Zašto smokvu zovu kraljicom Mediterana i kraljicom zdravlja

Slika korisnika valentinam
STO POSTO ISKORISTIVA
Urod je zadovoljvajući pa i dosta dobar. Možda je jedino malo manji kod jednorodki, malo je manja krupnoća ploda, zbog ove suše koja je bila, no to je jedino na što je suša utjecala. No ona ujedno i pogoduje za sušenje plodova, jer plodovi se najvećim dijelopm suše na samom stablu pa je time sam postupak sušenja ubrzan
EUGEN NOVAKOVIĆ - Danju smokve sušimo na suncu, a po noći ih držimo u sušilici s laganim zagrijavanjem, tako da ne dolazi do prevelike razlike u temperaturi

Vrhunac je sezone smokava, koju neki zovu i kraljicom medterana,neki kraljicom zdravlja, a kako je ova voćka tisućljećima bila jedna od glavnih osnova prehrane na Sredozemlju, vjerojatno je da su i jedni i drugi u pravu. Svjetska proizvodnja smokava iznosi danas milijun i pol tona, od čega se četri petine proizvede u mediteranskim zemljama, a najveći proizvođači su Turska, Grčka, Italija, Alžir, Maroko i Španjolska. U Hrvatskoj je pedesetih godina prošlog stoljeća bilo oko milijun i sedamsto tisuća stabala smokava, no u međuvremenu je taj broj opao na 700.000, iako se zadnjih godina broj smokvava ponovno povećava, zbog podizanja novih nasada.

Izazovna godina

Ova godina je agroklimatski imala dosta izazova pa nas je zanimalo kako se to odrazilo na urod smokava, o ćemo nam je kazala Gordana Dragun, pročelnica Podružnice savjetodavne službe Zadarske županije.

-Urod je zadovoljvajući pa i dosta dobar. Možda je jedino malo manji kod jednorodki, malo je manja krupnoća ploda, zbog ove suše koja je bila, no to je jedino na što je suša utjecala. No, ona ujedno i pogoduje za sušenje plodova, jer plodovi se najvećim dijelopm suše na samom stablu pa je time sam postupak sušenja ubrzan.

Sušenje se isplati

-U Županiji ima 41 PG koji ima oko 6 ha smokvi, ima šest trgovačkih društava koja se bave uzgojem smokava pa imaju smokvu uz ostale kulture i dvije zadruge koje imaju u svojoj proizvodnji smokvu, kazala nam je Gordan Dragun, a rekla nam je i da u zadnje vrjeme se nije nešto podizalo novih nasada.

-Ovo što imamo, to su uglavnom mlađi nasadi, tisuću do dvije kvadrata za upotpunjvanje svoga asortimana roba. Proizvođači na području Zadarske županije smokvu pretežito suše i u tome imaju dosta dobre rezultate i sve što osuše uglavnom uspiju plasirati. Također valja napomenuti da svježa smokva također dobro ide i postiže dobru cijenu naglasila je Gordana Dragun.

Prema mišljenju jednog od naših vodećih stručnjaka za smokvarstvo, prof. dr. sc. Željka Prgometa s Veleučilišta u Rijeci, ova godina je je bila izuzetno povoljna za uzgajivače smokava, ali uz određene preduvjete.

-Goidina je bila fenomenalna, no ovisno o uvjetima. Za uzgajivače koji su organizirali sustav natapanja bilo je odlično. Sezona je bila suha, nije bilo kiše, što znači da plodovi nisu pucali. Primjerice u Istri su rezultati odlični, ali tamo većina uzgajivača ima sutave natapanja, kazao nam je dr. sc. Željko Prgomet, koji je svojedobno opetovano upozoravao na velike količine smokava koje propadaju uzduž naše obale. Danas se situacija malo promijenila na bolje, ali još ne dovoljno, kaže prof. Prgomet i dodaje:

Potražnja veća od ponude

-Ima određenih pomaka, malo se stanje poboljšalo, ali još dosta smokava propadne. Primejrice na Krku, imali smo primejre da su turisti tražili, željeli kupiti svježe plodove, a nije ih bilo. Iako je cijena bila 50 do 60 kuna, sve što bi se nudilo bi se prodalo, ali malo se toga pobralo, ističe dr. Prgomet.

Smokva je kao prase, ona je stoposto iskoristiva, kaže nam Eugen Novaković iz Posedarja koji je zadovoljan ovogodišnjim sezonom i urodom.

-Da, plodovi su malo manji, to je točno ali urod je dobar, nije suša nešto posebno na njega utjecala. Taman smo sada u procesu sušenja i prerade, a pripemili smo i novu tehniku sušenja, tako da se preko dana smokve suše na suncu, a preko noći ih držimo u sušilici s laganim zagrijavanjem, tako da ne dolazi do prevelike razlike u temperaturi. Time se postiže bolja kvaliteta, a i značajno se skrati vrijeme sušenja, otkriva nam dalje Eugen Novaković, koji osim što uzgaja i suši, također i prerađuje smokve.

-Imamo sad već liniju od 10 – 12 proizvoda, pripremamo se za Festival smokava pa radim i smokvu od smokve, takoreći. Da ne bude od gline, stakla ili poruclana nego baš od smokve, kazao nam je Novaković i još naglasio:

-Biti OPG to znači proizvdnju, preradu i prodaju i to je onda ta prava sinegija o kojoj svi govore, to je pravi OPG, zaključio je Novaković.

Suša poharala nasade grupe NIDA

Grupa Nida d.o.o. iz Metkovića je prije sedam godina počela s podizanjem nasada maslina i smokava na skoro 100 ha površine na području Ninskih Stanova. No, kako nam je kazao dipl. ing. agr. Nikica Šutalo, ova im je godina bila dosta loša za smokve.

- Najprije nam je probleme stvorila velika zima, a onda je došla suša. Četrdeset dana nije bilo kiše. Ono što je palo bilo je između 4 i 10 litara, tek sad nedavno 50. Bila nam je prava katastrofa, najprije ekstremna hladnoća, a zatim ekstremna vrućina i suša.. Mi smo se trudili, zalivali i trošili dosta, ali isto će biti posljedica. Ako ostane ovako s vremenskim promjenama, budućnost ne će biti svjetla, istaknuo je Nikica Šutalo iz grupe Nida.

Prof. dr. sc. Željko Prgomet otkriva:

U Hrvatskoj 2019. Svjetski kongres smokvarstva, mini-konferencija u Zadru

Kako nam je otkrio prof. Dr. Sc. Željko Prgomet, on je sa svojim suradnicima uspio u dovođenju Svjetskog kongresa smokvarstva u Hrvatsku koji će se održati 2019. u okviru Instituta za poljoprivredu i turizam u Poreču. Na Kongresu će nastupiti vrhunski stručnjaci iz područja smokvarstva iz četrdeset zemalja svijeta i obraditi mnoge teme vezane uz suvremeni pristup uzgoju ovoga voća i njegovu valorizaciju. Nakon završetka Kongresa koji će se održati u mjesecu rujnu sudionici će posjetiti i druge jadranske gradove pa tako i Zadar, gdje će se organizirati mini-konferencija s ovom tematikom i obilazak poljoprivrednih imanja koje se bave uzgojem smokava.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno