazati sastanak i ući u dogovor - kazala je Mrak-Taritaš. 

Govorila je ministrica i o rezultatima legalizacije u Zadarskoj županiji:

- Zadarska županija je od samog početka bila dobar partner, što znači da je bila relativno visoko u rješavanju ovog problema. Ovog trenutka prosjek Hrvatske je 40 posto pravomoćnih rješenja, a Zadarska je županija u tom prosjeku jer ima 60 posto riješenih predmeta, ali nisu svi pravomoćni zbog žalbi. Županije imaju znatno teži posao od gradova jer oni imaju koncentriran prostor, a Zadarska županija ima zaleđe i otoke. Stoga je legalizaciju nešto teže raditi, ali ako je u okviru državnog prosjeka,  znači da ima dobar rezultat - obrazložila je ministrica.

 

 

 

 

 

 

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno