Ne dopuštamo da se o poginulim braniteljima HOS- a priča kao o ustašama

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika valentinam
Mate Lukić iz HSP AS
Znamo da je Ante Pavelić odgovoran za hrvatsku kunu. Nisam niti ljubitelj ni fašizma ni ustaštva, ali je zanimljivo da Miloradu Pupovcu i njegovoj družbi ta kuna nikad nije bila sporna, priča Lukić
Mate Lukić, zamjenik glavnog tajnika HSPAS-a

Tek što su se primirile strasti zbog HOS-ove ploče u Jasenovcu, HSP Ante Starčevića najavljuje postavljanje nove ploče sa znakom  "Za dom spremni". Odlučni su u nakani da novu ploču postave na isto  mjesto s koje je skinuta prethodna jer za njih, kako tvrde, pozdrav za  dom spremni nije i neće biti ustaški pozdrav.

Zašto im ne smeta kuna?

Govoreći o postavljanju nove ploče s  istim pozdravom zamjenik glavnog tajnika HSP AS-a Mate Lukić rekao je kako je skidanje HOS-ove  ploče u Jasenovcu  samo jedan u nizu šamara koje  Milorad Pupovac  upućuje hvatskome narodu.

- To je čista demonstracije sile manjine prema većini, po već tko zna  koji put. Taj natpis od svega desetak centimetara podijelio je Hrvatsku,  dok istodobno deseci tisuća mladih trbuhom za kruhom odlaze u inozemstvo. Stoga ćemo nakon premještanja ploče, kao stranka koja je sudjelovala u njenu postavljanju, inzistirati na postavljanju nove, a sve u dogovoru s braniteljskim udrugama i udrugama HOS-a cijele Hrvatske. "Za  dom spremni" je stari hrvatski pozdrav koji se koristi od davnina, a znamo da je Ante Pavelić odgovoran za hrvatsku kunu. Nisam niti ljubitelj ni  fašizma ni ustaštva, ali je zanimljivo da gospodinu Pupovcu i njegovoj  družbi ta kuna nikad nije bila sporna - kaže Lukić ističući po njemu jedan iznimno važan detalj vezan za HOS-ove potrojbe, a koji mnogi danas ne znaju:

"HOS-ovci nisu ustaše"

- HOS je na ratište u našoj županiji, ponajprije u Škabrnji, stigao na  osobni poziv generala Ante Gotovine i tek nakon njihova dolaska neprijatelji su zaustavljeni i odbijeni natrag u takozvanu "Krajinu". Nikakvi  zločini i nečasne radnje nikad im nisu prikrpani jer su bili istrenirana,  prava vojska koja je bila uvijek na prvoj crti bojišnice. Svi znamo da ih je  u Vukovar otišlo 58, a vratilo se živih samo njih sedam. To sve govori o  njima. A što se tiče toliko osporavanih uniformi HOS-a, i o tome konačno treba  reći istinu: one su  u Sloveniji napravljene za oko 3000 članova HSP-a, HOS-ovaca je bilo oko 15.000, a HSP je imao oko 100.000 članova, što znači da je samo petina njih nosila crne uniforme s oznakom  HSP-a "Za dom spremni". Obuku svakog vojnika HSP je plaćao 5000 njemačkih maraka Slovencima iz vlastitih prihoda, financiranih od Hrvata  iz dijaspore i vlastitih prihoda. Ostali su nosili maskirne uniforme samo s  oznakama HOS-a. Zbog svega ovoga ne možemo dozvoliti da se o poginulim braniteljima HOS-a priča kao o ustašama, jer s njima nisu imali  veze, a vidimo koliki su značaj dali u obrani Hrvatske kada ih je pozvao i  general Gotovina - poručuje Lukić.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (4 glasova)

Komentari

Slika korisnika Mali Marinko
Ante Pavelic nije odgovoran za hrvatsku kunu. Kuna kao monetarna jedinica je bila izmisljena još 1938.i trebala je biti valuta Banovine Hrvatske. Sa druge strane, samo Ante Pavelic je odgovoran za pozdrav Za Dom spremni. Pokraj toliko lipih hrvatskih poklica, mi se uhvatili jednog ustaskog.
Slika korisnika Alfonsoali
Da su lokalni izbori za desetaka dana, Hdz ne bi mogao naći osim ljevih stranaka nijednoga partnera. Znači HDZ/Reformisti/Hns a Mate Lukić ili netko sa desnice bi bio u drugom krugu. To je taj moment, kada ni Hdzovi članovi ne bi glasali za njih.