Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Ne damo pozdrav “Za dom spremni”

09.09.2017. 12:28
Ne damo pozdrav “Za dom spremni”


Koordinacija udruga Domovinskog rata Zadarske županije  održala je novinsku konferenciju na temu ratnog pozdrava "Za  dom spremni" kako bi dali dali potporu suborcima iz HOS-a koji su, naglasio je predsjednik Koordinacije Ivica Mikulić, zajedno s njima časno i  odvažno branili i oslobodili našu domovinu.
– Branitelji su jedini koji su svoj posao odradili od početka do kraja. Mi  smo izvarednim herojskim naporima obranili i oslobodili okupirani teritorij RH i time stvorili sve preduvjete da se naša domovina razvija u modernu, demokratsku i europsku državu! Velikim žrtvama omogućili smo  ulazak u Ujedinjene narode, NATO savez, Europsku uniju i druge asocijacije. Nažalost, mnogi nakon Domovinskog rata nisu bili dorasli domoljubnoj zadaći. Danas se suočavamo s tim da nas se sve češće povezuje s  fašističkim i nacističkim režimom iz Drugog svjetskog rata i to uglavnom  od radikalnih, ekstremnih jugonacionalista koji se lažno deklariraju antifašistima, a zagovornici su najradikalnijih boljševičkih i fašističkih metoda. Oni nikad nisu željeli hrvatsku državu. U tome im svesrdno pomaže  dio mainstream medija – kazao je Mikulić u ime Koordinacije.


Ograđujemo se od fašizma
Napomije kako je "rehabilitiranim četnicima" koji su izvršili agresiju  na Hrvatsku Zakonom o oprostu omogućeno sudjelovanje u politici i  obnašanju vlasti na svim razinama, te im i Zakon o izborima omogućuje  da po manjinskom ključu često budu presudni faktor u obnašanju vlasti,  što oni uglavnom koriste za ucjenu i rade na štetu manjinskog naroda  koji predstavljaju i hrvatskih nacionalnih interesa. Njihov etno-biznis je  na prvom mjestu, poručuju u Koordinaciji:
– Pozdrav „Za dom spremni" u Domovinskom ratu koristile su skoro  sve postrojbe, a početkom rata i stvaranja Hrvatske vojske nije bilo propisanih pozdrava ili se za njih nije znalo, pa su se spontano kristili pozdravi iz hrvatske vojne tradicije koji su se koristili u prošlosti. Pozdravi  koje je koristila agresorska JNA nisu nam bili prihvatljivi! Nismo ulazili u  povijest i konotacije tih pozdrava jer se povjesničari i danas spore oko istih. Ni u jednom trenutku pozdrav „Za dom spremni" nije korišten  kao  nostalgija za poraženim režimima u Drugom svjetskom ratu u NDH-a,  niti kao znak potpore  nacističkom i fašističkom režimu – kazao je Mikulić napominjući kako se ograđuju od  tog povjesnog razdoblja i ne žele  uopće da ih se povezuje s njim.
– Hrvatski branitelji pozdrav „Za dom spremni"  vežu isključivo za Domovinski rat, za hrabre branitelje,  posebno HOS, koji su ovu zemlju natopili svojom krvlju, kako bi mi danas imali slobodnu, demokratsku i neovisnu državu Hrvatsku. Domovinski rat je za nas svetinja i to bi trebalo  biti za sve hrvatske građane – rečeno je na novinskoj konferenciji.


Ima još kompromitiranih pozdrava
Mikulić je naglasio kako je Koordinacija protiv zabrana jer one ne mogu riješiti ključne probleme u društvu:
– Ima puno znakova, simbola, slogana i pozdrava koji su se kroz daljnju i bližu hrvatsku povijest kompromitirali, pa tko je taj koji će s punom  vjerodostojnošću donijeti odluku što će se  zabraniti, a što neće. Još jednom dajemo punu potporu braniteljima HOS-a u njihovoj obrani svoje  legalne oznake i pozdrava koji su koristili u Domovinskom ratu, a koje je  i Ministarstvo uprave legaliziralo – poručuju iz Koordinacije udruga.