Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Jedino plaže u Zatonu i u Kruševu, te gradska plaža Jadran – imaju “dobro” more

08.09.2018. 07:46
Jedino plaže u  Zatonu i u  Kruševu, te  gradska plaža  Jadran – imaju  “dobro” more


U tijeku je deveto i pretposljednje ispitivanje kvalitete mora  na plažama Zadarske županije, koje provode stručnjaci sa zadarskoga  Zavoda za javno zdravstvo kako bi se utvrdila eventualna onečišćenja i  otkrio njihov izvor i zaštitilo zdravlje kupača. Ukupno deset ispitivanja,  koja Zavod od sredine svibnja do konca rujna, provodi svake sezone,  uglavnom se poklapa i sa sezonom kupanja koja još uvijek traje.
– Od jučer je započelo 9., a od 17. rujna provodit će se 10., ujedno i završno ispitivanje, doznajemo od dipl. ing. Benita Pucara, voditelja Službe  za zdravstvenu ekologiju Zavoda za javno zdravstvo Zadar, koji ističe kako su obrađeni rezultati 8. ispitivanja pokazali očekivano visoku, odnosno izvrsnu kakvoću mora na gotovo svim mjernim točkama, kojih je ove  godine ukupno 95, što je dvije više u odnosu na lanjsku sezonu.
– Sve točke bile su u I. kategoriji (izvrsna kakvoća), osim plaže u Zatonu i u Kruševu, te gradske plaže Jadran koje su bile u II. kategoriji (dobra  kakvoća). Plaža u Tribnju bila je u III. kategoriji (zadovoljavajuća), kaže  Pucar, te navodi kako je kvaliteta morske vode na području Zadarske  županije i ove godine uglavnom u najboljoj kategoriji izvrsne kakvoće,  dok ni jedna mjerna točka do sada nije dobila ocjenu "nezadovoljavajuće" – IV. kategorije odnosno loše kakvoće.
U tom slučaju bi se prema Europskoj direktivi o upravljaju kakvoćom  vode za kupanje, za vodu za kupanje koja je svrstana pod "loše" tijekom  pet uzastopnih godina, trebala uvesti trajna zabrana kupanja ili trajno  upozorenje protiv kupanja. Međutim, država članica može uvesti trajnu  zabranu kupanja ili trajno upozorenje protiv kupanja i prije isteka petogodišnjeg razdoblja, ako smatra da postizanje "zadovoljavajuće" kakvoće nije moguće ili je preskupo.
Kad je riječ o osviještenosti građana o očuvanju čistoće mora, Benito  Pucar kaže da ponekad dobiju dojavu zabrinutih građana o onečišćenju  na pojedinoj lokaciji, no kako se do sada tijekom ove sezone ta vizualna  onečišćenja nisu potvrdila i kroz mikrobiološko ispitivanje.
– Moguće je da se tu i tamo pojavi kratkotrajno vizualno onečišćenje  koje nije potvrđeno mikrobiološkom analizom, a koje nakon par sati  nestane. Naši djelatnici odlaze provjeriti stanje i na lokacijama koje nisu  na popisu mjernih točaka, ukoliko dobijemo dojavu od građana, kaže još  Pucar koji i ovom prilikom apelira na kupače, vlasnike i korisnike plovila,  ali i na sve ostale građane da se odgovorno i savjesno odnose prema  morskom okolišu.
S obzirom na još uvijek veliki broj kupača na plažama Zadarske županije navedimo još kako se o kakvoći mora kupači mogu informirati i putem internetskih stranica Zavoda za javno zdravstvo, kao i preko aplikacije za pregled izmjerenih vrijednosti kakvoće mora na plažama Zadarske županije.