Sandra Babac nakon deset godina prepušta organizaciju festivala smokava

Slika korisnika valentinam
U MAS-u delicije od "zabranjenog voća"
Došlo je vrijeme da projekt na višu razinu dignu institucije - županijska i gradska turistička zajednica. Ovaj gotovi projekt na kojem sam sa brojnim suradnicima radila deset godina sada prepuštam njima i vjerujem da će odraditi dobar posao, poručila je Sandra Babac
Zvonko KUCELIN
Župan Longin i predsjednik zagrebačke skupštine Andrija Mikulić kušali su delicije sa smokvom

 Božidar Longin, župan Zadarske županije, otvorio je u Muzeju antičkog stakla "Gastro smokvu", manifestaciju u sklopu 10. Festivala smokava na kojoj su brojni zadarski ugostitelji pokazali svoje kulinarsko umijeće, ali i široku lepezu jela s kojom se ljubi "zabranjeno voće". 

Tradicionalna rujanska manifestacija započela je plesom Poljičkih vila uz gajde i prigodnom poezijom Ivana Gligora, nakon čega je uslijedio emotivni govor dosadašnje "alfe i omege" Festivala smokava. Nakon deset godina predanog rada na ovom hvalevrijednom projektu, obitelj Babac, vlasnici OPG Damjanić-Babac povlače se i organizaciju prepuštaju institucijama.

- Došlo je vrijeme da projekt na višu razinu dignu institucije - županijska i gradska turistička zajednica. Ovaj gotovi projekt na kojem sam sa brojnim suradnicima radila deset godina sada prepuštam njima i vjerujem da će odraditi dobar posao, poručila je Sandra Babac napominjući kako ona, kao proizvođač, ima previše posla u ovo vrijeme oko branja smokava i pripreme proizvoda.

Direktor Turističke zajednice Grada Zadra, Ante Rados, istaknuo je kako je riječ o manifestaciji koja ima veliki turistički potencijal jer predstavlja turizam doživljaja te potiče sva osjetila putem autohotone voćke koja se smatra kraljicom Mediterana, a župan Longin pohvalio se kako i on ima šest stabala smokava, dvije stare i četiri nedavno posađene.

- Smokva simbolizira život, mir, blagostanje i plodnost. Ona je hrana pustinjaka i sveto drvo mnogih predaja. Kada smo u kolovozu gradonačelnik Zadra dr. Branko Dukić i ja posadili stablo smokve na zadarskoj rivi, poslali smo najljepšu poruku sinergije između Grada i Županije s našim poljoprivrednicima jer smokva to čini na najljepši mogući način, poručio je župan Longin i posebno zahvalio  Sandri Babac, inicijatorici Festivala na upornosti i predanosti u promociji autohtonih ekoloških poljoprivrednih proizvoda Zadarske županije kroz proteklih deset godina.

- Tu je danas s nama i Andrija Mikulić, predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba i saborski zastupnik. Ovaj Festival s njim u suradnji prenijet ćemo i u Zagreb jer je tamo ujedno i najveće tržište za proizvode naših poljoprivrednika, ali i ugostitelja, najavio je zadarski župan nakon čega je zajedno sa Sandrom Babac sve nazočne pozvao na degustaciju smokava u svim varijacijama - od slanog do slatkog izdanja.

Zadarski ugostitelji poput restorana Pet bunara, Mediteran, Groppo, Hedonis i Bon apetit koji na svojim menijima nude delicije sa smokvama izložili su jučer pladnjeve dostojne jubilarne, 10. obljetnice ove manifestacije.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (2 glasova)